Menu

Toelichting op het kindgebonden budget

kindgebonden budget

Op 1 januari 2015 is de Wet Hervorming Kindregelingen in werking getreden. Deze wet moest het stelsel van alimentatie vereenvoudigen, maar zorgde voor veel verwarring. Niet alleen bij ouders, maar ook bij advocaten en rechtbanken.

De verwarring ontstond over het kindgebonden budget en de zogenaamde alleenstaande ouderkop. Dat geld, afkomstig van het Rijk, helpt de verzorgende ouder om voor de kinderen te zorgen.

Verwarring kindgebonden budget

Sommige rechtbanken trokken de bedragen die de verzorgende ouder ontving af van de financiële behoefte van de kinderen. Gevolg hiervan was dat de alimentatieplichtige ouder veel minder, of soms zelfs geen, alimentatie hoefde te betalen.

Andere rechtbanken vonden dit onterecht: de belastingbetaler draaide op die manier eigenlijk op voor de alimentatie. Zij telden de uitgekeerde bedragen van het kindgebonden budget en de alleenstaande ouderkop op bij het inkomen van de verzorgende ouder.

Hierdoor ontstond rechtsonzekerheid en rechtsongelijkheid: in het land werden in vergelijkbare zaken verschillende uitspraken gedaan.

Daarom heeft het Gerechtshof in Den Haag aan de hoogste rechtsinstantie van het land, de Hoge Raad, gevraagd om een uitspraak te doen. Dit heeft de Hoge Raad op 9 oktober 2015 gedaan.

Uitspraak Hoge Raad

De Hoge Raad heeft gekeken naar de bedoeling van de nieuwe wet en geoordeeld dat ouders samen in de behoeften van hun kinderen moeten voorzien, ook als het Rijk een van de ouders een handje helpt.

Daarom moet het kindgebonden budget niet direct worden afgetrokken van de financiële behoefte van het kind, maar wél worden opgeteld bij het inkomen van de ouder die het budget ontvangt.

Ontvangt u of uw ex-partner kindgebonden budget, al dan niet met alleenstaande ouderkop? Dan kan deze uitspraak gevolgen hebben voor uw alimentatie.

Rekenvoorbeeld

In het voorbeeldgeval waarbij een gezin met 2 kinderen, de vrouw een inkomen had van € 1.000,= bruto per maand (excl. vakantiegeld) en de man een inkomen van € 1.900,= per maand (excl. vakantiegeld) zou tot aan de uitspraak van de Hoge Raad de rechter een bijdrage opleggen van € 43,= per kind per maand. Na de uitspraak Hoge Raad zal er een bijdrage van € 81,= per kind per maand worden vastgesteld. Dat is dus een flinke verhoging!

De Landelijke Alimentatiedesk

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


een × 2 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.