Menu

Vergeet niet het pensioen bij scheiding!

pensioen bij scheiding

Pensioen en scheiding? Ik heb wel wat anders aan mijn hoofd!

Als je gaat scheiden komt er ontzettend veel op je af. Waarschijnlijk ben je niet in zakelijke topvorm vanwege de emoties die bij een scheiding komen kijken. Dan is het best lastig om te zorgen dat je geen belangrijke zaken vergeet. Is je pensioen dan belangrijk?

Je denkt misschien: ‘dat is nog zover weg’ of ‘dat zien we dan wel weer’. Daarmee loop je wel het risico om jezelf, of je ex-partner, tekort te doen.

Wat is de invloed van scheiding op je pensioen?

Als je getrouwd bent, of een geregistreerd partnerschap hebt, is de Wet verevening ouderdomspensioen van toepassing. Deze wet zegt dat ex-echtgenoten en ex-partners het pensioen dat ze hebben opgebouwd tijdens hun huwelijk of partnerschap met elkaar moeten delen. Dus de helft van dit ouderdomspensioen is op de datum van pensioen voor de ander. Als de ene partner veel en de andere partner weinig ouderdomspensioen heeft opgebouwd, tijdens jullie huwelijk of partnerschap, wordt dat verschil op deze manier ‘verevend’.

De gedachte daarachter is dat je elkaar tijdens je samenzijn hebt ondersteund in het opbouwen van pensioen. Als jullie bij elkaar gebleven zouden zijn, zouden jullie dit opgebouwde pensioen samen genoten hebben. Daarom vindt de wetgever het redelijk om dit met elkaar te delen.

Klinkt simpel toch? Gewoon delen en klaar zijn we?

Toch is dat niet zo. Zelfs als je besluit om inderdaad precies volgens de wet te verdelen, dan moet je een actie ondernemen om dat te regelen. Dan moet je namelijk allebei, naar alle pensioenfondsen waarbij je te verdelen pensioen hebt opgebouwd, een formulier opsturen dat door jullie allebei is ondertekend. En dat binnen twee jaar na de officiële scheidingsdatum. En geloof me, dat formulier invullen is nog wel even een zit! Dit kun je dan ook het beste doen tegelijkertijd met het tekenen van alle andere stukken, zoals het echtscheidingsconvenant.

En het is belangrijk om te weten dat je, in gezamenlijk overleg, ook kunt besluiten om het ouderdomspensioen niet, of anders, te verdelen. Dit kan bijvoorbeeld aan de orde zijn als er tussen jullie een aanzienlijk leeftijdsverschil is. Of als jullie ook andere potjes voor later hebben dan de opgebouwde pensioenen bij pensioeninstellingen. Vraag bij je mediator na wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn.

Uit de praktijk

Recent ondersteunde ik twee scheidende partners met een leeftijdsverschil van 5 jaar. Hadden zij hun pensioenen volgens de wet verevend, dan was de consequentie geweest dat de vrouw 5 jaar voor haar eigen pensioendatum de helft van het pensioen van de man had gekregen. Zij zou dan nog volop aan het werk zijn en niet per se om het geld verlegen zitten. Maar de gepensioneerde man zou nog 5 jaar moeten wachten op de helft van het tijdens huwelijk opgebouwde pensioen van de vrouw, en hij zou het gedurende die 5 jaar met de helft van zijn tijdens huwelijk opgebouwde pensioen moeten stellen.

Al met al niet een heel wenselijke uitkomst. Ik heb deze mensen geïnformeerd over de mogelijkheid van conversie, en met ze gekeken naar de situatie bij afzien van verevening. Met nog wat aanvullende informatie van de betrokken pensioenfondsen konden zij een weloverwogen keus maken, en komen zij  later niet voor onaangename verrassingen te staan.

Vergeet niet het pensioen bij scheiding!

Waarom is het belangrijk om het onderwerp pensioen te bespreken tijdens je scheiding? Omdat je niet in de situatie wilt belanden dat je tegen de tijd dat je met pensioen gaat niet rond kunt komen. Ook al is pensioen nog ver weg, als je je scheiding goed samen wilt regelen, hoort het bespreken van de pensioensituatie erbij.

Ter afsluiting een tip om het je makkelijker te maken: kijk op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Daar zie je precies op welke datum je wat aan pensioen en AOW krijgt. Vraag of je partner dat ook doet, dan is er voor jullie samen duidelijkheid. En kunnen jullie ook dit aspect van je scheiding samen goed regelen.

Wij helpen je graag bij het maken van keuzes over pensioen bij scheiding. Neem voor meer informatie contact op via: 085-1302999 of via het contactformulier.

Anne Marie Baud

Mediator in Purmerend

Aangesloten bij Resolvevisie.nl

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


4 × = tweeendertig




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.