Menu

Waar kan ik wonen na mijn scheiding?

wonen na mijn scheiding

Ellen Nijenhof (MfN mediator in regio Utrecht) vertelt over een grote zorg van scheidende stellen en dat is de vraag: waar kom ik straks te wonen? Waar partners die uit elkaar gaan bij het zoeken naar geschikte woonruimte tegenaan lopen, zijn lange wachttijden voor een sociale huurwoning, torenhoge prijzen van koopwoningen en hoge huurprijzen in de particuliere sector. Toch blijken er in de praktijk gelukkig ook (tijdelijke) oplossingen mogelijk, die het mogelijk maken de volgende stap te maken.

Een laag inkomen & je koophuis met flinke overwaarde verkocht

Een specifieke groep valt echt tussen het wal en het schip; de mensen met een relatief laag inkomen en een flink banksaldo vanwege de uitkoopsom van de echtelijke woning. Deze groep komt qua inkomen in aanmerking voor een sociale huurwoning (mits je 15 tot 17 jaar inschrijvingsduur hebt), maar het banksaldo diskwalificeert ze. Voor (institutionele) vrije sector huur komen ze niet in aanmerking omdat het inkomen te laag is. Ook voor koop is, door de overspannen woningmarkt, het inkomen/vermogen veel te laag.

Wonen & scheiden; een aantal voorbeelden uit de mediation praktijk

In een situatie waarin je knel kan komen te zitten, komen er ook veel creatieve en originele ideeën naar boven en blijk er gelukkig meer mogelijk dan in eerste instantie leek! Onderstaand een bloemlezing uit mijn mediation praktijk in de regio Utrecht van de afgelopen maanden.

Leon (48) uit Woerden kon zijn ex niet uitkopen en koos voor een alternatief

Vorig jaar kwam mijn vrouw ineens met de mededeling dat ze wilde scheiden. Dat overviel me behoorlijk. We woonden heerlijk, de kinderen waren net uitgevlogen en wat mij betreft hadden we het goed. In eerste instantie wilde ik graag in onze woning blijven, zo veel mogelijk alles bij het oude laten, maar toen ik hoorde wat ik moest betalen om mijn ex uit te kopen en wat dit zou betekenen voor mijn woonlasten schrok ik. Ik zou echt “op een houtje moeten bijten” als ik in die woning bleef. Het heeft tijd gekost maar op enig moment kon ik nadenken over alternatieven. Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om te verhuizen naar de Betuwe. Daar kocht ik een leuke en betaalbare woning. Het voelt als een nieuwe start. En mocht ik weer verwacht worden op kantoor; met de trein ben ik zo in Utrecht.

Rita en Hans (57 jaar) gaan “bird nesten’ en verlaten om toerbeurt het “ouderlijk nest”

Wij hebben besloten om komend anderhalf jaar te “bird nesten”. We wonen nu om beurten elk een week in onze woning met onze tieners. De andere week woont Rita bij haar ouders en Hans bij een hospita. Als de kinderen op kamers gaan, slaan ook wij onze vleugels uit. Dan verkopen we de woning & zoeken elk iets nieuws; ik weet zeker dat kleiner zal zijn en waarschijnlijk ook buiten de Randstad.

Maaike (33) uit Utrecht kon lenen bij familie

Mijn situatie leek uitzichtloos. Mijn inkomen leent zich voor sociale huur maar, we hadden een mooie koopwoning, dus ik heb me nooit ingeschreven. Nooit aan gedacht ook. De wachtlijst bedraagt 15 tot 20 jaar! Daarbij heb ik door de overwaarde van de echtelijke woning te veel geld op de bank volgens de woningbouwvereniging. Ik zat echt in een spagaat. Mijn oom is vermogend, maar ik voelde zo veel schaamte om er met hem over te praten. Onterecht bleek achteraf. Hij vond het fijn dat hij me kon helpen. Hij heeft een appartement gekocht dat ik nu van hem huur. Hij ziet het als een vrij risicoloze belegging en ik heb een dak boven mijn hoofd.

Gaan jullie scheiden en wil je op een goede manier begeleid worden bij de scheiding en ben je benieuwd wat mediation hierin voor jullie kan betekenen? Van mediation bij Resolve Visie kun je verwachten dat alle praktische en juridische zaken worden geregeld, waarbij er óók aandacht is voor de emotionele impact van de scheiding. In de mediation gesprekken zetten we ook alle mogelijkheden ten aanzien van scheiden en wonen op een rijtje en komen alle relevante afspraken in het scheidingsconvenant. Neem een kijkje op Resolvevisie.nl of neem rechtstreeks contact op via: 085-1302999 of via het contactformulier op de website.

Lees ook de andere blogs van Resolve Visie.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


7 − vier =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.