Menu

Tips voor kinderen bij een scheiding

tips voor kinderen van gescheiden ouders

Gooi je schuldgevoel overboord. De scheiding van je ouders komt niet door jou! Geen enkel kind (ook jij dus niet) is er voor verantwoordelijk dat het tussen papa en mama niet langer goed genoeg ging om samen te blijven als gezin. Je vader blijft altijd je vader en je moeder altijd je moeder. Jij mag van allebei houden!

Praat er over. Zoek ik in ieder geval iemand die jou begrijpt en kan helpen als dingen te moeilijk voor je worden. Je mag altijd je eigen verhaal over de scheiding vertellen en jouw verhaal kan een ander verhaal zijn dan dat van papa, mama, je broer of je zus. Elk mens maakt zijn eigen dingen mee en voelt de dingen anders. Het is voor iedereen goed om te praten over wat je voelt en wat je denkt. Het is goed om vragen te stellen. Het is goed om te vertellen wat je zelf belangrijk vindt. En dat kan ook aan een leraar zijn. Of aan de buurvrouw.

Laat zien hoe je je voelt. Laat weten wat je allemaal meemaakt, want het is echt niet niks, zo’n scheiding. Er zijn veel kinderen die het zelfde meemaken als jij en het is helemaal niet gek dat je je voelt zoals je je voelt. In het begin is het meestal veel moeilijker en lijkt het misschien of je nooit meer gelukkig kunt worden, maar dat is echt niet zo! Misschien weten je ouders helemaal niet hoe het met je gaat en wat je denkt en voelt. Misschien heb je het eens proberen te vertellen, maar zoals je ouders jou vaak het zelfde moeten vragen of vertellen (bijvoorbeeld om je sokken in de wasmand te doen), zo hebben ouders het ook nodig om vaker te horen wat jij wilt vertellen of vragen.

Schrijf of teken er over. Als je het moeilijk vindt om erover te praten, kan je ook tekenen wat je voelt. Of iemand een brief schrijven of een dagboek bijhouden.

Deze tips voor kinderen bij een scheiding en nog veel meer tips kan je lezen in het Grote Co-ouder Doe Boek van Petra Vollinga. Lees ook de 7 logistieke tips voor co-ouders.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


9 × = tweeenzeventig

Vlog

Waarom is het voorbij? Waarom wil hij of zij scheiden? Wat is er mis gegaan? Deze vragen komen vaak voorbij bij scheidingscoach Roos Boer. Ze vlogt erover: Scheidingscoach Succesvol ScheLees verder > Waarom wil zij scheiden?
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.

Download de Gratis Checklist Scheiden en maak je scheiding overzichtelijk