Menu

Wil je alsjeblieft in relatietherapie met mij?

1 reactie
relatietherapie

Ik hoorde het laatst weer. Hij was al eens vreemdgegaan en was langdurig verliefd op een ander. Maar zij vergaf hem, omdat ze haar huwelijk wilde redden. En zij smeekte om in relatietherapie te gaan. Nu een jaar later, kondigt hij alsnog aan haar te verlaten. Alles voor niets? Had therapie wel een kans?

Relatietherapie met een missie

Het is belangrijk dat je dezelfde missie hebt. Als je allebei echt verder wil dan kan relatietherapie wellicht helpen. Maar alleen dan. Want ook al heb je nog zoveel ruzie, als jullie stip op de horizon een gezamenlijke stip is, dan zijn er kansen om je relatie te redden.

Als relatietherapie alleen voor één van de twee alleen maar bedoeld is om te zeggen “ik heb het geprobeerd”, dan kun je je de tijd en moeite besparen. En dat laatste zien we regelmatig. Degene die bedrogen is, wil vaak in therapie, maar de ander doet het dan alleen maar om van het ‘gezeur’ af te zijn.

Toch kan relatietherapie geen kwaad

Als je lijnrecht tegenover elkaar staat, zal een paar bezoekjes aan een psycholoog heus de romantiek niet terugbrengen in een relatie, maar wellicht kun je wel in gesprek met elkaar.

Marcelino Lopez is psycholoog en geeft aan dat het eerste doel van relatietherapie is wederzijds begrip te stimuleren en ontdekken wat er wél mogelijk is. Soms is een liefdevolle breuk de best mogelijke uitkomst.

Het doel van de therapie kan zijn om ‘als goede vrienden uit elkaar gaan’ en ‘als co-ouders samen de kinderen op te voeden’. Als je relatietherapie op deze wijze inzet, kan het heel goed uitpakken.

Therapeut of scheidingscoach?

Een scheidingscoach biedt geen relatietherapie aan. Toch doet een scheidingscoach deels hetzelfde type werk als hierboven omschreven.

Een scheidingscoach kan niet alleen jouw papieren voor de scheiding in orde maken, maar streeft ook naar een goed gesprek met jullie allebei. Het doel is wederzijds begrip tussen de scheidende partners. Als bereikt wordt dat klanten uiteindelijk als goede vrienden respectvol uit elkaar gaan, dan is dat een enorme winst. Scheiden doe je samen!

Als een aantal stappen leidt tot respectvolle omgang en een betere samenwerking, dan is dat voor alle partijen een stuk prettiger.

Dat een scheidingscoach ook aan de slag gaat om jouw scheidingspapieren in orde te maken, en onder meer de verdeling van jullie bezit te regelen, de regeling met de kinderen en de alimentatie vorm te geven, wordt gezien als stap twee. Ook daarvoor geldt dat als de (financiële)afhandeling voor beide goed en acceptabel is, dan maakt dat verdere omgang met elkaar een stuk gemakkelijker.

Annegien Hanemaaijer

Onze Scheidingscoach

 

REACTIES

Marie - 28 jun 2019

Ik heb beide gehad een relatietherapeute waarbij mijn ex na sessie twee toch ineens besloot niet verder te willen. Ook niet om te kijken hoe alles zo is gekomen. Voorts een mediator voor de scheiding en ook die heeft geen enkele poging gedaan te onderzoeken of we wel ‘op een goede manier’ afscheid van elkaar namen. Nu is er nog veel onverwerkte shit en onbeantwoorde vragen. Jammer het zo gelopen is en mijn ex niet inzag/ ziet juist ook een goed scheidingsproces in ons gezamenlijk belang (als ook voor de kinderen was geweest). Overigens was het zijn keuze het bijltje erbij neer te gooien, terwijl ik daartoe alle reden had. Nu is het belang van de kinderen mijn prioriteit maar als ze volwassen zijn dan gooi ik het bijltje erbij neer.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ negen = 13




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.