Menu

Wat kan je doen om het ouderschapsplan goed te laten werken?

3 reacties
ouderschapsplan

Leg evaluatiemomenten vast in het ouderschapsplan

Jullie wilden allebei het beste voor de kinderen toen jullie besloten om te scheiden. Op basis hiervan hebben jullie afspraken gemaakt. Als deze afspraken niet meer nagekomen worden, ten nadele van wie is dit dan? Juist de kinderen. Afspraken op papier zetten is belangrijk, maar deze kunnen naleven is natuurlijk nog belangrijker. Daarom adviseren wij om het plan op vaste momenten te evalueren, eventueel met een derde. Lopen de afspraken zoals gewenst? Zijn er afspraken die hier en daar iets aangepast moeten worden? Of gaat het goed en is een volgend evaluatiemoment niet meer nodig? Een overweging om te kiezen voor vaste evaluatiemomenten is dan ook aan te raden om zoveel mogelijk miscommunicatie te voorkomen.

Als het ouderschapsplan niet werkt

In het ouderschapsplan is de verdeling van zorg- en opvoedingstaken, de uitoefening van de omgang, de wijze van informatieverschaffing en consultatie over belangrijke aangelegenheden met betrekking tot de persoon en het vermogen van de minderjarige kinderen en tevens de verdeling van de kosten van hun verzorging en opvoeding’.

Jullie zijn inmiddels een jaar gescheiden. In eerste instantie leek het erg goed te gaan. De communicatie verliep goed en de kinderen leken er snel aan te wennen. Maar na een maand of vier kreeg je ex-partner een nieuwe liefde en werden alle afspraken die waren vastgelegd in het ouderschapsplan overboord gegooid. De omgangsregeling werd niet meer nageleefd, alimentatie kwam onregelmatig binnen en de kinderen wisten ook niet goed waar ze aan toe waren. Belangrijk om de afspraken haalbaar te maken, maar ook af te spreken om geregeld te evalueren.

Bespreek irritaties

Opgekropte emoties kunnen zorgen voor uitbarstingen. En je wil niet dat die emoties worden geuit richting of over de rug van de kinderen. Toch? Daar gaan wij in ieder geval vanuit. Zij zijn niet degene die voor deze situatie hebben gekozen en hebben hier maar ‘gewoon’ mee te dealen. Het mooiste is als jullie elkaar kunnen aanspreken als dit nodig is. Of als het gedrag van de ander niet acceptabel is. Maar… de toon maakt ook de muziek. Dus let ook op de manier waarop je zelf dingen uitspreekt naar de ander.

Laat los waar je geen invloed op hebt

Blijf je realiseren dat je geen partners meer bent, maar ouders van jullie kinderen. Bemoei je daarom ook niet met het leven van de ander, tenzij het nadelige gevolgen heeft voor de kinderen. Gun elkaar de ruimte.

REACTIES

nikkie - 19 feb 2019

Klinkt natuurlijk heel leuk in theorie maar als alle afspraken respectloos overboord gegooid worden, omgangsregeling niet meer nageleefd ed is diegene die dat doet alle redelijkheid voorbij en kan je als ex partner op je kop gaan staan en zelfs met de juiste toon nog proberen het tij te keren maar dan is het ouderschapsplan echt een wassen neus. Ik zie het echt niet gebeuren dat diegene die dit respectloos gedrag heeft dan zegt " oh ja sorry ik was de gevolgen voor kinderen even vergeten, ik zal me voortaan aan onze afspraken houden". Als de ex partner ziet dat de kinderen er last van hebben zal eerder gezegd worden" stel je niet aan, je overdrijft of iets in die strekking. Het ouderschapsplan werkt dus alleen als redelijkheid en respect voor de afspraken bij beide ouders aanwezig blijft ongeacht invloeden en veranderingen van buitenaf. Ik vind het waarom afspraken zo overboord gegooid worden als er een nwe liefde in beeld is eigenlijk belangrijker dan het evalueren zelf. Waarom verliefdheid opeens kan zorgen voor onredelijkheid en gebrek aan respect voor de gemaakte afspraken. Misschien een idee voor jullie om daar eens een blog over te schrijven. Ik denk zelfs dat bij mediation hier ook meer aandacht voor zou moeten zijn. Nu kunnen er ook vele andere oorzaken zijn van het niet nakomen van afspraken uit het ouderschapsplan maar ik hou me nu bij de voorbeelden uit deze blog.

    kest - 19 feb 2019

    ik herken alles wat hier boven geschreven is en heb hier ook mee te maken, gemaakte afspraken die totaal niet worden na gekomen. of pas reageren met ontzettende lange mail die in de nacht wordt verstuurd terwijl je smiddags naar de mediator gaat en geen tijd hebt gehad om de lange mail te kunnen lezen. en door mediation wordt er ook laks op gereageerd zoals van ze heeft het toch gestuurd??? daar gaat het niet om het gaat er om dat je respect hoort te tonen, en elkaar de tijd moet geven om iets te kunnen lezen om te kunnen reageren.

Diny - 23 feb 2019

het is en blijft belangrijk dat de mediator gedurende een aantal jaren nazorg blijft geven na de scheiding. Juist dan, bij het ontstaan van nieuwe irritaties en uit het zicht van de omgeving, komt het nog te vaak voor dat ouders zich niet of nauwelijks houden aan het ouderschapsplan. Als ouder is het dan beter zo snel mogelijk aan de bel te trekken, en samen met de mediator (en als die het af laat weten), op zoek te gaan naar een andere mediator die wel betrokken is bij de nazorg van een scheiding en waarvan de kinderen te vaak de dupe van worden.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ een = 9




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.