Menu

Wat is een mediator?

wat is een mediator

Wat is een mediator?

Stel, je gaat scheiden en op zich kunnen jullie nog goed met elkaar overweg en praten over de zaken waar jullie beslissingen over moeten nemen. Dat is alleen maar bevorderlijk voor het scheidingsproces. Maar wat doe je als er dan toch wat zaken zijn waar jullie het niet eens over kunnen worden? Dan kan kiezen om te scheiden met de hulp van een mediator. 

wat is een mediator?

Betekenis mediator

Als je wilt scheiden met een mediator, dan worden alle afspraken onder begeleiding van die professional gemaakt. Het hele proces wordt gefaciliteerd door de mediator. Jullie voeren de gesprekken en de mediator richt zich alleen op het proces en zal zich niet met de inhoud bemoeien. Een mediator heeft veel juridische kennis en beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden. Zo kan de mediator jullie zaken vanuit een ander perspectief te laten zien of bijsturen in het proces waar jullie vastlopen. Alles om tot een oplossing te komen waar jullie beiden achter staan. De belangrijkste voorwaarden als je gaat scheiden met een mediator is dat jullie allebei bereid zijn mee te werken en zorg dat je open staat voor de wensen van de ander. Hebben jullie jonge kinderen? Dan zal de mediator er altijd op toezien dat hun behoeftes altijd voorop staan.  

Voordelen van mediation

Er zitten een aantal grote voordelen aan scheiden met een mediator in bijvoorbeeld vergelijking met een advocaat. Zo is een mediator altijd neutraal en onpartijdig en levert hij/zij maatwerk. Jullie spreken samen af hoe en wat er wordt vastgelegd wordt. De afspraken zijn gericht op jullie persoonlijke situatie. Tijdens het proces zal de mediator zich nooit met de inhoud bemoeien of zijn/haar persoonlijke mening laten horen. De focus ligt op het oplossen van conflicten waarbij uitgegaan wordt van de kracht van het zelf oplossend vermogen. De mediator helpt zoeken naar de juiste oplossingen. 

Een advocaat schakelen jullie allebei voor jezelf in en een advocaat richt zich met name op jouw wensen en behoeften en zal altijd daarop aansturen. Bovendien is het inhuren van 2 advocaten vele malen duurder dan wanneer je samen scheidt met een mediator. 

Nadelen van mediation

Een van de grootste nadelen van scheiden met een mediator is dat de mediator geen oplossingen zal aandragen voor zaken waar jullie het niet eens over kunnen worden. De mediator kan wel tips geven of adviezen, maar meer dan dat zal hij/zij niet doen. Bij mediation moet je je ervan bewust zijn dat je altijd open en eerlijk over alles moet praten en ook moet denken aan wat de ander wil. Anders lukt het niet om tot gezamenlijke oplossingen te komen. Het proces zal geven en nemen zijn. Als je er echt niet uit kunt komen samen, eindig je alsnog allebei met een advocaat. Het proces zal dan alleen maar langer duren en veel meer geld kosten. En dat moet je niet willen. Zeker niet als jullie na de scheiding nog geregeld contact zullen hebben, omdat jullie samen (jonge) kinderen hebben.

Via Judex is het mogelijk snel en gemakkelijk online of aan tafel te scheiden met een mediator. Judex biedt verschillende pakketten waar je uit kunt kiezen. Je kiest wat bij jullie situatie past. De mediator zal jullie begeleiden bij bepaalde onderwerpen waar het niet meteen lukt samen afspraken te maken. 



REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× zes = 30




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.