Menu

Vaderdag belangrijker dan ooit

vaderdag na scheiding

Kinderen leven er naartoe, ze knutselen op school, horen vriendinnetjes en vriendjes praten over een verrassingsontbijt en de winkels liggen vol met de leukste cadeautjes…. Het is bijna Vaderdag, een feestdag ter ere van vaders! Het vaderschap en het belang van vaders voor de opvoeding en verzorging van hun kinderen wordt gevierd. Maar wanneer is Vaderdag eigenlijk in het leven geroepen?

Herkomst

In 1972 werd Vaderdag officieel erkend toen president Nixon van de Verenigde Staten de dag liet vastleggen in de grondwet. Zoals bij zo veel feestdagen groeide de traditie hier pas echt nadat het in de Verenigde Staten was geïntroduceerd.

De dag werd in het leven geroepen als aanvulling op Moederdag en om het mannelijk ouderschap te vieren. In een trend van gendergelijkheid werd van mannen verwacht dat ze gelijk werden behandeld als vrouwen. Hierbij kwam ook dat steeds meer mannen huiselijke taken gingen overnemen.

Wat er verandert na scheiding

In het kort: Een vanzelfsprekendheid wordt een struggle. Daar waar er tijdens het huwelijk samen met de kinderen toegewerkt wordt naar Vaderdag, ontbreekt na de scheiding hiervoor meestal het enthousiasme.

Vaderdag wordt een confrontatie met jezelf, jammer omdat de dag van – kinderen voor vaders – wellicht belangrijker is dan ooit! Kinderen van gescheiden ouders vergelijken namelijk met wat ooit was of met kinderen waarvan het gezin nog bij elkaar is. Kinderen willen het liefst dat er na de scheiding van hun ouders niks verandert, dat (maatschappelijke) vanzelfsprekendheden en het contact met beide ouders voortgezet wordt.

En dat recht hebben zij ook, want daar waar ouders besluiten uit elkaar te gaan hoeft er voor de kinderen – in de ouder kind relatie – niet heel veel te veranderen. Wanneer dit wel gebeurt is het verstandig je af te vragen wat daarvan de oorzaak is. Vaak is het de eigen zoektocht naar het antwoord op de impact van de scheiding of negatieve ervaringen.

Wat de begrijpelijke oorzaak ook is, vaak zijn de kinderen hierdoor de dupe en dat is niet de bedoeling. Het zalven van het eigen gevoel weegt niet op tegen het verborgen verdriet bij kinderen.

Door de ogen van het kind bekeken

Hoe mooi is het om jouw kinderen met een glimlach vol trots naar hun papa te zien gaan met een cadeautje of knutselwerkje? Dat papa blij is met de attentie en dat een dikke knuffel de beloning is. Het mogen vieren van Vaderdag is voor kinderen een vorm van grote persoonlijke waardering en acceptatie, een warm en veilig moment. De grote dag om hun vader te eren.

Anderzijds… hoe verdrietig is het wanneer kinderen op school iets moois maken voor hun papa terwijl ze er niet van genieten? Dat door de gedachten van deze kinderen spookt dat ze hun vader niet gaan zien en ze voor niks knutselen, met pijn knutselen.. En wat doet het met de vader op de derde zondag van juni? Gemis van de kinderen doet pijn.

Het kan anders

Zomaar een voorbeeld van verborgen pijn bij kinderen van gescheiden ouders, waarvan liefdevol contact met beide ouders niet gestimuleerd wordt. Voornaamste oorzaak? Onwetendheid, en daar is wat aan te doen. Door middel van individuele coaching bij jouw scheiding leer jij de ouderrelatie gezond te houden waardoor de kinderen daar optimaal van profiteren. Of jou dit uiteindelijk rust geeft? Jazeker!

Wil jij jouw kinderen de Vaderdag kunnen bieden die ze verdienen? Door middel van individuele psychosociale coaching bied ik jou de mogelijkheid je eigen pijn te verwerken en te leren omgaan met de invulling van het nieuwe leven.

Kies voor rust en geluk, voor jezelf en de kinderen.

Danny van Rees

Aangesloten bij Succesvol Scheiden Nederland

Scheidingscoach Twente

Lees ook de andere blogs van Succesvol Scheiden Nederland.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


3 + vier =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.