Eerlijk is eerlijk. Mijn vriendin verdient drie keer zoveel als haar man, binnenkort ex-man. Zij is degene die vreemd is gegaan en zij is ook nog eens degene die wil stoppen met het huwelijk.
“Dat zal haar veel gaan kosten, het is niet mijn keus!”, roept haar boze partner. Zij zegt op haar beurt: “Mijn inkomen fluctueert nogal als zelfstandig ondernemer en ik ben zelf degene die altijd keihard heeft gewerkt om dit voor elkaar te krijgen.”
Goed om eens te kijken hoe het nou werkelijk zit. Welke verplichtingen heb je als je meer verdient dan je ex en wat gebeurt er als dat salaris ook nog eens verandert in de toekomst?
Reden van scheiding
De reden van de scheiding heeft geen enkele invloed op het recht van partneralimentatie. Dat moet als eerste ‘rechtgezet’ worden. Bij overspel vervalt het recht op alimentatie niet en het betekent andersom ook niet dat overspel je extra gaat kosten.
Heeft hij recht op partneralimentatie?
In de wet staat dat als één van de twee partners na een scheiding onvoldoende geld heeft om van de te leven, dan draagt de ander bij in de kosten. De vraag is of hij onvoldoende geld heeft om van te leven. Feit is dat zijn salaris veel lager is en dat hij nu in een huurwoning zit die duurder is dan de hypotheekkosten van de woning waarin zij nog woont.
Hoogte van de partneralimentatie
De hoogte van de partneralimentatie kun je zelf bepalen. Maar gezien de spanning die er heerst tussen die twee is dat denk ik geen optie. Een coach kan dan helpen en als dat niet helpt, bepaalt de rechter de hoogte van de alimentatie. Coach of rechter kijken naar billijkheid. Wie verdient wat, zijn er schulden, welke kosten hebben beiden?
Bovendien moet het kostenpatroon van degene die alimentatie wil, redelijk zijn. De ex van mijn vriendin mag bijvoorbeeld niet eisen dat zij meebetaalt aan de huur van een luxe penthouse.
Van een alleenstaande vader of moeder die eerder niet werkte, kan ná het huwelijk worden verwacht dat hij of zij in staat zal zijn eigen inkomen te verwerven. Maar bij mijn vriendin is hiervan geen sprake. Ook haar man werkt full time, zijn inkomen ligt alleen veel lager.
Naast de jaarlijkse indexering, kan het alimentatiebedrag worden aangepast, als de omstandigheden veranderen betreffende inkomen, woonsituatie, ziektekostenpremies, etc. Dus mocht de onderneming van mijn vriendin slecht draaien, dan wordt de hoogte van de partneralimentatie aangepast.
Tremanormen
De ‘TREMAnormen’ zijn richtlijnen op basis waarvan wij als scheidingscoach, maar ook de rechtbanken de alimentatie berekenen en vaststellen. Feitelijk gaat men uit van het netto te besteden gezinsinkomen van voor het uiteengaan. Als er sprake is van kinderen trekt men hiervan het ‘eigen aandeel kosten kinderen’ af. Dan kom je op een totaal dat beschikbaar is voor levensonderhoud van mijn vriendin en haar man.
De fiscale gevolgen van het ‘eigenaar zijn’ van een woning (eigenwoningforfait, fiscale aftrek van hypotheekrente) en de bijtelling vanwege een auto van de zaak worden niet meegeteld.
Wet herziening partneralimentatie 1-1-2000
Met de inwerkingtreding van de ‘wet herziening partneralimentatie’ per 1 januari 2020 is de duur van de partneralimentatie gewijzigd. De hoofdregel van deze wet is een alimentatietermijn gelijk aan de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van vijf jaar.
Mocht haar ex overigens een nieuwe relatie krijgen dan verandert er ook een heleboel. De partneralimentatie vervalt als er sprake is van een huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenwonen.
“Ik hoop dat hij snel een andere lieve vrouw vindt. Ik gun hem dat geluk!” roept mijn vriendin. Tegelijkertijd is zij dan meteen van de partneralimentatie af.
Annegien Hanemaaijer
Onze Scheidingscoach
Lees ook de andere blogs van Annegien.
Lieke - 20 aug 2020
Wat ik vreemd blijf vinden is dat bij de draagkrachtberekening ggen rekening wordt gehouden met de werkelijke kosten van vaste lasten, maar met normbedragen. De hoogte van de normbedragen is echter veel lager dan de hoogte van de werkelijke kosten. Neem alleen al de kosten voor gas, licht en water. Dan komt er uit de berekening dat er een draagkracht zou zijn, die er feitelijk niet is. Moet je je dan in de schulden gaan steken om je vaste lasten te kunnen betalen?
Gonny Feenstra - 28 aug 2020
Aan Lieke die reageerde, Bij de mediator aan tafel kijk ik met clienten ook altijd naar de redelijkheid van de normen. Een woning in Utrecht is hopeloos duurder dan een woning in Drente bv. Die normen zijn voortgekomen uit het idee dat de berekening dan eenvoudiger/sneller op tafel ligt en dat iemand niet kan manipuleren door heel hoge kosten op te voeren.
Jan Anoniem - 25 jan 2024
Vreemdgaan is een financiële bonus vanuit ons rechtssysteem. Je partner met een minder inkomen gaat vreemd, maakt je medisch ziek en de rechter kent de bonus toe. Zoals altijd in dit land..
Chris - 29 feb 2024
Zou eigenlijk wel mooi en terecht zijn, dat degene die vreemd gaat geen partneralimentatie krijgt, maar dan moet je het wel kunnen bewijzen. Als je geld of een hoog salaris hebt kun je dus beter niet trouwen of een samenlevingscontract tekenen, want bij scheiding of verbrekening van de relatie ben jij, in principe, altijd degene die moet betalen. Ook huwelijkse voorwaarden helpen niet, want jouw bezit voor het huwelijk is dan misschien veilig(er), maar de alimentatie zal ongeveer de helft van jouw inkomen bedragen!