Menu

Wat moet je doen als je een nieuwe woning wilt kopen bij scheiding?

woning kopen bij scheiding

Alsof scheiden al niet ingewikkeld genoeg is, moet er vaak – naast al het geregel – ook nog voor een of beide partners een nieuwe woonruimte worden gevonden. Dat is een hele klus omdat de woningmarkt in Nederland volledig op z’n kop staat. Wij geven je een aantal tips over hoe je ervoor kunt zorgen dat je zo snel mogelijk een nieuwe woning hebt na de scheiding. 

Globale afspraken maken met je (ex-)partner

Allereerst is het verstandig voor of aan het begin van de scheiding je wensen uit te spreken naar je (ex-)partner. Het kan zo zijn dat een van jullie de woning wil overnemen of dat jullie allebei meteen aangeven de koopwoning te willen verkopen en beiden iets nieuws willen kopen of huren. Zodra dit duidelijk is, kunnen jullie beginnen aan de volgende stappen. Ook kunnen jullie deze wensen opnemen in het echtscheidingsconvenant. 

Bekijk de mogelijkheden

Als jullie een idee hebben hoe jullie je woonsituatie gaan regelen, is het verstandig om je te laten inlichten over de mogelijkheden die er voor jullie zijn. Dit kun je doen door naar een hypotheekadviseur te gaan. Wel is het zo dat je in een vroeg stadium van je scheiding nog niet meteen een woning kunt gaan kopen. Dit kun je pas doen als je een getekend echtscheidingsconvenant hebt ontvangen.

Vroegtijdig informeren naar de mogelijkheden is wel verstandig, omdat je dan weet wat de opties zijn, je dit in het convenant kunt opnemen en na ontvangst van het convenant sneller stappen kunt nemen.

Omdat veel stellen met een woningissue te maken krijgen tijdens hun scheiding, biedt het online scheidingsplatform Uitelkaar.nl vanaf nu, aan de stellen die via haar platform de scheiding regelen, een gratis hypotheekgesprek met Hypotheek Visie. Je wordt dan op de hoogte gebracht van al jouw woonmogelijkheden en -kosten. Het voordeel hiervan is dat tijdens je scheiding alle mogelijke woonopties al in kaart zijn gebracht en je deze kunt meenemen in het echtscheidingsconvenant.

Huis kopen

Dit vroegtijdige hypotheekadviesgesprek maakt het proces om daadwerkelijk tot aankoop van een nieuwe woning over te gaan bovendien een stuk korter. Als je in een vroeg stadium alle woonopties op een rij hebt, kun je zodra je het echtscheidingsconvenant hebt ontvangen, meteen actief op zoek gaan naar een huis. En eventueel meteen een bod doen en een woning aankopen.

Uitelkaar.nl

Lees ook de andere blogs van Uitelkaar.nl

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


1 + = acht
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.