Menu

We gaan uit elkaar; wat doen we met de gezamenlijke lening?

uit elkaar en de gezamenlijke lening

Oh ja, de gezamenlijke lening…

Jij en je partner hebben de knoop doorgehakt en gaan definitief uit elkaar. Of je nou getrouwd was of samenwonend, met of zonder kinderen, er gaat een hoop op je af komen. Op emotioneel, maar ook op organisatorisch vlak. Naast het mentaal verwerken van de relatiebreuk moet er van alles geregeld worden. Wat doe je namelijk met de woning waarin jullie samen wonen? De verdeling van de zorg voor de kinderen? De gezamenlijke inboedel? En hoe ga je de gezamenlijke financiën ontvlechten? Met of zonder advocaat, jullie zullen samen veel lastige beslissingen moeten nemen.

Je komt op een punt waar je de gezamenlijke financiën in kaart gaat brengen zodat je kunt besluiten hoe jullie daar mee om zullen gaan. Naast zaken als hypotheek, spaarrekening en pensioenaanspraken, kan het ook zijn dat er een gezamenlijke lening bestaat voor bijvoorbeeld een auto, caravan of verbouwing. De kans is groot dat jullie allebei de leningovereenkomst hebben getekend. Dit betekent dat de schuld op jullie beider naam staat geregistreerd bij het BKR in Tiel en dat jullie allebei hoofdelijk aansprakelijk zijn voor terugbetaling van de lening zolang deze loopt. Hoe kun je hiermee omgaan en wat zijn de gevolgen:

Uit elkaar en de lening samen afbetalen

Is het niet mogelijk de lening te splitsen of in één keer af te lossen? Dan zullen jullie de lening samen moeten afbetalen. Spreek met elkaar af wie de maandtermijn van de lening van zijn rekening laat incasseren en verreken dit onderling met elkaar. Je kunt geld naar elkaar overmaken of verrekenen met andere zaken zoals de alimentatie of de verdeling van de inboedel. Je moet je wel bewust zijn van het feit dat deze constructie tot gevolg heeft dat de gehele schuld nog op allebei jullie naam staat en ook in zijn geheel geregistreerd staat bij het BKR. Mogelijk gevolg is dat wanneer je na de scheiding een hypotheek wilt afsluiten, dat dit niet mogelijk is of slechts voor een lager bedrag. Ook moet je vertrouwen dat de ex-partner die de maandelijkse betaling doet, dit ook op tijd doet. Een achterstand in betaling wordt als achterstand geregistreerd. Bij je ex, maar ook bij jou. En die blijft minimaal 5 jaar staan.

Uit elkaar en de lening splitsen

Jullie verdelen de lening (eventueel naar rato van inkomen en/of rekeninghoudend met verrekening van andere zaken) en sluiten beide een nieuwe lening af voor jullie eigen deel. Daarmee wordt de oude gezamenlijk lening in één keer afgelost en hebben jullie beide individueel een eigen lagere lening. Voordeel hiervan is dat de lening niet meer op jullie beider naam staat. Let wel op dat jullie toekomstige individuele financiële situatie het moet toelaten een lening af te kunnen sluiten.

Uit elkaar en de lening in één keer aflossen

Is er spaargeld? Heeft de woning bij verkoop overwaarde? Of verkoop je gezamenlijke bezittingen zoals de auto? Je kunt besluiten de gezamenlijke lening in één keer af te lossen. De lening wordt beëindigd en afgemeld bij het BKR in Tiel.

Eén van de ex-partners neemt de lening

Gezamenlijke bezittingen, schulden, eventuele restschuld van de gezamenlijke woning kun je onderling verdelen. Mogelijk gevolg is dat in geval van een gezamenlijke lening, een van de ex-partners de gehele lening op zich neemt. De andere partner wordt dan van de leningovereenkomst gehaald. Het is wel zo dat degene die de lening neemt, dit financieel wel moet kunnen dragen.

Hoe je het ook gaat oplossen, het is aan te raden bewust te zijn van de mogelijke gevolgen van de uiteindelijke keuze. Leg de afspraken die jullie met elkaar hierover maken in een convenant. En de ene situatie is in financieel opzicht wat eenvoudiger dan de andere. Laat je bij ingewikkelde situaties begeleiden door een deskundige of bekijk welke financiële zaken je moet regelen bij een scheiding.​

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 2 = veertien




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Welke omgangsregeling past bij welke leeftijd? Het is een vraag die vaak opkomt wanneer we de complexe wereld van co-ouderschap en omgangsregelingen betreden. Elke situatie is uniek, en het vinden van de juiste omgangsregeling blijft maatwerk. Toch zijn er handvatten om tot weloverwogen beslissingen te komen, gebaseerd op de specifieke behoeften van verschillende leeftijdsgroepen. In Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.