Menu

Vier tips om verzuim bij scheiding  te voorkomen

verzuim bij scheiding

Voorkom je dat je door je scheiding thuis komt te zitten

De vakantie loopt op zijn einde en iedereen gaat weer opgeladen aan het werk. Nou ja, niet iedereen. Deze tijd is het startpunt van veel scheidingen met gevolgen op de werkvloer. Wist je dat er een verhoogde kans is op (langdurig) verzuim bij mensen in scheiding? Dit artikel gaat over de oorzaken en hoe je het kunt voorkomen.

De aanloop

Het start nog voor de scheidingsmelding, een tijd van stress, confrontaties en onzekerheid. Dan wordt de knoop doorgehakt en begint het pas echt:

  • Hoe en wanneer de kinderen het te vertellen; paraplugesprek.
  • De verdeling van de zorg voor kinderen; co-ouderschap of toch niet?
  • Gaan we met een mediator of advocaat aan de slag?
  • De verdeling van wat van jullie samen is; inboedel, overwaarde, schulden, bankrekeningen, verzekeringen, etc.
  • Een nieuwe plek vinden om te wonen; minimaal 1 verhuizing, mogelijk twee in combinatie met een verkoop.

En zo gaat de lijst nog wel even door. Heel veel in een korte tijd dus.

Levenloopstress

Er is binnen bedrijven steeds meer aandacht voor verzuim door levensloopstress. Deze ontstaat door bijvoorbeeld mantelzorg, schulden en dus ook scheiding. De impact hiervan mogen we niet onderschatten. Uit onderzoek van TNO blijkt dat werknemers in scheiding zich twee keer zo veel ziek melden.

Niet ziek, toch thuis

De batterij is onvoldoende opgeladen na je vakantie. Tel daar de roerige situatie van het scheidingsproces bij op en je hebt een periode met langdurige stress. Je slaapt minder goed en het tast uiteindelijk zelfs je immuunsysteem aan. Je krijgt het werk niet meer binnen de normale tijd af, zaken blijven liggen, stapelen zich op en op een dag meldt je je ziek. Het gaat niet meer.

Tips

Het is dus belangrijk om door te pakken. Vier tips om verzuim bij scheiding  te voorkomen:

  • Gesprek met leidinggevende
    Overleg met je leidinggevende. Bespreek de situatie en de gevolgen ervan op het werk. Welke quick wins zijn er? Plan een vervolgafspraak op korte termijn om te evalueren.
  • Wat nog wel kan
    Werk is op vele vlakken belangrijk. Je doet er iets zinvols. Het is een plek waar je anderen tegenkomt. Het zorgt voor structuur, afleiding én jouw inkomen. Wat helpt jou je werk goed te blijven doen?
  • Delen met collega’s
    Het is prima om het met een paar collega’s te delen. Vertel ze niet alles wat er is gebeurd en nu aan de hand is. Voor anderen kan dit te heftig zijn. Hou ook de frequentie van delen in de gaten. Op gesprekken die alleen nog over jouw scheiding gaan, zit niemand te wachten. Je bent op je werk, dus zorg dat privé niet de overhand neemt.
  • Mogelijkheden binnen de organisatie
    Welke ondersteuning is er voor werknemers binnen jouw organisatie? Overleg hierover met je leidinggevende en HR. Dit gaat zowel over interne als externe aanpakken, zoals verzuimpreventie van Werk&Scheiding. Vaak zijn hier budgetten voor.

Voorkomen is beter dan genezen

Een goede samenwerking helpt je jouw werk goed te blijven doen tijdens deze heftige periode. Voorkomen van verzuim is slimmer, effectiever, goedkoper en een stuk prettiger dan genezen. En hierbij kan je werkgever je helpen!

Wil je meer weten over de preventieve aanpak Werk&Scheiding? Kijk dan op de site of neem contact op via 06-45006741 of info@werkenscheiding.nl

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× drie = 27




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.