Menu

Wanneer is de echtscheiding definitief?

1 reactie
echtscheiding

De echtscheiding is definitief op het moment dat de echtscheidings beschikking of de “beschikking tot ontbinding van het huwelijk na scheiding van tafel en bed” wordt ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente waar het huwelijk is gesloten..

Akte van berusting

Als je het eens bent over de scheiding en de inhoud van het convenant, kun je allebei een “akte van berusting” tekenen. Met de ondertekening van deze verklaring stem je in met de echtscheiding. Als deze verklaring door jullie beiden is ondertekend, kan de echtscheiding meteen worden ingeschreven. Als één van de partijen weigert de akte van berusting te ondertekenen, kan de echtscheidingsbeschikking pas worden ingeschreven na 3 maanden. Nadat de termijn voor Hoger Beroep is verstreken.

Binnen 6 maanden

Het verzoek tot inschrijving van de beschikking doe je bij een ambtenaar van de burgerlijke stand. Dit regelt normaal gesproken je advocaat. Zo’n verzoek moet binnen zes maanden worden gedaan, nadat de echtscheidingsbeschikking of de “beschikking tot ontbinding van het huwelijk na scheiding van tafel en bed” definitief is geworden. Laat je advocaat die termijn verstrijken, dan verliest de beschikking van de rechter z’n rechtskracht en blijft het huwelijk in stand.

Het is dus zaak dat je advocaat de beschikking zo snel mogelijk laat inschrijven in de registers van de Burgerlijke Stand.

 

REACTIES

P.L.Dom - 8 jan 2019

Ik heb dit gelezen, maar bij mij en mijn ex is het anders verlopen. Ik moest vanuit de Belastingdienst een bewijs hebben dat wij duurzaam gescheiden zijn zodat ik geen belasting hoeft te betalen met mijn enige A.O.W inkomen. Toen ik het hebt opgehaald las ik dat ik definitief bent gescheiden en niet had ondertekent en had mijn ex gevraagd en ook zij had niet ondertekent. Ik vermoet dat het een valse bevestiging van de omschreven scheiding zonder ondertekening zowel van mij en mijn ex. Graag wil ik van u als deskundige vernemen of dit wel Gewaarborgd is volgens de Normen. Met vriendelijke groet, Dhr. P.L.Dom

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− 5 = drie

Vlog

Rijd jij ook nog wel eens langs het huis van je ex? Loslaten van je boosheid na je scheiding is een hele kunst, heeft ook Roos zelf eLees verder > loslaten na je scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.