Menu

Wat is precies een omgangsregeling?

omgangsregeling

Wanneer jullie uit elkaar gaan, heb je beiden recht op contact met je kinderen. Ook je kinderen hebben natuurlijk recht op beide ouders dus je bent het jezelf en je kinderen verplicht om een goede zorgregeling op te stellen. Dit noemen we de omgangsregeling.

Soms heeft slechts één ouder het gezag over de kinderen, het eenhoofdig gezag. Dit is bijvoorbeeld zo als de ouders het gezag over de kinderen nooit hebben geregeld tijdens hun relatie en niet met elkaar getrouwd zijn. Maar ook wanneer niet allebei de ouders het gezag over de kinderen hebben, kunnen ouders natuurlijk wel een omgangsregeling voor de kinderen met elkaar afspreken wanneer ze uit elkaar gaan. Sterker nog; het is meestal in het belang van het kind dat het contact met beide ouders houdt na een scheiding. Dit staat los van het gezag.

Ouderschapsplan

Wanneer jij en je partner uit elkaar gaan en jullie hebben minderjarige kinderen, is het verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Dit geldt voor gehuwde stellen,  voor geregistreerde partners en voor samenwonende ouders met gezamenlijk gezag.

In het ouderschapsplan moet je afspraken maken over de verzorging en de opvoeding van de kinderen. Je moet in ieder geval afspraken maken over:

 • hoe je de zorg en opvoeding verdeelt (zorgregeling) of de omgang met de kinderen regelt (omgangsregeling);
 • hoe je elkaar informatie geeft over belangrijke onderwerpen, bijvoorbeeld over de schoolkeuze;
 • de kosten van de verzorging en opvoeding (kinderalimentatie).

Een onderdeel van het ouderschapsplan is dus de omgangregeling.

Omgangsregeling

Je hebt voor het ouderschapsplan twee keuzes:

 • Je kiest voor co-ouderschap
 • Je kiest voor één verzorgende ouder met een omgangregeling voor de andere ouder.

Hoe maak je deze keuze:

Co-ouderschap

De belangrijkste voorwaarde voor co-ouderschap is dat je nog goed kan communiceren met elkaar. Communiceren zónder ruzie, en het liefste zonder spanning. Want die spanning wordt natuurlijk altijd gevoeld door de kinderen.

Co-ouderschap is geen wettelijke term. Veel ouders verstaan daaronder, dat zij ieder ongeveer een gelijk aandeel hebben in de dagelijkse verzorging en opvoeding. Meestal gaat het om afwisselend één week bij de vader en één week bij de moeder. Maar het kan ook gaan om vaste dagen per week. Kiezen voor co-ouderschap is een ingrijpender keuze dan dat het op het eerste gezicht lijkt. Het is belangrijk om alle voor- en nadelen van co-ouderschap goed tegen elkaar af te zetten.

Lees alles over co-ouderschap in de blog  Co-ouderschap, wat houdt dat precies in?

Omgangsregeling

Er zijn geen regels over de afspraken die je moet maken in de omgangregeling. Er bestaat ook geen standaard-omgangregeling. Je hoort vaak dat de kinderen één weekend in de twee weken bij de niet-verzorgende ouder zijn maar dit wordt in de praktijk steeds minder vaak afgesproken. Tegenwoordig willen beide ouders de kinderen opvoeden.

Je maakt de afspraken gezamenlijk.

Je bepaalt samen wie de verzorgende ouders is en wanneer en hoe vaak de kinderen naar de niet-verzorgende ouder gaan. Het is dan handig om rekening te houden met

 • De werkdagen van de beide ouders
 • De woonsituatie van beide ouders, wonen jullie vlak bij elkaar?
 • School, sportclub ed van de kinderen
 • Hoeveel dagen gaan ze naar de niet-verzorgende ouder?
 • Wat is het fijnst voor de kinderen wat betreft wisselmomenten?
 • Wat is het fijnst voor de kinderen wat betreft aantal aaneengesloten dagen bij de ouder?
 • Hoe ga je om met vakanties?
 • Met feestdagen?

Deze afspraken maak je gezamenlijk, eventueel met een mediator en leg je vast in het ouderschapsplan.

Wat als je er onderling niet uitkomt?

Wanneer je er samen met je ex partner niet uitkomt, kun je om te beginnen gezamenlijk een mediator inschakelen. Deze zal jullie samen in een aantal gesprekken proberen tot elkaar te brengen.

Lukt dit niet , dan kan de rechter gevraagd worden een omgangsregeling vast te stellen.

De rechter zal het belang van het kind mee laten wegen en luisteren naar de argumenten van allebei de ouders. Wanneer het kind 12 jaar of ouder is, heeft het het hoorrecht  en zal de rechter het kind in de gelegenheid stellen om zijn/haar mening te geven.

De rechter kan ook advies vragen aan de Raad voor de Kinderbescherming.

Mag je de omgangregeling zomaar wijzigen?

De omgangsregeling kan worden gewijzigd als er omstandigheden veranderen. Dit geldt voor afspraken geregeld door jullie zelf, maar ook door de rechter. Er zijn allerlei situaties waarin een wijziging kan worden gemaakt in de omgangsregeling zoals:

– De situatie dat de omgangsregeling niet werkt voor het kind.
– Er veranderen zaken die invloed hebben op de omgangsregeling (bijvoorbeeld werk of school).
– Het kind wil zelf een andere omgangsregeling.
– Een van de ouders verhuist.
– Een van de ouders houdt zich niet aan de gemaakte afspraken.

Hoe wijzig je de omgangsregeling?

Om teleurstellingen tussen beiden te voorkomen is het verstandig om elke regeling en wijziging door een advocaat, jurist of notaris te laten uitvoeren. Eenzijdig een wijziging doorvoeren gaat niet. Alle twee de ouders moeten instemmen met de aanpassing in de omgangsregeling. Of als het echt niet lukt tussen jullie, kan er een rechter aan te pas komen.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


2 + vijf =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.