Menu

Wat is Codependentie en wat betekent het voor een relatie?

codependentie

Misschien heb je al eens van codependentie gehoord. Van oorsprong is dit een Engelse term: codependency. Letterlijk vertaald betekent het: medeafhankelijkheid.

Wat is codependentie?

Anders gezegd betekent het pleasen, jezelf aanpassen, wegcijferen en continu bezig zijn met de ander. Je hebt nooit geleerd om je eigenwaarde uit jezelf te halen, je hebt juist geleerd dat je hiervoor de bevestiging van anderen nodig hebt.

Herken je iets uit het onderstaande rijtje?

Meegaand

Misschien ben je heel erg meegaand:

– Je kunt maar moeilijk opkomen voor jezelf

– Je bent heel gevoelig voor de emoties van anderen

– Je bent extreem loyaal, blijft lang in slechte relaties of omstandigheden hangen

– Meningen en gevoelens van anderen vind je belangrijker dan die van jezelf

– Eigen hobby’s en interesses zet je opzij, je doet wat anderen willen

– Je neemt genoegen met seks als vervanging van liefde

Ontkenning

Of je herkent jezelf in de ontkenning:

– Je vindt het heel erg moeilijk om je eigen gevoelens te herkennen

– Als je ze wel herkent, dan zwak je ze stelselmatig af of verandert ze

– Je ziet jezelf als heel onzelfzuchtig, helemaal toegewijd aan anderen

Controle

Of je bent juist iemand die controle uitoefent:

– Je bent ervan overtuigd dat de ander niet voor zichzelf kan zorgen

– Anderen dring je op wat ze moeten denken en voelen

– Geregeld geef je ongevraagd advies en hulp

– Een ander overladen met cadeaus en gunsten hoort voor jou bij een relatie

– Een relatie werkt alleen als je het gevoel hebt dat de ander je nodig heeft, niet zonder je kan

– Seks gebruik je om goedkeuring en acceptatie te krijgen

Eigenwaarde

Misschien heb je weinig eigenwaarde:

– Je hoort continu een kritische stem die alles afkeurt wat je doet en denkt

– Keuzes maken vind je heel moeilijk

– Als iemand je een compliment geeft, weet je je geen houding te geven

– Hulp vragen vind je heel moeilijk

– Je vindt jezelf weinig waard en zet een ander op een voetstuk

Machteloos en moedeloos

Als je in dit lijstje veel dingen gelezen hebt die je bij jezelf herkent, kan ik me voorstellen dat je daar machteloos en moedeloos van wordt. Maar ik heb goed nieuws voor je. Codependent gedrag is namelijk aangeleerd gedrag. En alles wat je aan hebt geleerd, is ook weer af te leren. En dat begint bij bewustwording.

Wat betekent dit voor relaties?

Een codependent iemand kiest onbewust vaak voor iemand die emotioneel niet beschikbaar is als partner, omdat die deze oude patronen in je triggert. Hier voel jij je goed bij, dit kun je.

Je weet dat je hard moet werken om liefde te ontvangen, en bij zo iemand kun je alles inzetten wat je hiervoor in huis hebt.

Je geeft jezelf helemaal, en de emotioneel onbeschikbare ander neemt alles wat jij geeft.

Meestal is het in dit soort gevallen zo dat je in je jeugd ervaren hebt dat je ouders er emotioneel niet voor je waren, waardoor dit patroon zo vertrouwd voor je voelt.

Maar dit is niet bepaald een ideale of gezonde relatie, en zeker niet gelijkwaardig. Door zulke patronen kun je jarenlang gevangen blijven in dergelijke relaties.

Hoe kun je dit omkeren?

Alles begint bij bewustwording. Herkennen en erkennen dat deze patronen in jou aanwezig zijn, en een bereidheid om naar jezelf te kijken. Het maakt niet uit hoe oud je bent, hoeveel relaties je hebt gehad of hoelang je hier al mee worstelt.

Als je eerlijk in jezelf durft te kijken, de moed hebt om te veranderen, kan je wereld totaal veranderen. Dan kun je bereiken dat je jezelf accepteert zoals je bent, dat je jezelf en anderen goed genoeg vindt zoals zij zijn. Een leven waarin je zelfvertrouwen hebt en waarin je je met mensen kunt omringen die jou waard zijn.

Samen kunnen we op zoek gaan naar de patronen die je nu gevangen houden in codependent gedrag, en de sleutels vinden om die patronen te doorbreken. Ik help je daar heel graag bij, want ik gun ook jou een gezonde liefde.

Desirée Tonino

Codependentie-coach

Tel. 06 42375929

www.gezondeliefde.nl

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


1 × = een




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.