Menu

Als jouw bonuskids over jou klagen bij hun vader of moeder… 9 tips!

2 reacties
bonuskinderen

Het integreren van een nieuw gezinslid is een proces vol uitdagingen en mooie momenten. Als bonusouder kan het moeilijk zijn om te horen dat je bonuskinderen over jou klagen bij hun biologische moeder, of vader. Toch biedt deze situatie een kans om kinderen waardevolle vaardigheden bij te brengen over communicatie en feedback. Hier zijn enkele tips om een omgeving te creëren waarin kinderen zich veilig voelen om hun klachten direct met jou te delen, en hoe je hen kunt leren hun gevoelens effectief te uiten.

1. Leer kids om feedback te geven

Het is belangrijk om kinderen te leren dat het oké is om ongenoegen te uiten, maar dat ze dit het beste kunnen doen door feedback te geven aan degene waarover het gaat. Bespreek met je bonuskinderen hoe ze hun gevoelens en klachten op een respectvolle manier kunnen uiten. Dit kan hen helpen om assertiviteit en eerlijkheid te ontwikkelen. Dit hebben ze namelijk ook hard nodig in hun verdere leven. 

2. Creëer een open communicatie cultuur 

Stimuleer een open communicatiesfeer waarin kinderen zich vrij voelen om hun gedachten en gevoelens te delen. Laat hen weten dat hun mening belangrijk is en dat je altijd bereid bent om naar hen te luisteren. Dit kan helpen voorkomen dat ze hun zorgen elders uiten. Onderzoek waarom het niet zo gemakkelijk was om eerst naar jou te komen met hetgeen ze lastig vinden. Kijk hierbij ook kritisch naar jezelf! 

3. Wees beschikbaar en benaderbaar, wees een veilige gesprekspartner

Zorg ervoor dat je als bonusouder altijd benaderbaar bent. Neem de tijd om naar je bonuskinderen te luisteren, zelfs als ze iets negatiefs te zeggen hebben. Toon begrip voor hun gevoelens en bedank hen voor hun eerlijkheid. Dit helpt hen om te zien dat hun stem gehoord wordt.

4. Stel regelmatig gesprekken voor 

Plan regelmatige momenten om met je bonuskinderen te praten over hoe ze zich voelen. Dit kan tijdens een gezamenlijke activiteit zijn, zoals een wandeling of een spelletje. Het regelmatig bespreken van gevoelens kan bijdragen aan een open dialoog en helpt hen om problemen direct met jou te bespreken.

5. Creëer een veilige omgeving 

Kinderen moeten zich veilig en gerespecteerd voelen om open te kunnen communiceren. Zorg ervoor dat ze weten dat ze zonder angst voor straf of afkeuring hun zorgen kunnen uiten. Dit bevordert hun vertrouwen in jou als bonusouder. Hiermee laat je ook meteen gezonde autoriteit zien. 

6. Respecteer en erken hun gevoelens

Wanneer kinderen hun zorgen delen, erken dan hun gevoelens en toon begrip. Vermijd defensief reageren en probeer hun perspectief te begrijpen. Dit helpt hen om zich gehoord en gewaardeerd te voelen.

7. Werk samen met de biologische ouders

Een goede samenwerking met de biologische ouders draagt altijd bij aan een positieve omgeving voor de kinderen. Bespreek samen hoe jullie kunnen reageren op klachten en hoe je een uniforme aanpak kunt hanteren. Dit helpt de kinderen om consistentie te ervaren.

8. Zoek professionele hulp indien nodig 

Als de situatie complex is, kan het nuttig zijn om een gezinstherapeut in te schakelen. Een professional kan helpen bij het verbeteren van communicatie en relaties binnen het gezin, en biedt neutrale begeleiding.

9. Moedig positieve interacties aan

Probeer leuke en positieve ervaringen te creëren met je bonuskinderen. Samen leuke dingen doen kan helpen om een sterke band op te bouwen en het vertrouwen te vergroten. Positieve interacties kunnen de negatieve gevoelens verminderen.

Conclusie

Omgaan met klachten van bonuskinderen kan een uitdaging zijn, maar door een open communicatiecultuur te creëren en kinderen te leren hun klachten direct te adresseren, kun je de relaties binnen het gezin versterken. Onthoud dat dit proces tijd kost en dat consistentie, geduld en begrip cruciaal zijn. Door deze tips te volgen, kun je een veilige en ondersteunende omgeving creëren waarin kinderen zich vrij voelen om hun zorgen te delen.

Wil je meer tips en inzichten over het omgaan met uitdagende gezinssituaties? Volg me voor deskundige adviezen en ondersteuning op jouw opvoedingsreis. Samen maken we van elke uitdaging een kans om te groeien en te versterken.

Marieke Rutten

Gezinstherapeut en Bonusmoeder Expert

Lees ook de andere blogs van Marieke.

REACTIES

Vera - 15 aug 2024

Hoi Marieke, Mijn bonuszoon klaagt over mij bij zijn moeder, die vervolgens bij de vader van de jongen (mijn man) gaat klagen. Dit is eenrichtingsverkeer en geeft een heel nare dynamiek waar moeilijk uit te komen is. Heb je daar ook tips voor? Groetjes van Vera

    Marieke - 20 aug 2024

    Hoi Vera, dank je voor je vraag. Dit hoor ik heel vaak. Er zijn natuurlijk meer wegen naar Rome, maar als je contact goed is met de moeder zou je met elkaar kunnen bespreken hoe jullie hiermee om willen gaan. Is het contact daar (nog) niet naar, is mijn advies: “be the change you want to see.” Team up met je partner hierin, en bespreek met het kind op een veilige wijze hoe jullie omgaan met dingetjes die jullie lastig vinden aan elkaar. Een beetje spannend, maar je bent daardoor een voorbeeld en toont volwassen leiderschap en nodigt uit om open en eerlijk te zijn tegen elkaar. En niet onbelangrijk: je geeft hiermee ook je eigen grens of wens aan. Kun je daar iets mee?

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


6 × twee =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.