Menu

Blog van Meike, Burgerlijke staat

gescheiden?

gescheiden?

Voor Personeelszaken op mijn werk moest ik wat formulieren invullen. Een van de vragen op dit formulier was mijn burgerlijke staat. Ik kon kiezen tussen getrouwd, gescheiden, alleenstaand en weduwe.

Gatverdamme.

Ik ben niet getrouwd,

Nooit getrouwd geweest dus ook niet gescheiden,

Alleenstaand? Wat een rotwoord

En ik zie mijzelf ook niet zo snel weduwe worden Maar ben ik dan alleenstaand? Ik woon samen met twee kinderen. En alleenstaand vind ik zo zielig klinken….kijk, daar is ze. Helemaal alleen(staand).

VanDale.nl geeft deze enigszins verwarrende omschrijving: van de ene kant erg liberaal en zelfstandig waar ik goed mee kan leven maar dan staat er ook een voorbeeld bij…

al·leen·staand (bijvoeglijk naamwoord)1. op zichzelf staand1: een alleenstaande vrouw

Ben ik dan gescheiden? Zeker niet officieel. Geen jurk, geen papiertje en geen rechter. Na 18 jaren relatie vind ik ergens dat ik dat begrip wel heb verdiend. De woorden ‘uit elkaar’ dekken naar mijn gevoel niet helemaal de lading.

Nu is er ook nog het begrip Single. Maar daar ben ik voor mijn gevoel ook weer te oud voor. En volgens mij is het ook geen woord voor een moeder/vader. Twintigers zonder kinderen zijn naar mijn smaak Single. Als iemand in mijn situatie zich ‘Single’ zou noemen zou het eerste woord dat in mij opkomt waarschijnlijk ‘midlife-crisis’ zijn. Het klinkt gewoon te jong.

En waarom zijn die stempels eigenlijk nodig? Oke, voor de Belastingdienst en om polygamie tegen te gaan. Maar ook als je als getrouwde met meerdere al dan niet getrouwde mannen/vrouwen wilt zijn en je registreert dat niet dan kraait er ook juridisch gezien geen haan naar en is dat prima. Blijft dus eigenlijk alleen de Belastingdienst over. En dan eigenlijk zelfs al niet meer want als je niet meer bij elkaar bent ben je nog wel een tijdje elkaars fiscale partner. Misschien moet die term ook nog op het formulier van mijn werkgever!

Je bent toch voornamelijk jezelf?

Nu werken er in mijn branche nogal veel mensen via een detacheringsbureau. Dat zijn dan zelfstandigen zonder personeel, zzp-ers.

Ik denk dat het tijd gaat worden voor een nieuw begrip: zmk-er: zelfstandige met kinderen of zzk-er: zelfstandige zonder kinderen. Ook handig voor de Belastingdienst.

Meike is sinds 2013 gescheiden. In het dagelijks leven moeder van twee dochters, ex, juriste, hardloopster en met veel plezier bezig met het opbouwen van een nieuw leven. 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


een × = 3
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.