Menu

Tips voor ouders om loyaliteitsconflict bij kinderen te voorkomen

loyaliteitsconflict kinderen

Villa Pinedo is dé online plek voor en door kinderen en jongeren met gescheiden ouders. Een fijne en vertrouwde omgeving waar ze alles over de scheiding van hun ouders kwijt kunnen. Bijvoorbeeld bij een eigen Online-Buddy, een ervaringsdeskundige jongere die zelf ook gescheiden ouders heeft en een soortgelijke ervaring heeft. Ook kunnen kinderen hun vragen stellen op het forum, waar ze tips en adviezen van andere kinderen en jongeren krijgen.

Op de website van Villa Pinedo kunnen kinderen én gescheiden ouders praktische informatie vinden, onze open brieven en ervaringsverhalen lezen. Zo ook het verhaal van Giovi (23). Zij schreef een blog over het loyaliteitsconflict waar ze in belandde én wat haar had geholpen in die situatie. Lees je mee?

Het verhaal van Giovi

Giovi: “Als ik doordeweeks bij mijn moeder iets leuks had meegemaakt, durfde ik dat nooit te vertellen tegen mijn vader.”

Stel je voor, je ouders gaan scheiden. Na de scheiding woon je gedurende de week bij jouw ene ouder, en in het weekend bij de andere ouder. Ze wonen ver van elkaar vandaan en spreken elkaar alleen via mail of bij wisselingen aan de deur.

Dit was de situatie bij ons thuis. Als ik doordeweeks bij mijn moeder iets leuks had meegemaakt, durfde ik dat nooit te vertellen aan mijn vader in het weekend. Uit angst om teleurstelling op zijn gezicht te zien. Ik probeerde mijzelf altijd zo perfect mogelijk te gedragen, goede cijfers te halen op school, niet te klieren of iets fout te doen. Uit angst voor een uitbarsting in boosheid. Ik kreeg het gevoel dat alles wat ik fout deed, de schuld was van de andere ouder. Dat leidde een aantal keer tot een situatie waarbij er slecht werd gesproken over de andere ouder. Ik ervaarde hierdoor veel verdriet, omdat ik me wel verbonden voel met de andere ouder. Het voelde hierdoor alsof ik een deel van mijzelf moest verbergen, alsof de andere ouder niet mocht bestaan.

5 belangrijke tips!

Door mijn eigen ervaring met loyaliteitsconflicten, wil ik graag tips meegeven aan andere gescheiden ouders:

  1. Zeg nooit iets vervelends over de andere ouder tegen ons. Dan voelt het namelijk alsof het over een deel van onszelf gaat en dat doet pijn.
  2. Communiceer met de andere ouder – desnoods via een tussenpersoon – maar nooit via ons. Dit brengt ons in een lastige positie, omdat wij dan het gevoel hebben minimaal 1 van jullie te moeten teleurstellen.
  3. Luister naar ons, als we willen vertellen over iets dat we hebben meegemaakt bij de ander. Het kan heel pijnlijk zijn, maar het is ons leven en voor ons is het heel belangrijk dat alles er mag zijn. Maar vraag ons niet uit, als we niets willen vertellen.
  4. Moedig ons altijd aan om contact te hebben met de andere ouder (behalve als er een onveilige situatie is). Het is voor ons het allerfijnst om beide ouders in ons leven te hebben, ook als het soms even lastig is. En dan is het extra fijn als jij er voor ons bent om mee te denken.
  5. Leun niet op ons. Dit geeft het gevoel dat we voor jou zouden moeten zorgen, of jou zouden moeten troosten. Waardoor we het gevoel krijgen altijd bij jou te moeten zijn.

Inmiddels communiceren mijn ouders weer met elkaar en horen ze graag alle verhalen over wat we meemaken! Hierdoor voel ik mij veel prettiger bij beide ouders thuis. Ik voel de ruimte om echt mezelf te kunnen zijn.

Meer tips?

Ben je benieuwd naar meer tips en ervaringen van kinderen met gescheiden ouders? Neem dan een kijkje op onze website of volg onze online training ‘Aan alle gescheiden ouders’. Deze wordt in veel gemeenten kosteloos aangeboden en biedt handvatten voor ouders om hun kinderen zo goed mogelijk te begeleiden tijdens en na het scheidingsproces.

Villa Pinedo

Lees ook de andere blogs van Villa Pinedo.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− 6 = nul




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Vreemdgaan Als je partner vreemdgaat, is de leugen vaak het meest pijnlijke aspect. Daar moet aan gewerkt worden. Bij de KernAanpak kijken we zowel naar de bedrogen partner als naar degene die vreemdging, omdat beiden iets anders nodig hebben om dit te verwerken, of ze nu uit elkaar gaan of samenblijven. Onze aanpak is specifiek Lees verder > Vreemdgaan / Logo Kernaanpak
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.