Menu

Krijg nieuwe inzichten en voorkom dat je in een vechtscheiding belandt

geen vechtscheiding door nieuwe inzichten

Volgens een artikel in het Leidsch Dagblad krijgen ongeveer 35.000 kinderen in Nederland te maken met een echtscheiding. 10% tot 15 % van deze gevallen draait uit op een vechtscheiding. Dit is een schrikbarend hoog percentage.

Hoe hou je de vechtscheiding tegen?

Niemand kiest bewust voor een vechtscheiding, maar het ligt in te veel gevallen op de loer. Hoe hou je dit tegen? Hoe blijf je redelijk als ouder? Hoe voorkom je het verzanden in ruzie, verwijten en een juridische strijd?

Om verstandige keuzes tijdens het scheidingsproces te maken, zodat je niet in een juridisch en persoonlijk gevecht belandt, is het belangrijk dat je als ouder blijft kijken door de ogen van je kind en je zoveel mogelijk je emoties opzij kunt zetten. Als je keuzes op deze manier kunt maken, is dat het beste voor iedereen.. Hoe doe je dat in zo’n emotionele achtbaan? Door zowel de mooie als moeilijke stappen te ontvangen en accepteren.. En dat is niet niks! Er komt heel wat op je af:

  • Plussen en minnen met de financiën.
  • Schikken met de agenda’s voor de kids.
  • Dealen met familie en vrienden die goedbedoeld hun mening hebben en soms partij kiezen.

Ieder scheiding is anders. Het is zo subjectief. Daar waar de een iets rechtvaardig acht, beschouwt de ander dit juist als onrechtvaardig.

Hoe je het ook wendt of keert: een scheiding gaat gepaard met heel veel emoties. Je kunt erin verzanden of er voor vluchten.

Kan het ook anders?

We gebruiken allemaal de emoticons op onze smartphone, waarmee je heel snel kan vertellen hoe je ervoor staat. Een hele snelle manier, waarmee je met één druk op de knop vertelt hoe je je voelt.Eigenlijk is het anders omgaan met je emoties, en deze om te zetten naar positieve energie, net zo makkelijk als die ene vluchtige druk op de knop die alles in een beeld zegt. Dit door bewuste keuzes voor jezelf te maken, de juiste vragen te stellen en daar naar te handelen. Zoveel effectiever dan je hakken in het zand te zetten, waardoor je alleen maar stagneert.

Vragen die je jezelf kunt stellen zijn:

1) Wat is hier juist aan?

2) Wat zie ik over het hoofd?

3) Wie of wat kan ik zijn in deze situatie?

Inzicht

Voor mij heeft het stellen van deze vragen veel inzichten gegeven in mijn eigen scheiding en ervoor gezorgd dat ik nu aan de lopende band vragen stel over alle situaties in mijn leven. Het zien wat er echt gebeurt, het horen wat er echt gezegd wordt. De feiten liggen eigenlijk allemaal al op tafel. Eigenlijk is het makkelijker dan we denken en maken we het met emoties zelf tot een dramatische vechtscheiding.

Geloof me dat gaat met vallen en opstaan. Het is een soort spier die je continu in beweging moet houden en dus moet blijven trainen om niet te verwaarlozen. Ook ik heb nog steeds momenten dat ik het vergeet of verval in oud gedrag om de juiste vraag te stellen. Zelf ben je hoofdverantwoordelijk voor het doorbreken van de cirkel. Een scheiding is immers ook een kans om je persoonlijk te ontwikkelen.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


6 + zeven =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.