Menu

Juridische vragen over echtscheiding

Stel gratis je juridische vraag over echtscheiding!

Als je gaat scheiden komt er heel veel op je af. Er spelen zoveel onderwerpen die vragen oproepen. Gelukkig heeft Nieuwe Stap een partner waaraan je al jouw juridische vragen over je echtscheiding kan voorleggen: De Boorder Advocaten! De beantwoording van je vraag is gratis! Tenzij er echt een dossier moet worden bestudeerd, maar dan geven wij dat aan.

Mail je vraag naar info@nieuwestap.nl en ontvang meteen wekelijks onze Gouden Tips.

Reeds ingezonden en beantwoorde vragen:

Vraag: Wie is eigenaar van de XBox

Mijn zoon is om het weekend bij mij, nu heeft hij besloten om niet meer bij mij te slapen. Hij wil zijn spullen (xbox en dergelijke) die hij van zijn geld (wat hij hier heeft gekregen, dus niet van mijn ex) mee naar mijn ex nemen. Dit wil ik dus absoluut niet. Wat zijn zijn rechten?

Vraag: Opgebouwd pensioen weigeren

Ben jaren geleden gescheiden, nu blijkt dat ik geld krijg van mijn ex over haar opgebouwde pensioen. Mag ik dat weigeren en het geld naar opgebouwde pensioen laten overboeken. Maar ook dat zij dat werkelijk krijgt niet dat deze dan vervalt.

Vraag: Kan een scheiding worden aangevraagd als de echtgenoot onvindbaar is

Vraag: Wordt Nederlands pensioen van Belgische uitkering afgetrokken

Ik ben gescheiden en woon sindsdien in België. Ik ben vrouw, 62 jaar, alleenstaand en helaas sinds 2 jaar werkloos. Omdat je in België nog steeds pensioen krijgt vanaf je 65e vind ik nu helemaal geen baan meer, voor 2,5 jaar. Vanuit Nederland ga ik m’n pensioen ontvangen als ik 67,7 jaar oud ben. Mag ik bij mijn Belgische uitkering mijn pensioenverevening van mijn ex genieten, of wordt dit van mijn uitkering afgehaald? 

Vraag: Verdeling spaargelden/lening bij scheiding

Een bevriend stel is in gemeenschap van goederen getrouwd. Hebben een gezamenlijke rekening maar ook elk een aparte rekening. Ik begrijp dat bij scheiding alle rekeningen (ook de niet gezamenlijke) door de helft moeten worden verdeeld. De ene partner heeft een rekening met 3000 erop die hij liever niet deelt en de andere partner heeft een rekening met ca 7000. Dit bedrag bevat ook een lening van 5000. Valt deze lening dan ook (nu het geld op haar rekening staat) onder de verdeelsleutel van 50%? Moet dhr als hij het geld van zijn eigen rekening niet wil verdelen zijn geld opnemen en in “een oude sok” bewaren tot na de scheiding en dan n nieuwe rekening openen?

Vraag: Kan ik het huis verhuren aan mijn ex

Al een tijdje ben ik bezig met het rondbreien van een scheiding. We hebben een gezamenlijke woning waar ik niet wil wonen, maar hij wel. Hij kan het echter niet betalen en ik wel. Kan ik het huis alleen op mijn naam krijgen en het dan aan hem verhuren?

Vraag: Ouders komen overeen dat kind bij vader gaat wonen, moet daar rechter aan te pas komen

Bij scheiding is dochter aan de moeder toegewezen. Vanaf het begin wilde zij bij vader wonen.
Moeder heeft hierin een aantal malen in toegestemd maar ook telkenmale dit verhinderd. 
Dochter is nu 12 en heeft wederom kenbaar gemaakt terug te willen keren bij vader (waar ze voor de scheiding ook woonde). Moeder stemt wederom in. Nu in het bijzijn van onafhankelijke getuigen. Kans is dus dat het dit keer eindelijk wel echt gaat gebeuren. 

Echter, moet er eerst een rechter aan te pas komen, of kunnen de ouders dit in samenspraak met dochter realiseren? Waarbij natuurlijk ’tijd’ een cruciale factor is. Een rechtsgang kan met gemak een jaar duren, maar school kan geen jaar wachten, en de leeftijd maakt duidelijk dat het dit keer de overgang van basisschool naar middelbare school betreft.

Vraag: Uitzonderingsregels nieuwe wet partneralimentatie

Mijn vraag is als volgt: valt iemand die een huwelijk langer dan 15 jaar had, kinderen heeft ouder dan 12, niet binnen tien jaar AOW zal krijgen, niet geboren is voor 1-1-1970, maar ten tijde van de scheiding wèl ouder dan 50 is binnen de uitzonderingsregels? Met andere woorden: is de datum 1-1-1970 de absolute datum voor leeftijdsbepaling, of is daarvoor een overgangsregeling?

Vraag: Verjaring alimentatie

Mijn vraag die al zeer oud is. In 1992 ben ik gescheiden en is er een alimentatie vastgesteld. Op dat moment was mijn dochter ernstig ziek. Hij heeft nooit 1 cent betaald. Kort daarop is mijn dochter overleden. Hij probeerde nog de levensverzekering te innen, maar dat is hem niet gelukt. Ik heb vanwege de situatie niets gedaan. Mijn oudste dochter heb ik grootgebracht. Mijn ex heeft nu veel geërfd. Mijn vraag is nu of ik het achterstallige, wat ik toen niet heb geëist door de ziekte van mijn kind, nog kan vorderen.

Vraag: Kan een schenking die is geïnvesteerd in woning bij verdeling teruggehaald

Een stel is niet getrouwd. Ook geen samenlevingscontract. De vrouw heeft van haar ouders een aanzienlijke som geld gekregen als schenking om het huis te kunnen kopen. Deze staan zwart op wit met handtekeningen. Ze gaan scheiden. Het huis staat op beider naam. De vrouw wil in het huis blijven wonen. Vraag: Kan de man aanspraak maken op de helft van de volledige waarde van het huis? 

Vraag: Aanvragen voorlopige voorziening

Mijn vraag gaat over het aanvragen van een voorlopige voorziening. Al ons spaargeld en een erfenis die ik verleden jaar heb ontvangen, staan op de spaarrekening van mijn vrouw. Ik kan daar niet bij. Kan ik in een voorlopige voorziening aan de rechter vragen of hij/zij kan bewerkstelligen dat het spaargeld/erfenis al verdeeld wordt nog voordat de scheidingsprocedure is gestart? De verdeling is 50%-50%. Is dit te regelen in een voorlopige voorziening? Wat zijn de kosten daarvan? Ben ik verplicht om binnen 4 weken na het indienen van de voorlopige voorziening, de echtscheidingsprocedure te starten?

Vraag: Verdeling zorgtaken tijdens coronacrisis

Momenteel kunnen onze kinderen door het corona virus niet naar school. Wij hebben een kind met autisme en adhd en een kind met adhd, beide op de basisschool. Ik zorg 75% van de tijd voor de kinderen. Mijn ex doet de overige 25%. Ik kom momenteel echt niet aan werken toe maar moet toch echt ergens 24 uur per week vandaan zien te halen. Hoe kan ik een beroep doen op mijn ex om tijdelijk meer voor de kinderen te zorgen Tijdens deze uitzonderlijke tijd? Gewoon vragen heeft tot nu toe niet gewerkt.

Vraag: Tot wanneer blijft een voorlopige voorziening van kracht

De rechtbank een echtscheidingsbeschikking gegeven. Daarin is bepaald dat ik geen alimentatie meer hoef te betalen. Betekent dit dat ik de voorlopige voorziening die is vastgesteld, vanaf 1 maart niet meer hoef te betalen? Of moet ik de voorlopige voorziening blijven betalen totdat de echtscheiding is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand na ondertekening van de akte van berusting door ons beiden? Indien een van beide partners in hoger beroep gaat, moet ik de voorlopige voorziening dan doorbetalen totdat de zaak is afgehandeld bij het Gerechtshof?

Vraag: Partneralimentatie wordt teruggestort, wat nu

Ik heb een vraag omtrent partneralimentatie. Gerelateerd aan een rechterlijke uitspraak moet ik partneralimentatie betalen (12 jaar). Geheel onverwacht, stortte mijn ex de partneralimentatie van februari 2020 terug met de mededeling: “niet meer nodig”. Ik heb haar gemaild met de vraag of ze kan zorgen voor opheldering en of dit betekent dat zij hiermee afstand doet van partneralimentatie. Ik heb tot op heden nog niets van haar vernomen. Hoe moet ik hiermee omgaan? Als uiteindelijk blijkt dat zij aangeeft dat zij geen alimentatie meer wil ontvangen, moet dit schriftelijk worden vastgelegd? Moet dit officieel? Bijv. bij een advocaat? Zijn hier richtlijnen voor?

Vraag: Hoe kan ik toch ouderlijk gezag krijgen als mijn vriendin niet mee wil werken

Ik heb een vraag, mijn vriendin en ik liggen in scheiding. Zijn niet getrouwd hebben alleen een samenlevingscontract. Hebben een dochter, die ik wel heb erkend maar ik heb nooit ouderlijk gezag aangevraagd. Nu wil ik dit ouderlijk gezag regelen alleen wil mijn vriendin hier niet aan meewerken, ik wil dit graag regelen omdat het in mijn ogen enorm belangrijk is! Hoe kan ik dit toch voor elkaar krijgen?

Vraag: Wat zijn de voorwaarden voor netto afkoop van partneralimentatie

Mijn ex-partner wil de partneralimentatie afkopen. Hij heeft de wens uitgesproken om de afkoopsom netto uit te betalen. Nu heb ik begrepen dat dit kan, maar hier wel voorwaarden aan verbonden zijn. Wat zijn de voorwaarden om de partneralimentatie netto uit te betalen?

Vraag: Mag ouder vragen gemachtigd te worden voor rekening kind van 18 waar kinderalimentatie op wordt gestort

Ik heb een vraag. Mijn ex-partner betaald kinderalimentatie voor mijn zoon, ik ontvang dat bedrag. Het wordt gestort op een aparte rekening. Ik heb alleen toegang tot deze rekening. Alles wat er van dit bedrag overblijft stort ik op een spaarrekening. 
Volgende maand wordt mijn zoon 18 jaar. Mijn ex-partner wil dat mijn zoon een studentenrekening opent en dat hij zijn vader machtigt voor deze rekening zodat hij kan zien wat hij met het geld doet. Ik heb met mijn zoon gesproken en hebben het er samen ook over gehad en hij wil het geld ook op een aparte rekening laten storten en dit geld voor zijn studie gebruiken. En niet voor andere doeleinden.
We hebben hele vervelende discussies maar mijn ex wil er niet vanaf. Hij wil perse dat hij gemachtigd wordt. Ik snap dat hij niet wil dat het geld voor andere doeleinden wordt dan studie en andere belangrijke zaken. Ik wil dat ook niet en dat is ook niet de bedoeling van mijn zoon. Mag mijn ex dit eisen?

Vraag: Ik wil zonder de kinderen emigreren, wat zijn de regels

Ik ben inmiddels een aantal jaar gescheiden en we hebben 2 kinderen van 8 en 11. Inmiddels ben ik hertrouwd met een buitenlandse vrouw. Ik ben vanwege mijn werk veel van huis en het hoofdverblijf van de kinderen is bij de moeder. De kinderen zijn bijna elk weekend bij ons als ik in Nederland ben. Verder betaal ik partner en kinderalimentatie. Momenteel wonen wij nog in Nederland, maar zijn van plan om in enkele jaren te verhuizen/emigreren naar het buitenland. Dit met name omdat mijn vrouw haar eigen land mist en wij ons daar graag willen vestigen. Kunt u mij vertellen wat de regels omtrent emigreren zijn?

Vraag: Kan ex een opleiding gaan volgen en stoppen met kinderalimentatie

Ex-partner kondigt mondeling aan dat hij een voltijd opleiding wilt gaan starten. Hij geeft daarbij aan dat er geen financiële ruimte meer is om aan de kinderalimentatie plicht te voldoen. De, jonge,  kinderen wonen bij moeder. Bij de rechter is een omgangsregeling vastgesteld en de hoogte van de kinderalimentatie. De omgangsregeling is 90-10%.Kan men vrijgesteld worden van de kinderalimentatie plicht als men zelf kiest voor minder inkomsten door het volgen van een opleiding?

Vraag: Internationaal huwelijk en angst voor meenemen kind naar buitenland/kinderontvoering

Ik maak me zorgen over de volgende situatie.

In Indonesië heb ik mijn ex-vriendin ontmoet en zijn we verliefd geworden. Zij is daar zwanger geworden van onze dochter. We zijn nu in Nederland. De verblijfsaanvraag voor mijn ex-vriendin is in behandeling. Onze dochter is door mij erkend en we voeren het gezamenlijk gezag, aangevraagd en goedgekeurd in Nederland. Ik maak me grote zorgen over verantwoord moederschap.
De relatie was moeilijk en heb ik onlangs verbroken. Mijn ex-vriendin is daarop op eigen initiatief, zonder kind, naar een vriendin gegaan. Ik wil er in overleg met haar uitkomen maar heb grote zorgen.

Wat zijn mijn dochter en mijn rechten en plichten als mijn ex-vriendin van de IND niet in Nederland mag blijven?

Wat als mijn ex-vriendin zelf besluit naar Indonesië te willen gaan met onze dochter?

Wat voor stappen kan ik ondernemen om te voorkomen dat mijn ex-vriendin onze dochter krijgt toegewezen, omdat dit, naar mijn mening, een onverantwoorde situatie zou zijn. 

Welke instanties kan ik het beste vast inlichten over de huidige situatie?

Vraag: mijn ex is verdwenen en betaalt geen kinderalimentatie, wat nu

Mijn ex-partner en biologische vader van mijn kinderen is sinds de scheiding verdwenen en staat niet in de basisregistratiepersonen (als: onbekend/buitenland)… kortom ik ontvang geen kinderalimentatie terwijl ik het zeer hard nodig heb de zaak loopt al  bij LBIO. Kan ik ergens anders dat geld toch krijgen? Ik vind dit zó bizar!
Ik kan nauwelijks het hoofd boven water houden.

Vraag: Mag advocaat ex informatie vragen aan werkgever

De advocaat van de ex-partner van mijn man geeft aan contact te willen opnemen met de werkgever van mijn man. Reden hiervoor is onenigheid omtrent de opvang van hun kinderen. De advocaat wil met de werkgever een gesprek om ervoor te zorgen dat mijn man zijn verplichtingen nakomt (wat hij overigens gewoon doet).
Is dit toegestaan zonder toestemming van mijn man?

Vraag: Moet moeder vader informeren tegen de wens van dochter van 16 in

Mijn dochter van 16 heeft minimaal contact met haar vader. De verhouding is slecht en vader toont nauwelijks interesse. Dochter is van school gewisseld en ik ging er vanuit dat zij dit zelf aan vader zou vertellen. Dit heeft ze niet gedaan en toen zij hem belde om dat uit te leggen is dat geëscaleerd. Nu appt hij mij dat hij het over de alimentatie wil hebben omdat hij geen informatie krijgt. Hij wil dat ik hem informeer.

Ik vind het een lastige situatie; ik snap mijn dochter in haar wens, maar ik en ex hebben ook gezamenlijk gezag… dus moet ik hem dan toch van alles op de hoogte houden tegen de wil van mijn dochter in? Of mag ik meegaan in de wens van een 16 jarige en bepaalde informatie achterwege laten?

Vraag: Verdeling na schenking

Mijn partner en ik hebben besloten uit elkaar te gaan. Nu heb ik in de laatste jaren schenkingen gekregen van mijn ouders. Hoe zit dat nu precies?

Moet dit allemaal gelijk verdeeld worden of heb ik meer rechten?

Vraag: Contactverbod maar wel gezag, toestemming nodig

De rechter heeft beslist dat de vader geen omgang en geen contact meer heeft met het kind. Er is dus geen contact meer tussen zoon en vader en moeder en vader. Er is geen wijziging in gezag genoteerd.

Moeder wil graag begeleiding voor haar zoon. Voor begeleiding is echter officieel ook toestemming van de andere ouder nodig. Of is dat in dit geval niet meer van toepassing?

Vraag: Besteding kinderalimentatie

Ik betaal kinderalimentatie voor mijn zoon. Wij hebben geen specifieke afspraken over de besteding daarvan. Daarnaast betaal ik zijn zakgeld. Ik merk dat de alimentatie niet aan mijn zoon wordt besteed (geen sport, nieuwe kleding etc). Ook het kindgebonden budget en kinderbijslag wordt niet of nauwelijks aan hem besteed. Ik heb ook de huiswerkklas, fiets en vaak een winterjas of reparaties betaald maar kan dat wegens financiële problemen niet meer doen.

Zijn er regels of verplichtingen aan de besteding van de kinderalimentatie?

Vraag: Hoofdverblijf kind

Ik heb het gedeeld gezag over onze zoon. Hij heeft het hoofdverblijf bij moeder maar wil bij vader gaan wonen. Afgelopen 6 weken is hij bij mij verbleven en dat gaat heel goed. Er is hulpverlening omdat er zorgen waren rond hem en zij weigert mee te werken aan toestemming dat hij hier komt wonen. Nu heeft zij toestemming hulpverlening ingetrokken. Mijn zoon wil bij mij wonen en ik wil dat ook.

Hij wil wel gewoon omgang met moeder maar wil bij mij hoofdverblijf hebben. Hoe ziet het proces van het voor elkaar krijgen dat hij hier komt wonen er uit? Hoe veel tijd neemt dat gemiddeld in beslag en wat gebeurt er in de tussentijd? Ik heb gelezen dat hij een brief aan de kinderrechter kan sturen en wat gebeurt er daarnaast?

Vraag: Kan mijn ex zomaar met 2 jonge kinderen die niet kunnen zwemmen gaan zeezeilen?

Ik heb een vraag over vakantie. Ik ben de primaire zorgouder. Mijn (ex)man wil met de kinderen op vakantie. Hij wil met de kinderen gaan zeilen. Hij is vorig jaar voor het eerst gaan zeilen.

De kids zijn heel jong en kunnen beide nog niet zwemmen. Ze krijgen wel een vest om, maar zeezeilen alleen met 2 kleine kinderen vind ik zelf onverstandig (om het maar zacht uit te drukken).

Heb ik daar enige inspraak op? Is daar wetgeving over?

Wij zitten nog in voorlopige voorzieningen en hebben geen ouderschapsplan.

Vraag: Omgangsregeling stiefvader

Mijn man en zijn ex zijn al jaren uit elkaar en hebben een dochter. Beiden hebben na de scheiding een nieuwe relatie gekregen en na enige tijd besloot zijn ex dat ze zonder goede reden en zonder toestemming aan de andere kant van het land moest gaan wonen. Dit heeft de afgelopen jaren tot een hoop problemen geleid. De moeder heeft met haar nieuwe partner nu een kind. 

De moeder en haar nieuwe partner gaan nu uit elkaar. Wij verwachten dat er in hun ouderschapsplan ook afspraken opgenomen worden over de dochter van mijn man aangezien er sprake is van een duurzame relatie tussen de dochter en de nieuwe ex.

In hoeverre heeft mijn man recht op inzage of zelfs beslissingsrecht als het over deze afspraken gaat die zijn dochter betreffen?

Vraag: Bevoegdheid Nederlandse rechter

Bij deze, mijn partner is gescheiden en heeft 1 zoon van 13 jaar uit dat huwelijk. Zijn ex is verhuisd naar buiten Europa en hij moet nu 850,- euro voor zijn zoon betalen.

Dit vinden wij wel erg veel geld voor 1 kind. Dat hij moet bijdragen in zijn kosten vinden wij niet meer dan normaal. Maar hij ziet hem 1x per jaar in de zomer dan komt hij meestal 3 weken hier heen. Voor deze reis moet hij ook de helft mee betalen. Mijn partner kan door ziekte een tijd niet werken. Wat kan hij regelen als zijn ex niet mee werkt?

Vraag: Recht op bijstand na scheiding van tafel en bed

Als je zelf geen inkomen hebt maar je partner waarvan je wilt scheiden wel (hoofdkostwinner). Kan ik bij van tafel en bed scheiden dan ook in aanmerking komen voor een bijstandsuitkering? En kan ik deze dan voor de tafel en bed scheiding aanvragen? Of is het dan beter om wel gewoon te scheiden? Ook hebben we een gezamelijk doorlopend krediet dat afbetaald moet worden.

Hoe zit dat dan?

Vraag: Kinderen van 16 jaar mogen zelf kiezen waar zij wonen, toch?

Mijn zoon is 16 jaar, woont nu 2 weken bij mij in huis en ik merk dat hij voorlopig geen zin heeft terug bij zijn moeder te gaan wonen. Helaas is de relatie tussen zijn moeder en mij niet goed na de scheiding en dit is 1 van de zaken waar mijn zoon mee zit. 

Nu stuurt moeder mij een bericht, waarin zij eist dat ik onze zoon voor 1 maart ‘terug stuur’ naar haar. Wanneer ik dit niet zou doen dreigt ze met een rechtszaak. Beetje vreemd en agressief maar goed dat zijn we wel gewend, daar zij groot aantal symptomen van Borderline vertoont. 

Voor mij is het belangrijk dat mijn zoon zich goed voelt, of hij nu bij mij of bij moeders woont. Ook vwb de omgangsregeling ben ik zo ingesteld. Wanneer de kinderen aangeven een dinsdag of een weekend even niet te willen komen (om wat voor reden dan ook) dan respecteer ik dit en maak hier nooit een probleem van. 

Gezien kinderen vanaf 16 jaar mogen kiezen waar zij willen wonen en hij zelf aangeeft bij mij te willen wonen (voorlopig), denk ik dat ik de ‘dreiging’ van een rechtszaak naast mij neer kan leggen, maar ik denk ik stel toch even de vraag hier.

Vraag: Moet meerderjarig kind zelf procederen over studiekosten

Ik heb een vraag mijn dochter is 21 en is een particuliere opleiding gestart, in ons convenant staat dat mijn ex partner de schoolkosten mee moet betalen tot de leeftijd van 25 jaar is bereikt.

Nu hoor ik aan alle kanten dat ik dit niet kan aanvechten aangezien hij niet mee betaalt omdat mijn dochter meerderjarig is en zij dit dan moet aanvechten.

Dit wil ik echter niet aangezien ik de afspraken met mijn ex partner heb gemaakt en zij toen nog minderjarig was.

Nu is mijn vraag er moet toch ergens iets zijn dat ik mijn ex partner aan zijn plichten kan houden aangezien wij die afspraken hebben gemaakt, of is het echt zo dat mijn dochter deze procedure zelf op moet starten? Zo ja waarom is zo iets dan opgenomen in een convenant als ik er toch geen rechten aan kan verlenen?

Vraag: Verplicht om bij te dragen in studiekosten

Ik heb een vraag. Mijn partner is sinds 10 jaar gescheiden en heeft een dochter die in september 18 jaar is geworden en bij haar moeder woont. Hij betaalt vanaf het moment van de scheiding 600 euro kinderalimentatie aan zijn ex. Vanaf het moment dat zijn dochter 18 jaar is geworden betaalt hij dit bedrag direct aan zijn dochter. (zijn ex vindt dat niet fijn)

Zijn dochter is in september met een dure studie begonnen, de kosten hiervan bedragen 390 euro per maand.

De moeder wil hiervan niet de helft betalen, dus de alimentatie gaat hier bijna aan op en het kind heeft nauwelijks nog geld. De moeder wil ook kostgeld hebben. Is de moeder niet verplicht om ook de helft van de studiekosten te betalen? Zij heeft een goedbetaalde fulltime baan.

Vraag: Terug betalen alimentatie

Hallo, ik ben sinds 2011 gescheiden, mijn ex is in 2012 een geregistreerd partnerschap aangegaan, ook heeft hij in 2013 een kind gekregen. Mijn kinderen die nu 16 en 19 jaar zijn daar betaald hij kinderalimentatie voor. Nu wilt hij omdat mijn dochter van 19 al sinds 2011 geen contact meer met hem heeft (maar wel verschillende keren geprobeerd heeft) minder kinderalimentatie gaan betalen. De reden is volgens hem omdat zij vorig jaar een tussenjaar tussen haar studie heeft gehad en gewerkt heeft, en omdat hij geen omgang met haar heeft. Ook dreigt hij dat als er een nieuwe berekening komt en blijkt dat hij teveel alimentatie betaald heeft dat terug te eisen van haar. Kan dit zomaar?

Vraag: Ex wil co-ouderschap afdwingen

We hebben beperkte omgangsregeling via mediator vast laten leggen. Kind gaat om het weekend een zaterdag en zondag naar zijn vader zonder er te blijven slapen. Geen vakanties en geen feestdagen. Kind  wil absoluut niet slapen bij zijn vader. En ook de psycholoog van kind vindt uitbreiding omgang niet in belang van kind.  Kind is bijna 11 jaar.

Deze regeling loopt al 1 jaar. Nu wil hij co ouderschap afdwingen via rechter. Ik ben benieuwd hoe groot zijn kansen zijn.

Ik wil dit niet en vindt dit zeker niet in belang van kind.  Daarnaast is er 0 communicatie.  Ik heb gehamerd op communicatie therapie maar hij ziet er het nut niet van in. Enige communicatie die er is is via de mail en dan nog antwoord hij regelmatig niet.  

Ik ben benieuwd naar uw antwoord. 

Vraag: Vervangende toestemming

Mijn jongste is 9 jaar; groep 6 basisschool. School wil de jongste in het zorgteam van de school bespreken om te kijken welke hulp school kan bieden zodat het probleemgedrag van de jongste kan worden verbeterd.

Vader moet mede toestemming verlenen maar weigert en mailt “dat gaan ‘we’ niet doen…  alsof hij een vetorecht heeft en weigert zonder verdere toelichting of uitleg de zorg die school wil bieden.

Ik heb vader gemaild en verzocht een gemotiveerde toelichting te geven waarom hij dit niet wil. Dat is het minste waar ik recht op heb. We hebben beiden voogdij en hij heeft geen veto. 

Als ik daarop geen reactie krijg (en die kans acht ik groot), kan ik hem dan met juridische stappen dwingen een toelichting te geven?

Hij mag toch wel uitleggen waarom ons kind onttrekt aan de nodig zorg.

Het liefste zou ik alsnog de volledige voogdij krijgen. Want ik voorzie in de toekomst eerder meer problemen met vader dan minder.

Hoe moet ik dit aanpakken en hoe groot is de kans op succes dan?

Vraag: Co-ouderschap en verhuizen

Ik heb een vraag: 5 jaar geleden ben ik gescheiden. Mijn ex-man en ik hebben co-ouderschap over onze 2 kinderen. Sinds 1,5 jaar woont mijn ex-man in een andere plaats op 40 minuten rijafstand. Hij heeft tot nu toe bijna alle autoritten voor zijn rekening genomen. Hij heeft ook mondeling toegezegd toen hij ging verhuizen dat hij de ritten voor zijn rekening zou nemen. Nu wil hij het ouderschapsplan wijzigen en mij ook 50% van de ritten laten doen. Ik wil hier niet in meegaan. Hij heeft er voor gekozen om daar te gaan wonen en ik rijd zelf geen auto. Met het openbaar vervoer is het een veel langere reis. We hebben over verhuizen en vervoer niets opgenomen in het ouderschapsplan. Ik vraag mij af wat redelijk is of wat de uitspraak van een rechter zou zijn in dit geval. Ik wil het natuurlijk liever niet zo ver laten komen, maar dat zou kunnen.

Vraag: Omgangsregeling en verhuizen

Ik heb een vraag wat betreft de verhuizing van mijn ex partner. Wij zijn 5 jaar geleden gescheiden en hebben een omgangsregeling welke inhoudt dat de kids om t weekend en elke zondagavond en maandag overdag bij hun vader zijn.

Nu heb ik via de kinderen en bekenden vernomen dat mijn ex zijn huis heeft verkocht en gaat verhuizen.  Tot heden wonen we allebei nog in t zelfde dorp. Van heb hem ik officieel nog niks gehoord.

Mijn vraag is of er ook “regels” zijn.wat betreft verhuizen van ex partners? Aangezien ik de kinderen wel naar hem toe moet brengen als het zijn weekend is.







Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Vreemdgaan Als je partner vreemdgaat, is de leugen vaak het meest pijnlijke aspect. Daar moet aan gewerkt worden. Bij de KernAanpak kijken we zowel naar de bedrogen partner als naar degene die vreemdging, omdat beiden iets anders nodig hebben om dit te verwerken, of ze nu uit elkaar gaan of samenblijven. Onze aanpak is specifiek Lees verder > Vreemdgaan / Logo Kernaanpak
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.

Tips voor je scheiding

Ontvang iedere week positieve tips over scheiden en lees de mooiste blogs van andere ervaringsdeskundigen!

Schijf je nu gratis in!x

NieuweStap maakt gebruik van cookies om de website te verbeteren en jouw voorkeuren te onthouden.

Ik geef toestemming Privacy Statement