Menu

5 tips om je kind zo goed mogelijk te begeleiden bij scheiding

kind in scheiding

“Ik had mijn kinderen graag een scheiding bespaard, maar de realiteit heeft me ingehaald. Heb ik gefaald als vader?”

Tegenover mij in mijn praktijk zit Jeroen. Een sportieve veertiger die een jaar geleden gescheiden is. De scheiding is goed verlopen, er waren geen ruzies of harde verwijten.

Hij en de moeder van zijn kinderen hebben hun draai weer gevonden in hun nieuwe leven. Jeroen is verhuisd naar een woning in hetzelfde dorp. Het co-ouderschap verloopt probleemloos. Hun 2 zoontjes in de lagere schoolleeftijd doen het goed, zowel thuis als op school.

Iedereen lijkt zijn draai weer gevonden te hebben, en tóch belde Jeroen mij 2 weken geleden op.

En nu zit hij tegenover mij.

Zelf kind van gescheiden ouders

Hij vertelt dat hij de laatste tijd, juist nu de rust weer terug is in zijn leven, veel nadenkt over het feit dat zijn kinderen nu hetzelfde mee maken als hij toen hij een jongen van 10 jaar oud was. Ouders in scheiding. Het gezin niet meer intact.

Dit is wat hij had willen voorkomen. Dit is waarom hij een jaar lang zijn best is blijven doen terwijl hij diep van binnen wist dat “de koek op was”. Omdat hij zijn kinderen het verdriet niet aan wilde doen wat hij zelf als jonge jongen – en nog tot ver in de puberteit – heeft gehad.

De realiteit heeft hem ingehaald. Vorig jaar zomer gingen Merel en hij uit elkaar.

Zelfde valkuil als ouders

Hij vraagt zich af of hij niet in dezelfde valkuil is gestapt als zijn ouders destijds. Was hij niet, net zoals zijn ouders, vooral met zichzelf bezig geweest in de periode rondom zijn scheiding? Was hij niet een beetje uit het oog verloren hoe het écht met zijn kinderen ging? Was hij niet vooral bezig geweest met overleven?

Jeroen weet uit ervaring wat een scheiding voor een kind betekent. Veel ouders zijn zich hier echter niet bewust van. Veel ouders in scheiding zijn zo met zichzelf bezig dat ze niet door hebben wat een kind door maakt. Deze ouders weten onvoldoende welke risico’s hun kind loopt en welke signalen het af geeft als het niet goed gaat.

Tips om je kind zo goed mogelijk te begeleiden bij scheiding

Herken je dit en wil je graag weten hoe je jouw kinderen het beste kunt begeleiden tijdens en na de scheiding? Ik geef je graag de volgende 5 tips:

1. Laat je kind gewoon kind zijn, betrek je kind niet bij volwassen zaken

Kinderen maken zich vaak zorgen om hun ouders, willen de ouders tevreden stellen en passen zich aan. Het gevaar is dat kinderen voor hun ouders gaan zorgen, wat geen gezonde situatie is. Laat je niet te veel troosten door je kind.

2. Laat geen slachtoffergedrag zien

Het is niet erg om te laten zien dat je verdriet hebt, maar laat ook zien dat je er goed mee om kan gaan.

3. Toon veel begrip en respect voor je kind, geef het liefde en warmte

Een kind heeft nog nooit eerder een scheiding mee gemaakt en weet niet hoe hij hier mee om moet gaan en wat hij wel of niet voelt. Kinderen hebben nog geen ervaring met deze emoties en beseffen niet dat ze tijdelijk zijn.

4. Zorg dat je handelt in het belang van je kind

Vaak zeggen ouders dat ze hun beslissingen baseren op het belang van hun kind. Uit onderzoek is echter gebleken dat het eigenbelang vaak sterker is dan de ouder zelf denkt.

5. Vertoon geen compensatiegedrag

Vertoon geen compensatiegedrag zoals overdreven kadoos kopen of overdreven gezelligheidsavondjes

Het geeft je kind zekerheid en houvast als je de ouder blijft die je altijd was.

Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis voor zowel ouders als hun kinderen. Maar als je weet wat een kind doormaakt tijdens de scheiding, welke risico’s de kinderen lopen, welke signalen ze afgeven en waar je rekening mee moet houden als ouders, kun je ervoor zorgen dat de kinderen er zo min mogelijk schade van oplopen.

Jeroen kon na de coachingssessie weer vol vertrouwen verder.

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met me op!

Tamara Kerssens,   

Succesvol Scheiden Nederland

 www.tk-coaching.nl

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


9 × = vijfenveertig




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.