Menu

Wat kost een scheiding met mediation

Wat kost een scheiding

Wat kost een scheiding?

Eén van de eerste vragen die partijen mij stellen is wat de kosten zijn van een mediationtraject. Aangezien ik met een uurtarief werk, kan ik daar niet gelijk antwoord op geven. Dit is namelijk geheel afhankelijk van de situatie waarin men zich begeeft. Wil men bijvoorbeeld alleen het juridische stuk behandelen of willen zij ook de diepte in om uit te zoeken wat er is misgegaan en waar het is misgegaan?

Ik adviseer altijd om dat laatste te doen, zeker als er kinderen in het spel zijn is het belangrijk om het stuk als partners goed af te sluiten, het is daarnaast ook heel belangrijk voor uzelf en degene die verlaten wordt. Als u weet waar het is misgegaan en waarom, en ook uw eigen aandeel hierin kunt zien, dan maakt u (als het goed is) niet weer dezelfde “fout” en blijft dit niet doorsluimeren in uw toekomstige of nieuwe relatie. Ook bestaan er mogelijkheden om bij verschillende mediators in het land ná de scheiding te worden begeleid.

Om er achter te komen wat er precies tussen u speelt en wat uw wens m.b.t. mediation is, plan ik altijd een gratis en vrijblijvend gesprek in. Aan de hand van dit gesprek kan worden bekeken wat de kosten zullen zijn. De meeste scheidingen zijn rond de € 2.000,- (excl. Btw) geregeld. Hier komen dan nog de kosten van de advocaat bij voor het indienen van het verzoekschrift. Deze tarieven liggen tussen de € 250,- en de € 750,- excl. Btw. Er dient ook € 304,- aan griffierecht te worden voldaan. Een scheiding kan dus tussen de € 2.500,- en € 3.000,- al geregeld zijn.

Raad voor de Rechtsbijstand

Bovenstaande kosten zijn de kosten die men dient te voldoen op het moment dat zij modaal verdienen. Op het moment dat men minder verdient, dan kan het zijn dat men recht heeft op toevoeging. De voorwaarden voor het aanvragen van een toevoeging kunt u lezen op de website van de Raad voor de Rechtsbijstand. Op het moment dat u recht heeft op toevoeging dan worden de kosten van de scheiding grotendeels door de overheid gedragen en dient u alleen maar een eigen bijdrage en gematigde griffierechten te betalen. Een scheiding kost dan € 54,- p.p. of € 107,– (afhankelijk van inkomen) én de gematigde griffierechten van € 40,50 p.p. (Btw vrij).

Houdt u er wel rekening mee dat als u een koopwoning heeft met overwaarde, waar u allebei een bedrag van € 12.500,- aan overhoudt, u achteraf alsnog een factuur ontvangt voor de gemaakte kosten van de scheiding.

Coulanceregeling

Tijdens het gesprek wordt bekeken of u in aanmerking komt voor mediation op toevoeging. Niet alle mediators werken op toevoeging, maar sommigen hebben wel een coulanceregeling.REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ 1 = tien
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.