Menu

Verdeling van de zomervakantie na de scheiding

zomervakantie na de scheiding

“Eerlijk zullen we alles delen..”

Het wisselmoment vindt voor veel ouders plaats zo halverwege de zes weken durende schoolvakantie. Er zijn ook veel ouders die meerdere wisselmomenten hebben tijdens deze 6 weken. Er zijn ouders die helemaal geen wisselmomenten hebben en alle zorg alleen dragen en ook ouders die de normale zorgverdeling aanhouden tijdens de vakantieperiode.

Verdeling van de zomervakantie na de scheiding

Een ding hebben al deze manieren om de zomervakantie verdeling invulling te geven in ieder geval met elkaar gemeen: Er wordt (in de meeste gevallen althans) altijd het nodige overlegd, over gezegd, over gedacht en over gevoeld.

En dat gaat niet altijd zonder slag of stoot. In onze mediation praktijk is het nu iets rustiger dan anders, wat betekent dat er veel mensen op vakantie zijn gegaan. Gelukkig maar, de meeste hebben de verdeling van die lange zes weken en hun persoonlijke vakantiewensen goed kunnen afstemmen op elkaar. Al dan niet in mediation. We hebben het afgelopen half jaar heel wat zomervakanties, verdelingen, bestemmingen besproken gehoord (en gezien) aan onze mediationtafels.

Wat ons daarin is opgevallen is de verschillende wijzen waarop je als ouders kunt kijken naar zo’n vakantie verdeling. Sommige ouders vinden het bijvoorbeeld van groot belang dat de kinderen gedurende deze zes weken in ieder geval eerlijk verdeeld worden. Haalbaar met werk en verlofdagen of niet. Hierover zien wij veel ruzies ontstaan. Wij komen het ook in veel ouderschapsplannen als ‘standaard’ artikel tegen.

Standaard verdeling?

Als het om kinderen (kleine mensjes) gaat dan bestaat er natuurlijk helemaal geen standaard. Godzijdank heb ik als mediator, wanneer het ging om een “eerlijke verdeling van de kinderen”, nog nooit een kind doormidden gezaagd zien worden. Wat natuurlijk volstrekt idioot is als je het hierboven zo beschreven ziet staan!

Als we bij de ouders doorvragen blijkt er vaak toch een noodzaak te bestaan om flexibeler naar een verdeling te kijken. Vooral als we ons gaan afvragen wat deze eerlijke verdeling tussen de ouders zal kunnen betekenen voor de kids in kwestie. Gelukkig.

Want kleine kinderen kunnen best veel moeite hebben met het missen van de andere ouder voor een langere aaneengesloten periode terwijl tieners dit misschien wel goed aankunnen, en dit is dan vervolgens ook weer afhankelijk van het karakter en persoonlijkheid van het betreffende kind.

Hoe is het voor de kinderen?

Want hoe is het bijvoorbeeld voor de kinderen in kwestie om zes weken lang van huis te zijn, eerst drie met mama en dan drie met papa en met een tussentijds wisselmoment aan de snelweg in Frankrijk? Hoe oud zijn de kinderen dit jaar, hoe vergaat het hen in het gemis van de andere ouder? Hoe lang kan het betreffende kind zonder deze andere ouder? Is dit 3,2 of 1 weekje? Hebben de kinderen in die zes weken ook zelf nog tijd en ruimte nodig om te acclimatiseren na een vakantie met een van de ouders of gewoon heel praktisch: hun schoolspullen te kunnen kopen, boeken te kaften en te chillen met hun vrienden?

En zo zijn er nog veel meer vragen die je als ouders elk jaar opnieuw zou kunnen stellen aan de opgroeiende kinderen alvorens ouders de verdeling van de zomervakantie met elkaar maken. En misschien is niet alles haalbaar, kinderen zijn doorgaans best flexibel en volwassenen ook wanneer zij willen. De grote winst zit in ieder geval in het feit dat de kinderen zich gehoord en zich erkend voelen en dat is natuurlijk heel erg fijn, zo in de leukste periode van je schoolgaande leven!

Zomervakantie!! Hoera!!

Eemlandmediation.nl

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ zes = 11




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.