Menu

De 5 fases van verlieservaring bij scheiding: wist je dat je kind die ook heeft?

rouwverwerking bij scheiding van kinderen

Enige tijd geleden belde een radeloze moeder mij op, met de vraag of ik de vader van haar twee zonen even kan ‘veranderen’. “Nu willen de jongens niet meer naar school! Dat kan toch niet! Het is de schuld van hun vader!”

Boos

Deze twee jongens van elf jaar en veertien jaar kwamen terug van het weekend bij hun vader en zijn uitgeput op de bank neergeploft. De elf jarige zoon kondigt boos aan tegen zijn moeder dat hij niet meer naar zijn vader wil. Ook de veertien jarige zoon oppert voorzichtig dat hij eigenlijk ook geen zin meer heeft om de volgende keer naar zijn vader toe te gaan. Daarbij zijn de jongens zó moe, té moe om de volgende dag naar school toe te gaan.

De ouders zijn 10 maanden geleden gescheiden, maken veel ruzie, vooral bij de wisselmomenten. Vader geeft moeder de schuld en andersom. Vader is boos dat hij het huis heeft moeten verlaten, waar zij als gezin woonden.

Wanneer de jongens het weekend bij hem zijn zit vader veel op de computer en heeft hij weinig zin om iets te ondernemen met de jongens. Volgens de jongens zit vader meest van de tijd op Tinder, vertelt moeder boos tegen mij.

Moeder heeft een eigen sportmassage praktijk aan huis. Daarnaast, mede door de lockdowns vanwege corona, heeft zij een 20-urige baan bij de GGD aangenomen. Tussen de lockdowns in, is de praktijk open en met de baan bij de GGD, werkt zij dan ongeveer vijftig uur in de week. Druk, druk dus en merkt net als de vader, niet de signalen van haar zoons op.

Wat is er aan de hand?

Beide ouders zitten hoog in hun eigen emoties over de scheiding en vergeten dan ook dat er veel is veranderd voor de jongens. Vaak zijn ouders zich er niet van bewust dat ook hun kind mee scheidt en door dezelfde verlieservaringen (rouw) gaat als dat zij doen. Rouw is nu éénmaal verbonden aan een scheiding. Je wilt vast weten welke fases dit zijn en HOE dit is voor je kind.

De vijf fases van verlieservaring van je kind bij de scheiding

1. DE ONGELOOF- EN ONTKENNING FASE van je kind:

In deze fase kan je kind niet geloven dat papa en mama uit elkaar gaan, durft er ook niet over te praten, dan is het er ook niet. Jouw kind kan de grote waarheid van de scheiding ook niet in één keer laten doordringen. Je kind heeft tijd nodig om te beseffen dat papa en mama echt uit elkaar gaan of zijn. Je kind gaat op zoek naar het WAAROM en wie de schuldige is.

2. DE STEIGER- EN BOOS ZIJN FASE van je kind:

In deze fase gaan de gedachtes van je kind gaat alle kanten op omdat het zo moeilijk te bevatten is. Je kind geeft zichzelf de schuld en denkt: Was ik maar liever geweest! Of WAAROM ik? Of WAAROM nu? Of je kind geeft papa en jou (mama) de schuld. Je kind kan gaan huilen, schreeuwen, vloeken, gaan steigeren voor wat er gaat komen en/of kan gaan gebeuren. Dit is allemaal goed. Alles moet er uit en is ook nodig om in gedeeltes die grote waarheid te kunnen toelaten dat je ouders gaan scheiden.

3. DE ONDERHANDEL-  EN VECHT FASE van je kind:

In deze fase komt zachtjes het besef dat boos zijn en dwars doen niet helpt. WAT NU? Onderhandelen met papa en mama? Of vechten met papa en mama zodat de scheiding niet gaat gebeuren?! Of zal ik dreigen tegen papa en mama dat ik wegloop, of dat ik ze allebei NOOIT meer lief ga vinden, want dit kan toch niet waar zijn. Of zal ik héél lief gaan doen tegen papa en mama. Mama helpen met de afwas en papa helpen in de tuin dan gaat de scheiding vast niet door! Allemaal gedachtes en emoties die door je kind heen kunnen gaan.

4. VERDRIET- EN OVERGAVE fase van je kind:

In deze fase gaat je kind merken dat er niets meer aan te ontkennen valt. Zachtjes gaat de boosheid van je kind weg en merkt je kind dat onderhandelen met papa en mama niet helpt. De OVERGAVE volgt en je kind weet dat zijn ouders gaan scheiden. Je kind kan zich nu super machteloos voelen, ziek in de buik en heeft héél veel verdriet, huilt steeds. Je kind wil niet meer beneden zitten, is het liefst op de eigen kamer. Je kind is zóóóó moe, uitgeput en wil niet meer naar school en naar vrienden toe. Moe van alles. Er gaat zovéél veranderen, wat je als kind niet kan bevatten.

5. HET IS ZOALS HET IS-  EN ONS NIEUWE LEVEN FASE van je kind:

In deze fase gaat je kind na een tijdje begrijpen dat HET IS ZOALS HET IS en gaat dan samen met jullie plannen maken voor het nieuwe leven. De emoties heb je goed herkend bij je kind en zijn verwerkt met behulp van jou en de andere ouder.  Je kind is gewend aan het idee dat papa en mama gaan scheiden of gescheiden zijn. Je kind went aan het nieuwe leven en gaat het verkennen. HOE beter jij, als ouder, met de andere ouder omgaat, HOE sneller jullie kind de scheiding zal accepteren.

Zoals deze jongens in de fases van verlieservaring zitten, kan dat ook zo zijn bij jouw kind. Misschien worstelt jouw kind ook met deze gevoelens en heb jij de signalen gemist. Dat kan, scheiden is als in een achtbaan zitten en je gaat door de verschillende fases van het rouwproces heen.

Samen kunnen jij en ik kijken HOE wij jouw kind kunnen helpen. Ook gaan we samen kijken waar jij in het proces staat. Hoe is het met jouw verwerking van emoties. Hoe gaat het met de communicatie tussen jou en de andere ouder? Hoe blijf jij uit de strijd met de andere ouder? Dit heeft ook allemaal effect op de verliesgevoelens van jouw kind. Hoe fijn is het voor jou om in je kracht te komen staan en dat je neutraal naar de andere ouder kunt kijken? Je hebt de ander ouder niet nodig om een succes van je scheiding te maken en dat is 100% in het belang van jouw kind. HOE mooi zou het zijn als jouw kind later kan zeggen: “Ik heb weinig last gehad van de scheiding. Mijn ouders, die zijn pas écht goed gescheiden”.

Deze investering is het grootste cadeau wat je aan jezelf en jouw kind kan geven voor in de toekomst.

Herken je dit? Ben je nieuwsgierig geworden HOE je dit kunt aanpakken? Neem dan contact op met mij.

Warme groet,

Aagje Hinloopen

Succesvol Scheiden Nederland

CoachpraktijkAagje@gmail.com

Lees ook de andere blogs van Succesvol Scheiden Nederland.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− een = 8




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.