Menu

Wat kost mediation?

wat kost mediation?

Wat kost mediation

Een echtscheiding kost geld. Hoeveel het zal kosten, hangt af van de manier waarop je kiest te gaan scheiden. Een fijne en goedkope manier van scheiden, is scheiden met een mediator. Je komt bij deze manier van scheiden samen met je aanstaande ex-partner tot de benodigde afspraken, waarbij de mediator jullie begeleidt gedurende het proces. Bij eventuele problemen of struikelblokken helpt de mediator jullie door bijvoorbeeld het stellen van vragen of het geven van tips tot oplossingen te komen. Alle gemaakte afspraken worden uiteindelijk vastgelegd in het echtscheidingsconvenant die de mediator namens jullie zal indienen bij het verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank.

De kosten van een mediator

Wat een mediator kost, kan verschillen. Niet iedere mediator hanteert hetzelfde tarief. Dit hangt af van de kwaliteit die de mediator kan bieden, de ene mediator heeft bijvoorbeeld als specialiteit kinderen en de andere juist financiën en ze vragen er verschillende tarieven voor. Gemiddeld kost mediaton zo’n € 150,- per uur (exclusief btw). Maar dat kan ook zomaar eens hoger zijn. En dan is de volgende vraag: hoe veel uren moet je samen doorbrengen bij de mediator? Dat is afhankelijk van hoeveel problemen er besproken moeten worden. Hierop kunnen verschillende zaken een grote invloed hebben. Bij een scheiding met kinderen en een koophuis zal meer tijd nodig zijn. De totale uren die er nodig zijn variëren over het algemeen tussen de twee en de acht uur. Als je dan uitgaat van een uurtarief van
€ 150,- dan zou het totaalbedrag uitkomen op een bedrag ergens tussen de € 300,- en
€ 1200,-. Er zijn ook mediators die gebruikmaken van een instaptarief. Dit kan ervoor zorgen dat de totale kosten aan het einde hoger uitvallen. 

Online scheiden met een mediator

Er bestaat een heel goed ander alternatief, wat veel goedkoper is: online scheiden met een mediator. Naast veel geld, zal je dit ook veel tijd. Je kiest namelijk online voor een scheidingspakket dat het beste bij jullie situatie past. In de pakketten zitten een aantal contact uren met de mediator. Je gaat dus een aantal keren met elkaar en de mediator om tafel. De rest regel je zelf thuis en online.

Zijn er minderjarige kinderen in jullie gezin? Dan kies je een pakket waar begeleiding rondom het ouderschapsplan en alimentatie in zit. Hebben jullie geen kinderen? Dan kan je kiezen voor het basis pakket. Denk je dat er een intensiever traject nodig zal zijn om over alle zaken goede afspraken te maken? Dan is het verstandig te kiezen voor het meest uitgebreide pakket. Het grote voordeel van het kiezen van online scheiden met een mediator is dat je kiest voor een pakket wat een vast bedrag kost. Achteraf zullen er nooit bijkomende kosten in rekening worden gebracht. 

wat kost mediation

Mediation en subsidie

Het is mogelijk om subsidie te krijgen voor mediation. Het is dus de moeite waard om uit te zoeken of dat voor jullie situatie ook geldt. Dit is afhankelijk van jullie inkomen. De mediator kan voor jullie subsidie aanvragen door een verzoek te doen bij de Raad van Rechtsbijstand. Dit wordt ‘toevoeging’ genoemd. Toevoeging kan de kosten van de scheiding flink naar beneden brengen en is alleen een tegemoetkoming in de kosten. Er moet altijd een eigen bijdrage betaald worden als er gebruik wordt gemaakt van mediation.

Toevoeging

Om te kijken of je in aanmerking komt, wordt gekeken naar het peiljaar:

Je jaarinkomen van het peiljaar is gelijk aan of lager dan € 27.900, – (twee jaar geleden, dus voor 2020 is het peiljaar 2018). Als je minderjarige kinderen hebt ligt de grens op € 39.400, – per jaar. Met een inkomen onder deze grens betaal je meestal alleen het griffierecht. Dit zijn de kosten die in iedere juridische procedure betaald moeten worden. Voor een echtscheiding is de hoogte van het bedrag voor griffierecht voor 2020 vastgesteld op € 297,-. Indien je aan de lage inkomensgrens voldoet om gesubsidieerde rechtsbijstand te krijgen, dan is het griffierecht voor jouw scheiding slechts € 83,-.

Rechtsbijstandverzekering

Naast de hulp van de overheid kun jij je ook verzekeren voor juridische kosten zoals de kosten van een mediator. Dit kan met van een rechtsbijstandsverzekering. Het hebben van een rechtsbijstandverzekering is echter geen garantie voor een dekking van de kosten voor een mediator. Dit valt namelijk niet in alle gevallen binnen de polis. Vergelijk daarom de verschillende aanbieders van rechtsbijstandverzekeringen met elkaar. 

Het kiezen voor een mediator in combinatie met een online scheiding is veelal de meest voordelige manier om je scheiding goed te regelen. Van tevoren weet je precies wat het gaat kosten, omdat je voor een pakket kiest waarbij achteraf nooit extra kosten in rekening worden gebracht. Daarnaast bespaart het in de meeste gevallen ook tijd, omdat het een proces is wat je binnen enkele weken samen doorloopt. Wel zo prettig om te weten dat je niet een lang scheidingstraject hoeft te doorlopen.

Scheidingsmediation kan heel gemakkelijk via Judex. De mediator van Judex zal samen met jullie zo snel mogelijk tot een goede afhandeling van de scheiding komen. Judex heeft ruim 9 jaar ervaring, met een groot landelijk dekkend mediatornetwerk. Het is voor een vaste prijs, geen verassingen achteraf. Je kiest het online scheidingspakket met mediation wat het beste bij jouw persoonlijke situatie af en je doorloopt het scheidingstraject met jouw gekozen mediator, een onafhankelijke en onpartijdige juridisch professional. Wil je toch niet vastzitten aan een pakket? Bij Judex kan je ook kiezen voor mediation op basis van een uurtarief.REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vier × = 4
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.