Menu

Alleenstaande ouderkorting na scheiding

alleenstaande oudertoeslag

De alleenstaande ouderkorting is bedoeld om eenoudergezinnen te ondersteunen. Zij komen in aanmerking voor een zogenaamde heffingskorting onder anderen na een (echt)scheiding. De alleenstaande betaalt onder bepaalde voorwaarden minder belasting, waardoor een hoger netto te besteden inkomen overblijft.

De leeftijdsgrens

De leeftijdsgrens van het kind dat bij u woont, is in 2014 gesteld op 18 jaar. De heffingskorting voor het niet inkomensafhankelijk deel van de korting bedraagt € 947. Bent u 65 jaar of ouder dan bedraagt de heffingskorting € 480.

De alleenstaande ouderkorting en het inkomensafhankelijke deel.

Een deel van de alleenstaande ouderkorting is afhankelijk van het inkomen dat u verdient met arbeid. U hebt recht op deze extra heffingskorting als u voldoet aan de voorwaarden zoals die beschreven staan onder het kopje ‘Voorwaarden alleenstaande ouderkorting 2014’ en de extra voorwaarden.

De aanvullende korting bedraagt 4,3% over het inkomen uit arbeid met een maximum van € 1.319 (65 jaar of ouder € 681). Indien u 65 jaar of ouder bent dan bedraagt de heffingskorting € 668.

Het totaalbedrag zal maximaal € 2.266 (65 jaar of ouder € 1.148) kunnen bedragen.

Voorwaarden alleenstaande ouderkorting 2014.

U hebt recht op de alleenstaande ouderkorting als het kind en u aan de volgende voorwaarden voldoen:

• Uw huishouden heeft één of meer kinderen;

• U verzorgt het levensonderhoud van het kind of de kinderen.

• Uw uitgaven voor het levensonderhoud bedraagt per kind minimaal € 408 per kwartaal of u heeft recht op kinderbijslag.

• Het jongste kind was op 31 december 2013 nog jonger dan 16 jaar, indien dit gaat over het inkomensafhankelijk deel.

• Het jongste kind was op 31 december 2013 nog jonger dan 18 jaar, indien het gaat over het niet inkomensafhankelijke deel.

• U bent een alleenstaande.

• U hebt 2014 ten minste zes maanden geen fiscale partner.

Tip: beide ouders kunnen ouderkorting aanvragen.

Na een scheiding kunnen beide ouders, op basis van genoemde voorwaarden, deze kortingen aanvragen. Bij iedere ouder moet dan wel minimaal één kind staan ingeschreven. Dit kan uiteraard alleen als de ouders meer dan één kind hebben.

De alleenstaande korting kan in 2014 maximaal € 2.266 per jaar per ouder oplopen afhankelijk van het arbeidsinkomen en andere fiscale aftrekposten.

Is het kind jonger dan 12 jaar dan kan de inkomensafhankelijke combinatiekorting in 2014 nog een keer een extra heffingskorting van maximaal € 2.133 per jaar per ouder opleveren.

Het is de moeite waard om het recht op deze fiscale tegemoetkomingen goed te onderzoeken. De maximale totale tegemoetkoming op basis van de heffingskortingen is € 366 netto per maand per ouder, indien u jonger bent dan 65 jaar.

Binnen het Regeerakkoord van VVD en PvdA is het nog maar de vraag of de alleenstaande ouderkorting 2015 zal halen. Het is immers veel eenvoudiger om dit bedrag samen te voegen met het kindgebonden budget (www.toeslagen.nl). De alleenstaande ouderkortingen en het kindgebonden budget zullen, zoals het er nu voorstaat, opgaan in een nieuwe ouderregeling.

Laat u goed adviseren.

Maak jaarlijks een overzicht van de uitgaven voor de kinderen en van uw eigen inkomsten en uitgaven. Er zijn instanties en mensen die u hierbij kunnen helpen. Bijvoorbeeld uw verzekeringsadviseur, uw bank, uw financieel planner of uw scheidingsspecialist, zoals bijvoorbeeld Settlement. Het Nibud is een organisatie die u ook kan helpen inzicht te krijgen in uw uitgaven.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen − = 3
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.