Menu

Weer verliefd!

2 reacties

De scheiding is erdoor. Eindelijk is alles geregeld. Het heeft veel pijn en energie gekost, maar nu is er weer ruimte om om je heen te kijken. Gek, maar als je goed in je vel zit, ben je opeens veel aantrekkelijker voor de andere sekse. Je bent beschikbaar en dat straal je uit. En opeens ben je weer verliefd! Verliefdheid is een heerlijk gevoel. Je barst van de energie, je voelt elkaar aan zonder woorden en kan niet genoeg van de ander krijgen.

Verliefd of verslaafd?

Verliefdheid gaat gepaard met het vrijkomen van een grote hoeveelheid dopamine in een bepaald deel van onze hersenen. Dopamine is een chemische boodschapper die alles te maken heeft met het ervaren van euforie, extreem verlangen en verslaving. Het zorgt voor verschijnselen als verhoogde aandacht en concentratievermogen, verbetering van het korte termijngeheugen, hyperactiviteit en minder behoefte aan slaap en eten. Mensen die verliefd zijn en worden afgewezen, hebben vrijwel dezelfde onthoudingsverschijnselen als mensen die verslaafd zijn aan bijvoorbeeld gokken of cocaïne. Verliefdheid is net als honger en dorst een ‘drive’ en niet een emotie. Verliefdheid is ook tijdelijk, het duurt zelden langer dan een jaar. En dat is maar goed ook, want van een jarenlange verliefdheid zou het lichaam volkomen uitgeput raken. Daarna zie je je geliefde zoals die werkelijk is. En als het goed is, gaat het over in liefde…

Nare trekjes

Maar wat nu als blijkt dat deze nieuwe liefde dezelfde nare trekjes heeft als je ex. Dat was toch juist wat je niet meer wilde? Mensen hebben de neiging om hun verleden te herhalen. Het is een herkenning in de manier van praten, lichaamstaal of sfeer. Deze partner geeft hetzelfde wat je altijd gehad hebt en dat is vertrouwd. Je had bijvoorbeeld een dominante vader die veel van je eiste en je weinig ruimte gaf. De kans is groot dat je op iemand verliefd wordt die min of meer hetzelfde doet in een andere vorm. Je partner houdt bijvoorbeeld geen rekening met jouw gevoelens. Wat ook kan, is dat je precies het tegenovergestelde doet. Je kiest er zelf voor om je partner te overheersen.

Partnerkeuze

Hoe kun je dit nu voorkomen? Zorg dat je je bewust wordt van je eigen jeugd. Welke trekjes hadden je (ex)partners gemeen met bijvoorbeeld je vader? Wat wil je wel en wat juist niet? Kijk eens hoe je je voelt bij je aanstaande schoonouders thuis. Een aantal van hun eigenaardigheden en gezinspatronen herken je ook bij je partner. Soms klopt de combinatie van partners niet. Vooral in de diepere gevoelslagen is het goed als partners niet gelijk zijn, maar elkaar aanvullen. Bijvoorbeeld de oudste broer uit een gezin geeft vanzelfsprekend bescherming aan het jonge zusje. Een oudste zoon en een jongste zus passen vaak beter bij elkaar.

Niet te snel

Het is heel verleidelijk om snel te gaan samenwonen. Helaas hebben tweede huwelijken een nog grotere scheidingskans. Geniet van je verliefdheid, maar door je tijdelijke ontoerekenvatbaarheid is het niet verstandig om gelijk bij elkaar in te trekken. Zorg dat je eerst weer in balans bent met jezelf en het leven met je kinderen. Zodat je weer ervaart wie je bent en wat je belangrijk vindt in een relatie.

Paulien Blom

REACTIES

Anoniem - 3 apr 2012

Hallo , Ik ben voor de derde keer getrouwd en nu lig ik weer in een scheiding na 1 jaar getrouwd te zijn ....ik ben nu 49 jaar en zit vanaf mijn 18de al continue in een relatie .. ik heb nu alweer een vriend er zit nog geen week tussen .... mijn eerste relatie tevens de vader van mijn kinderen heeft 8 jaar geduurd ...na deze scheiding ben ik na 8 maanden al met mijn tweede man getrouwd en dat heeft 20 jaar geduurd dat waren de mooiste jaren van mijn leven , maar hij werd verliefd op iemand anders en ben daardoor letterlijk op de vlucht geslagen en bij de man die toen verliefd op mij was ingetrokken en en heel snel getrouwd en met hem lig ik nu ook weer in scheiding , hij bleek niet de man waar ik dacht verliefd op te zijn .... ondertussen ving mijn buurman mij op en daar heb ik nu weer een relatie mee ... ik doe het wel een stuk rustiger aan ... ik wil niet weer de zelfde fout maken ..alhoewel mijn gevoelens heel oprecht aan voelen voor hem .... omdat ik nog geen woning voor mijzelf heb woon ik zolang bij mijn tweede ex man waar ik een heel goede vriendschap heb ... toch heeft mijn tweede man ook nog steeds gevoelens voor mij .. (degene waar hij verliefd op werd heeft niet lang geduurd ) alleen denk ik dat ik zijn gevoel niet meer kan beantwoorden .... kortom op liefdes gebied is mijn leven een chaos ... en er zijn veel mensen in mijn omgeving ongerust en denken dat ik niet alleen kan zijn ... ik weet zeker dat ik dat wel kan en ga ook zeker eerst op mijzelf wonen .. maar dat neemt niet weg dat ik stapel ben op mijn vriend .... Groetjes anoniem

Anoniem - 3 apr 2012

Hallo , Ik ben voor de derde keer getrouwd en nu lig ik weer in een scheiding na 1 jaar getrouwd te zijn ….ik ben nu 49 jaar en zit vanaf mijn 18de al continue in een relatie .. ik heb nu alweer een vriend er zit nog geen week tussen …. mijn eerste relatie tevens de vader van mijn kinderen heeft 8 jaar geduurd …na deze scheiding ben ik na 8 maanden al met mijn tweede man getrouwd en dat heeft 20 jaar geduurd dat waren de mooiste jaren van mijn leven , maar hij werd verliefd op iemand anders en ben daardoor letterlijk op de vlucht geslagen en bij de man die toen verliefd op mij was ingetrokken en en heel snel getrouwd en met hem lig ik nu ook weer in scheiding , hij bleek niet de man waar ik dacht verliefd op te zijn …. ondertussen ving mijn buurman mij op en daar heb ik nu weer een relatie mee … ik doe het wel een stuk rustiger aan … ik wil niet weer de zelfde fout maken ..alhoewel mijn gevoelens heel oprecht aan voelen voor hem …. omdat ik nog geen woning voor mijzelf heb woon ik zolang bij mijn tweede ex man waar ik een heel goede vriendschap heb … toch heeft mijn tweede man ook nog steeds gevoelens voor mij .. (degene waar hij verliefd op werd heeft niet lang geduurd ) alleen denk ik dat ik zijn gevoel niet meer kan beantwoorden …. kortom op liefdes gebied is mijn leven een chaos … en er zijn veel mensen in mijn omgeving ongerust en denken dat ik niet alleen kan zijn … ik weet zeker dat ik dat wel kan en ga ook zeker eerst op mijzelf wonen .. maar dat neemt niet weg dat ik stapel ben op mijn vriend …. Groetjes anoniem

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× twee = 8
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.