Menu

Uit elkaar gegaan in 2020? Toch nog samen aangifte doen kan verstandig zijn

scheiden en gezamenlijk aangifte doen

Bent u in 2020 gescheiden of uit elkaar gegaan? Dan heeft dit mogelijk gevolgen voor uw belastingaangifte. Het kan slim zijn om nog één keer als fiscale partners aangifte inkomstenbelasting te doen. Dan kunt u in uw belastingaangifte gezamenlijke inkomsten en aftrekposten gunstig verdelen.

Als u in het afgelopen jaar uit elkaar ging, kwam er veel op u af. Waarschijnlijk is samen belastingaangifte doen niet het eerste waaraan u nu denkt. Toch is het belangrijk om stil te staan bij de belastingaangifte. De Belastingdienst helpt u op weg met vier aandachtspunten.

1. Fiscaal partnerschap

Als u bijvoorbeeld getrouwd bent, een geregistreerd partnerschap hebt of samen een woning bezit en bewoont, bent u fiscale partner van elkaar. U doet dan samen aangifte. Dat heeft als voordeel dat u de gezamenlijke inkomsten en aftrekposten gunstig mag verdelen. Hierdoor betaalt u mogelijk minder belasting.

Gaat u uit elkaar? Dan stopt het fiscaal partnerschap zodra:

  • Het scheidingsverzoek, of het verzoek om het geregistreerd partnerschap te ontbinden, is ingediend.
  • Én u niet meer samen op hetzelfde adres staat ingeschreven.

Als dit sinds 2020 bij u het geval is, kan het gunstig zijn ervoor te kiezen om nog één keer als fiscale partners aangifte te doen. Het jaar erop kan dat niet meer. Maar let op, door het verdelen van gezamenlijke inkomsten en aftrekposten kan uw inkomen in de belastingaangifte hoger of lager uitvallen. Dit kan gevolgen hebben voor toeslagen en andere inkomensafhankelijke regelingen.

2. Samen indienen

Kiest u ervoor om als fiscale partners aangifte inkomstenbelasting te doen? Dan is het verstandig de aangifte ook samen in te vullen. Dat heeft als voordeel dat:

  • U minder snel fouten maakt in de verdeling; de aangifte helpt u om gezamenlijke inkomsten en aftrekposten zo voordelig mogelijk te verdelen.
  • Het sneller gaat, want u hoeft de aangifte maar één keer te doorlopen om de gegevens van beiden te controleren.

Ziet u samen aangifte doen niet zitten, maar wilt u over 2020 wél als fiscale partners aangifte doen? Dan kan het ook apart van elkaar. U moet als fiscale partners wel overleggen hoe u de aangifte invult, met name hoe u de gezamenlijke inkomsten en aftrekposten verdeelt. Iedere verdeling mag, maar zorg ervoor dat de totale verdeling niet meer of minder is dan 100%.

3. Opgeven partneralimentatie

Heeft u of uw ex-partner na de scheiding niet genoeg inkomsten om van te leven? En sprak u af dat de ander bijdraagt in de kosten? Dan is dat partneralimentatie. Als u partneralimentatie ontvangt, moet u die partneralimentatie in uw aangifte inkomstenbelasting aangeven als inkomen. Betaalt u partneralimentatie aan uw ex-partner? Dan mag u het bedrag dat u aan alimentatie betaalt in uw aangifte inkomstenbelasting aftrekken. Kijk op belastingdienst.nl/scheiden voor meer informatie.

4. Gebruik de scheiden-checklist

Wilt u weten waar u nog meer op moet letten als u in 2020 uit elkaar ging? Vul dan de persoonlijke scheiden-checklist van de Belastingdienst in. Dan weet u waar u aan toe bent en wat u moet doen.

Meer weten?

Ga naar belastingdienst.nl/aangifte. Wilt u hulp bij het doen van uw belastingaangifte? Op belastingdienst.nl/hulp vindt u de mogelijkheden voor hulp bij uw belastingaangifte.

Over de belastingaangifte

De Belastingdienst vraagt 6,8 miljoen particulieren en 1,5 miljoen ondernemers om aangifte inkomstenbelasting te doen over 2020. De meeste informatie heeft de Belastingdienst al vooraf ingevuld en hoeft alleen nog te worden gecontroleerd en aangevuld waar nodig. Tijdens de aangifteperiode staat de website belastingdienst.nl/aangifte centraal. Belastingaangifte doen kan tot 8 mei.

Lees ook de andere blogs van de Belastingdienst.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− 5 = vier
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.