Menu

Voogdij regelen: hoe werkt het?

wat is voogdij

Voogdij regelen: hoe werkt het?

Het is iets waar je niet aan wilt denken, maar wie gaat er voor de kinderen zorgen als jou en je (ex-)partner iets overkomt? Het beste is dat je als ouders zelf al de voogdij regelt. Mocht er ooit iets gebeuren, dan ligt al vast bij wie ze opgroeien. Hoe doe je dat? En hoe zit het als je gescheiden bent?

Wat is voogdij?

Voogdij betekent de zorg voor een minderjarig kind door iemand anders dan de ouders van het kind. Volgens de Nederlandse wet gaan kinderen eerst naar de gezaghebbende ouder die nog in leven is. Ben je gescheiden, dan gaan ze naar je ex, maar leeft je (ex-)partner niet meer? Dan moet de rechter bepalen wie het gezag krijgt. Als je als ouders zijnde geen voogd hebt aangewezen, dan benoemt de rechter een voogd. Deze procedure valt onder het zogenoemde civiele recht. 

hoe lang duurt een scheiding

Voogdij regelen

Als ouders zijnde is het regelen van een voogd bij leven, een belangrijk ding om te doen. Mocht jou en je (ex-)partner iets overkomen, dan hoeft de rechter hier geen beslissing over te nemen. Het vastleggen van een voogd gebeurt in het gezagsregister bij de rechtbank of in een testament. Je kunt hiervoor een formulier opvragen bij de rechtbank. Dit formulier geldt alleen voor kinderen die al geboren zijn. Bijvoorbeeld: je regelt dit voor je eerste kind , dan moet je precies dezelfde procedure doen voor alle kinderen die daarna geboren worden. Iemand die als gekozen is, kan na overlijden van de ouders altijd beslissen of hij/zij wel of niet de voogdij aanvaart. Iemand die nu toestemt om voogd te zijn, kan over een aantal jaren daar heel anders over denken of zijn/haar leven is zodanig veranderd, dat het niet meer kan. Tip: denk dus ook na wie een eventuele ‘tweede’ keuze zou kunnen zijn. 

Een voogd kiezen

Wie kies je nu als voogd voor je kinderen? Kinderen opvoeden is een enorme verantwoordelijkheid. Dus wie is daar geschikt voor. Je wilt iemand die ongeveer dezelfde normen en waarden heeft en waarvan je nu al weet dat je kinderen diegene ook prettig vinden. Denk er samen met je partner goed over na en ga ook het gesprek aan met diegene wie je het wilt vragen. Je vraag immers niet niks en diegene moet er ook de tijd voor krijgen er goed over na te denken voor hij/antwoord geeft

Voogdij niet vastleggen: wat gebeurt er dan

Als er geen voogd is vastgelegd en jullie komen beiden te overlijden, dan kiest de rechter. De rechtbank overlegt met beide families en bekijkt goed wat de beste oplossing is. Soms kan de rechter niet meteen een voogd aanwijzen, omdat er bijvoorbeeld meerdere geschikte voogden zijn. Ook kan de rechter de Raad voor de Kinderbescherming inschakelen om te raadplegen. 

Wat zijn de verantwoordelijkheden van een voogd

Een voogd is de wettelijke vertegenwoordiger van het kind of kinderen en verantwoordelijk voor de opvoeding en verzorging. De voogd is trouwens niet verplicht deze opvoeding en verzorging zelf te doen. Dit kan bijvoorbeeld ook in een tehuis of bij een pleeggezin. Als wettelijke vertegenwoordiger beheert de voogd ook het vermogen van het kind of kinderen. De kantonrechter houdt wel toezicht op de manier waarop met dit vermogen omgegaan wordt. Indien dit nodig is, kan met toestemming van de kantonrechter het vermogen van het kind ook gebruikt worden om het kind te voorzien zien in zijn of haar levensonderhoud. Het kan ook zijn dat de voogd de voogdij deelt, bijvoorbeeld met de eigen partner. Gezamenlijke voogden ontvangen meestal ook kinderbijslag. 

Voogdij regelen als je gescheiden bent

Als je gescheiden bent of je het jullie samenlevingscontract is ontbonden, dan heb je voor de kinderen een ouderschapsplan opgesteld. Naast zaken als de omgangsregeling, kinderalimentatie, et cetera, kan je ook de voogdij hierin vastleggen. Mocht jullie dan iets overkomen, dan staat er in ieder geval in het ouderschapsplan wat jullie voor de kinderen wensen en dat het is vastgelegd in het gezagsregister.

Wil je weten meer weten over voogdij? Neem dan vrijblijvend contact op met een van de juridisch specialisten van Judex. Zij kunnen je heel gemakkelijk duidelijk advies geven over voogdij en wat je hiervoor moet regelen.



REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


4 − een =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.