Menu

Een tijdelijk huis tijdens de scheiding

een tijdelijk huis tijdens de scheiding

Rust in de storm: hoe een tijdelijk huis ruimte creëerde voor reflectie en herstel tijdens een scheiding

Het was een donkere en regenachtige woensdagmiddag toen ik in contact kwam met Mark en Lisanne, een stel dat in de laatste fase van hun huwelijk verkeerde.
Ze hadden besloten te scheiden, maar in plaats van opluchting, bracht deze beslissing vooral verwarring, stress en emotionele turbulentie met zich mee. Mark en Lisanne waren al twaalf jaar getrouwd en hadden twee kinderen, een zoon van tien en een dochter van acht.
Ze wilden koste wat het kost hun kinderen niet te belasten met hun persoonlijke strijd, maar de spanning in huis was voelbaar. Elke kleine confrontatie leek de atmosfeer zwaarder te maken.

Met hun huis te koop en de scheiding in volle gang, zagen ze zich genoodzaakt om na te denken over hun woonsituatie. Het werd al snel duidelijk dat samen onder één dak blijven, al was het maar voor een paar maanden, geen optie was.
Niet alleen vanwege de confrontaties, maar ook omdat beide ouders zich in een emotionele achtbaan bevonden. “We kunnen zo niet verder,” vertelde Lisanne me over de telefoon. “Onze kinderen hebben rust nodig, en dat kan alleen als Mark en ik wat afstand nemen om tot bezinning te komen.” 

Mark en Lisanne klopten aan bij mijn bedrijf, Calamitijdelijk, met een duidelijke hulpvraag: ze hadden een tijdelijke woonoplossing nodig voor een van hen, totdat hun scheiding was afgerond en er definitieve keuzes konden worden gemaakt.
Het was geen kwestie van alleen ruimte, maar ook van tijd—tijd om na te denken, te helen en uit te zoeken wat het beste was voor henzelf en hun kinderen.

De kracht van tijdelijke huisvesting

Een scheiding kan een van de moeilijkste periodes in iemands leven zijn. Naast de emotionele rollercoaster komt er vaak ook nog praktische chaos bij kijken: wie blijft er in het huis? Waar gaan de kinderen wonen? En hoe verdelen we de spullen?
Het vinden van een oplossing die voor iedereen werkt, kan ontzettend lastig zijn. Wat Mark en Lisanne nodig hadden, was een plek waar een van hen tijdelijk terecht kon, zodat de ander met de kinderen in het huis kon blijven. 

Gelukkig konden we hen via Calamitijdelijk snel helpen aan een fijn appartement in een nabijgelegen stad. We streven er altijd naar om onze klanten binnen 48 uur een plek te bieden, zodat ze zonder extra stress snel tot rust kunnen komen.
Mark besloot het aanbod aan te nemen en tijdelijk te verhuizen. “Het voelde in het begin gek om weg te gaan uit het huis waar ik mijn kinderen elke dag zag,” gaf hij toe. “Maar ik wist dat het beter was, zowel voor mij als voor hen. En de afstand gaf me de ruimte om echt na te denken over wat ik wilde.”

Rust en bezinning

De weken verstreken en de sfeer in het huis waar Lisanne en de kinderen verbleven, verbeterde merkbaar. Mark had nu de mogelijkheid om tijd alleen door te brengen en alles even te laten bezinken.
Hij vertelde me later dat het moeilijkste aan de scheiding niet de juridische zaken waren, maar het emotionele aspect: “Ik had tijd nodig om mijn gedachten te ordenen en te accepteren dat het huwelijk voorbij was. De tijdelijke woonruimte gaf me die mogelijkheid.”

Voor Lisanne en de kinderen zorgde de tijdelijke afwezigheid van Mark voor een stukje rust. Ze hadden nu een stabiele omgeving zonder de constante spanning van een naderende ruzie. “Het was niet dat we elkaar niet meer konden zien,” legde Lisanne uit. “Maar de wetenschap dat we niet voortdurend op elkaars lip zaten, gaf ons allebei ademruimte.
Daardoor konden we betere beslissingen nemen, zonder vanuit frustratie te handelen.”

De weg vooruit

Na een paar maanden in het tijdelijke appartement keerde Mark uiteindelijk terug naar het huis, maar dit keer niet om er te blijven. De scheiding werd definitief en de twee besloten het huis te verkopen. Ze waren nu in staat om op een veel rustigere en constructievere manier afspraken te maken over co-ouderschap en financiën.
De tijdelijke scheiding van woonruimte had zijn vruchten afgeworpen. Niet alleen kon Mark in alle rust zijn emoties verwerken, maar ook Lisanne en de kinderen hadden baat bij de rust die was ontstaan. Door even apart van elkaar te wonen, konden ze op een gezonde manier toewerken naar de uiteindelijke scheiding.

Mark en Lisanne zijn slechts een van de vele stellen die wij bij Calamitijdelijk hebben kunnen helpen. Het is altijd bijzonder om te zien hoeveel verschil een tijdelijke oplossing kan maken in een situatie die onoverkomelijk lijkt. Soms is even afstand nemen juist de sleutel tot herstel en het maken van weloverwogen beslissingen voor de toekomst.
Voor Mark en Lisanne betekende dit de eerste stap naar een nieuwe, gescheiden maar vreedzame toekomst.

Calamitijdelijk

Lees hier alle blogs van Calamitijdelijk

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ vijf = 6




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.