Menu

Vervalt het recht op partneralimentatie bij overspel?

2 reacties

Eerlijk is eerlijk. Mijn vriendin verdient drie keer zoveel als haar man, binnenkort ex-man. Zij is degene die vreemd is gegaan en zij is ook nog eens degene die wil stoppen met het huwelijk.

“Dat zal haar veel gaan kosten, het is niet mijn keus!”, roept haar boze partner. Zij zegt op haar beurt: “Mijn inkomen fluctueert nogal als zelfstandig ondernemer en ik ben zelf degene die altijd keihard heeft gewerkt om dit voor elkaar te krijgen.”

Goed om eens te kijken hoe het nou werkelijk zit. Welke verplichtingen heb je als je meer verdient dan je ex en wat gebeurt er als dat salaris ook nog eens verandert in de toekomst?

Reden van scheiding

De reden van de scheiding heeft geen enkele invloed op het recht van partneralimentatie. Dat moet als eerste ‘rechtgezet’ worden. Bij overspel vervalt het recht op alimentatie niet en het betekent andersom ook niet dat overspel je extra gaat kosten.

Heeft hij recht op partneralimentatie?

In de wet staat dat als één van de twee partners na een scheiding onvoldoende geld heeft om van de te leven, dan draagt de ander bij in de kosten. De vraag is of hij onvoldoende geld heeft om van te leven. Feit is dat zijn salaris veel lager is en dat hij nu in een huurwoning zit die duurder is dan de hypotheekkosten van de woning waarin zij nog woont.

Hoogte van de partneralimentatie

De hoogte van de partneralimentatie kun je zelf bepalen. Maar gezien de spanning die er heerst tussen die twee is dat denk ik geen optie. Een coach kan dan helpen en als dat niet helpt, bepaalt de rechter de hoogte van de alimentatie. Coach of rechter kijken naar billijkheid. Wie verdient wat, zijn er schulden, welke kosten hebben beiden?

Bovendien moet het kostenpatroon van degene die alimentatie wil, redelijk zijn. De ex van mijn vriendin mag bijvoorbeeld niet eisen dat zij meebetaalt aan de huur van een luxe penthouse. 

Van een alleenstaande vader of moeder die eerder niet werkte, kan ná het huwelijk worden verwacht dat hij of zij in staat zal zijn eigen inkomen te verwerven. Maar bij mijn vriendin is hiervan geen sprake. Ook haar man werkt full time, zijn inkomen ligt alleen veel lager.

Naast de jaarlijkse indexering, kan het alimentatiebedrag worden aangepast, als de omstandigheden veranderen betreffende inkomen, woonsituatie, ziektekostenpremies, etc. Dus mocht de onderneming van mijn vriendin slecht draaien, dan wordt de hoogte van de partneralimentatie aangepast.

Tremanormen

De ‘TREMAnormen’ zijn richtlijnen op basis waarvan wij als scheidingscoach, maar ook de rechtbanken de alimentatie berekenen en vaststellen. Feitelijk gaat men uit van het netto te besteden gezinsinkomen van voor het uiteengaan. Als er sprake is van kinderen trekt men hiervan het ‘eigen aandeel kosten kinderen’ af. Dan kom je op een totaal dat beschikbaar is voor levensonderhoud van mijn vriendin en haar man.

De fiscale gevolgen van het ‘eigenaar zijn’ van een woning (eigenwoningforfait, fiscale aftrek van hypotheekrente) en de bijtelling vanwege een auto van de zaak worden niet meegeteld.

Wet herziening partneralimentatie 1-1-2000

Met de inwerkingtreding van de ‘wet herziening partneralimentatie’ per 1 januari 2020 wijzigt de duur van de partneralimentatie. De hoofdregel van deze wet is een alimentatietermijn gelijk aan de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van vijf jaar.

Mocht haar ex overigens een nieuwe relatie krijgen dan verandert er ook een heleboel. De partneralimentatie vervalt als er sprake is van een huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenwonen.

“Ik hoop dat hij snel een andere lieve vrouw vindt. Ik gun hem dat geluk!” roept mijn vriendin. Tegelijkertijd is zij dan meteen van de partneralimentatie af. 

Annegien Hanemaaijer

Onze Scheidingscoach

Lees ook de andere blogs van Annegien.

REACTIES

Lieke - 20 aug 2020

Wat ik vreemd blijf vinden is dat bij de draagkrachtberekening ggen rekening wordt gehouden met de werkelijke kosten van vaste lasten, maar met normbedragen. De hoogte van de normbedragen is echter veel lager dan de hoogte van de werkelijke kosten. Neem alleen al de kosten voor gas, licht en water. Dan komt er uit de berekening dat er een draagkracht zou zijn, die er feitelijk niet is. Moet je je dan in de schulden gaan steken om je vaste lasten te kunnen betalen?

Gonny Feenstra - 28 aug 2020

Aan Lieke die reageerde, Bij de mediator aan tafel kijk ik met clienten ook altijd naar de redelijkheid van de normen. Een woning in Utrecht is hopeloos duurder dan een woning in Drente bv. Die normen zijn voortgekomen uit het idee dat de berekening dan eenvoudiger/sneller op tafel ligt en dat iemand niet kan manipuleren door heel hoge kosten op te voeren.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zeven + = 9
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.