Menu

We gaan scheiden: kan ik in de woning blijven?

scheiden kan ik in het huis blijven wonen

Way Ying Leemediator Resolve Visie: als je gaat scheiden verandert ook bijna altijd de woonsituatie. Vaak is er een koophuis in het spel. Als mediator help ik scheidende partners ook om snel duidelijkheid te krijgen over vragen die er zijn omtrent de eigen woning én de toekomstige woonsituatie. In onderstaand voorbeeld vertel ik hoe dit werkt met online hypotheekadvies en wat dit jullie oplevert.

De klad is in het huwelijk en ze gaan scheiden

Als ik de kamer binnenkom zie ik al dat de angst en onzekerheid van de vorige afspraak plaats heeft gemaakt voor opluchting. De strakke gezichten zijn zachter en het gesprek verloopt nu ook gladjes. Wat is er gebeurd?

Ik heb het over mijn klanten Roberto en Diana. Zij waren zo’n 16 jaar getrouwd, maar ‘de klad is erin gekomen’, aldus Roberto. Hij vertelde me dat hij al lang het gevoel had dat ze weliswaar goed bevriend waren, maar dat hij wat miste. Voor de kinderen, 2 dochters van 16 en 14 jaar, heeft hij zijn gevoel nog een tijdlang onderdrukt, tot hij verliefd werd op een andere vrouw.  Met die verliefdheid heeft hij verder niets gedaan, maar het opende wel zijn ogen.

Natuurlijk had Diana ook al wel door dat hun huwelijk niet meer zo sprankelend was als in het begin, maar zij vond het eigenlijk wel best. Het huwelijk was wat het was en verandering hoefde voor haar niet zo nodig. Ze hadden een comfortabel leven met een fijn huis in een aardige wijk en de kinderen konden op de fiets naar school en hun vrienden. Dat Roberto haar vertelde dat het voor hem echter wel klaar was, kwam als bliksem bij heldere hemel.

Diana wil graag in het huis blijven

Tijdens onze eerste gesprekken kwam naar voren dat het voor Diana erg belangrijk was om in het huis te kunnen blijven. Zij hechtte erg aan hun leven in de wijk, voor de kinderen maar ook voor haarzelf, want ook haar familie woonde er in de buurt. Roberto wilde eventueel wel naar een heel ander stad verhuizen, want daar zat zijn familie. Hij begreep wel dat Diana in de woning zou willen blijven, maar kon dat wel?

Het stel woonde intussen al 10 jaar in de woning en er zat een aardige overwaarde op de woning. Het overnemen van de woning door Diana, zou betekenen dat zij niet alleen de bestaande hypotheek over moest nemen, maar ook extra moest lenen om Roberto uit te kopen. Hoe moest Diana dat financieren, want zij werkte 24 uur per week en had minder inkomen dan Roberto?

Wat kan ik als mediator betekenen? 

In ons werk komt het veel voor dat het onzeker is of de woning overgenomen kan worden. Deze onzekerheid werkt verlammend en kan de verhoudingen van partners extra op scherp zetten; ‘jij wil weg en daardoor raak ik ook nog mijn huis kwijt.’

De onzekerheid wegnemen

Ik wil er alles aan doen om die onzekerheid zo snel mogelijk aan te pakken. We maken samen een inventarisatie van alles waarover jullie een beslissing moeten nemen en maken de alimentatieberekeningen. Als dat gebeurd is, kunnen we jullie desgewenst in contact brengen met een hypotheekadviseur.

Middels een gratis online advies neemt de hypotheekadviseur de situatie met jullie door. Vervolgens kan deze met grote zekerheid aangeven of het mogelijk is om de woning te financieren. Om jullie zoveel mogelijk te ontzorgen wordt de informatie die ik als mediator voor het mediationproces heb gekregen én die ook nodig is voor het hypotheekadvies -na goedkeuring van jullie- doorgestuurd naar de hypotheekadviseur, zodat deze beslagen ten ijs komt.

Hoe gaat het verder bij de hypotheekadviseur?

Voor het online adviesgesprek wordt een afspraak ingepland met jullie en vervolgens kun je gewoon thuis via beeldscherm het gesprek voeren met de hypotheekadviseur. Samen wordt de wensen besproken én de mogelijkheden om dit te financieren. Direct na het gesprek wordt het besprokene gemaild en kun je de informatie nog eens rustig nalezen.

Soms zijn er handgrepen nodig

Soms zijn er wat handgrepen nodig om het plaatje passend te maken, bijvoorbeeld als de uitkoopsom te hoog is om te financieren. We kunnen dan in de mediation gesprekken in onderling overleg afspraken maken over andere vermogensbestanddelen, zodat het toch lukt om voor zowel de ene als voor de ander partner die nieuwe start te geven die jullie zo graag willen.

Voor Diana wordt het mogelijk de woning over te nemen

Zo ging het ook met Roberto en Diana. Het was duidelijk dat ze niet gedacht hadden dat het mogelijk was voor haar om de woning over te nemen. Met name Diana zag het dan ook somber in. Maar na het gesprek met de hypotheekadviseur, bleek er toch een mogelijkheid te zijn. De hypotheekadviseur berekende dat Diana met één dag meer werken, een aardig bedrag meer zou kunnen financieren. Hierdoor kon zij bijna de uitkoop betalen. In de mediation zijn we hiermee aan de slag gegaan en met het verrekenen van een paar andere vermogensbestanddelen, zoals spaargeld en de auto kon Roberto akkoord gaan. Voor beiden kwam er daardoor snel duidelijkheid in deze onzekere periode en hebben zij goede afspraken kunnen maken.

Deskundige én persoonlijke hulp bij jullie scheiding nodig? Benieuwd wat de mediators van Resolve Visie voor jullie kunnen betekenen? Bij een eigen woning bij de scheiding kunnen wij snel zorgen voor duidelijkheid door onze samenwerking met Hypotheek Visie. 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zeven × 2 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.