Menu

Word jij na je scheiding een Nieuwe Arme?

na een scheiding een nieuwe arme

Een lid van onze community schreef naar aanleiding van het boek “De nieuwe arme” van Sascha Meyer, de volgende blog:

De uitdrukking “Scheiden doet lijden” zullen de meesten van ons van harte beamen. Maar over de details houden we liever onze mond. Wil ik aan vrienden en familie nog wel toegeven dat mijn vaste lasten sinds de scheiding honderden euro’s zijn gestegen en mijn inkomen de afgelopen twee jaar is gehalveerd, het is taboe voor mij om te laten merken welke gevolgen dat in mijn dagelijks leven heeft. Ik doe liever zelfstandig dan zielig. Bovendien merk ik dat vrienden al snel onrustig worden uit schuldgevoel over hun weelde of uit het onbehaaglijke besef dat een financiële achteruitgang ook hen zou kunnen treffen. Prettiger is het te denken dat de nieuwe armen fundamenteel verschillen van de welvarende, werkende, gelukkige gezonde gezinnen. Maar is dat wel zo?

Sascha Meyer laat goed zien hoe zij van een welgesteld en werkend bestaan uiteindelijk bij de Voedselbank belandde. Door zakelijk en zonder slachtofferschap haar worsteling om de eindjes aan elkaar te knopen te beschrijven geeft zij ons inzicht in haar leven en financiën. Zij stelt zich hierdoor kwetsbaar op. Schaamte kost geld, zo heeft zij ondervonden, maar dankbaarheid kost haar haar persoonlijkheid, zo meent ze. Het is tijd voor haar waarheid. De omgeving oordeelt snel: heeft zij niet gewoon verkeerde financiële keuzes gemaakt waardoor zij nu bij de Voedselbank aanklopt en is zelfs dat eigenlijk wel terecht? Nu ze een nieuwe arme is moet ze zich verantwoorden voor al haar keuzes. Haar leven zonder partner is simpelweg duurder. Bovendien zijn tegenslagen als ziekte, werkloosheid en economische crisis in je eentje moeilijker op te vangen. Ze laat zien waar de grenzen van het maakbare in zicht komen en durft zelfs de grenzen aan haar optimisme en zelfredzaamheid met ons te delen. De ongeïnformeerde buitenstaander zou haar neerslachtige momenten kunnen aanzien als oorzaak van haar situatie. Haar lotgenoten weten wel beter: solliciteren is een fulltime baan, zonder de bijbehorende voordelen van het werkende leven. De eindjes aan elkaar knopen betekent 24/7 puzzelen zonder bevredigend resultaat of perspectief op verbetering. Zij herkennen in Sascha grote weerbaarheid, zelfstandigheid, veerkracht en humor.

De grote winst van het boek van Sascha Meyer is dat zij heel open schrijft over haar ervaringen: haar scheiding, verlies van werk, gezondheid en haar pogingen om haar leven als alleenlevende moeder van drie opgroeiende kinderen in goede banen te leiden. Ex is nog wel in beeld maar net als zij zonder baan en inkomsten gekomen. Ze doet hier iedereen die door tegenslag geconfronteerd wordt met de grenzen van het maakbare geluk een groot plezier mee. Aan de verkoopcijfers van het boek kunnen we dat niet persé afleiden: het is de vraag of kapitaalkrachtigen dit boek willen aanschaffen. Maar al diegenen die in dezelfde situatie verkeren kunnen hun hart ophalen aan het humoristische openhartige boek van deze stoere vrouw. Dat dit boek in de bibliotheek voortdurend uitgeleend is en wordt bedolven onder claims spreekt wat dat betreft boekdelen.

Opeens schoot me de essentie van het boek te binnen: De rijkdom om je eigen keuzes te maken zonder die aan derden te hoeven verantwoorden, dat is wat geld je oplevert!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


acht − 6 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.