Menu

Van transpiratie naar transformatie, een holistische visie op scheiding

holistisch scheiden

Een echtscheiding is over het algemeen een ingrijpende gebeurtenis in het leven van scheidende partners. Veelal kan er zelfs gesproken worden van een crisis. De wereld staat op zijn kop en er gaan grote veranderingen aankomen voor alle gezinsleden, zoals bijvoorbeeld een ander huis, minder geld en/of zorgen over de toekomst. Het leven zoals het was, eindigt. Daar komt een nieuw leven voor in de plaats. Waar de ene deur dicht gaat, gaat altijd een andere deur open. De crisis van de scheiding bergt in zich dus het zaad voor iets nieuws.  

Holistische visie op echtscheiding

Om goed in die nieuwe levensfase te kunnen stappen is het belangrijk dat beide partners eerst eerlijk bij zichzelf en bij elkaar in de spiegel kunnen kijken. 

De vraag die daarbij gesteld wordt is: 

Wat is het in mij dat ik niet langer kan leven met het gedrag van mijn partner? of: Wat maakt mij niet langer gelukkig in de relatie? En wat is het ín mij dat ik verdriet, boosheid, frustratie of jaloezie voel? 

Al deze emoties horen bij het scheidingsproces, dat in de kern een rouwproces is. Maar de centrale vraag is vanuit een holistische visie níet wat de ander doet waardoor deze emoties opkomen, maar wat het ín jou is dat deze emoties worden gevoeld.

Wanneer in echtscheidingen ruimte is voor het stellen van deze vragen, kan door de scheidende partners een eerste stap gezet worden om anders te kijken naar hun conflictpatroon. En dat geeft direct ook weer ruimte voor de kinderen. Kinderen met ruziënde ouders of ouders met niet uitgesproken spanningen en irritaties, ontwikkelen immers gedragspatronen om hiermee om te kunnen gaan.

Innerlijke rode knoppen

Elk mens wordt door andere gedragingen of gebeurtenissen buiten zichzelf emotioneel getriggerd. Deze innerlijke rode knoppen zijn veelal ontstaan in de vroege jeugd (van 0 tot 7 jaar) en sluimeren in het onbewuste en vormen een verborgen schaduwkant. Elk mens heeft deze schaduw. Deze onbewuste rode knoppen hebben een functie: ze verbergen meestal onderliggende pijn of weerstand. Een crisis, zoals een scheiding, geeft de mogelijkheid om die oude pijn of weerstand met een volwassen blik aan te kijken. 

Zodra een tipje van die onbewuste sluier is opgelicht, zal het maken van de afspraken over de kinderen en de financiën een stuk soepeler verlopen.  

Beide partners hebben op hun eigen manier pijn van de scheiding 

Zolang de ene partner nog ‘vol’ is van de eigen pijn, kan deze de pijn van de andere partner niet zien. Dat leidt tot onbegrip, ruzie en discussie. En deze onderliggende pijn en onbegrip loopt als een onderhuidse stoorzender door de discussie over het ouderschapsplan en het echtscheidingsconvenant. 

Door in te zoomen op deze scheidingspijn, wordt zichtbaar dat die vaak al veel langer als een destructief patroon in de relatie een rol heeft gespeeld. Als je in het scheidingsproces beiden door die ‘zure appel’ heen durft te gaan, geeft dat ruimte. We noemen dat het pad van transpiratie naar transformatie. In het beste geval leidt die ruimte in het eigen gemoed en hart tot een beter begrip van de pijn van de ander. 

Kortom, als aanstaande ex-partners bereid zijn de weg van transpiratie naar transformatie te lopen, zal de echtscheiding voor zowel de ex-partners als de kinderen leiden tot een echt nieuwe start voor alle gezinsleden.

Samen met Lieneke Witloks ben ik een Centrum voor Holistische Conflicthantering gestart, waarin we ons helemaal toeleggen op scheidingen en we het gedachtengoed dat ik o.a. in deze post beschrijf als uitgangspunt nemen. 

Mariëlle van der Giessen

Lees ook de andere blogs van Lieneke en Mariëlle.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ 7 = tien




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.