Menu

Blog van Thera, Maar ik ben die ex

5 reacties
zigazou76 ex

zigazou76

In de beginfase van de scheiding heb ik boeken verslonden over scheiden. Over co-ouderschap, over gevolgen voor de kinderen, over het opstellen van een convenant en over rouwverwerking. Maar ik las ook veel over samengestelde gezinnen. Mijn kinderen werden bij hun vader (nagenoeg) direct onderdeel van zo’n gezin. Wat ik daar hoopte te vinden was informatie over hoe ik daarmee om moest gaan. Ik heb het niet gevonden. De informatie is er niet, of ik heb niet op de juiste plekken gezocht.

Wat ik in die boeken wel las was wat de stiefouders en de biologische ouders binnen zo’n samengesteld gezin wel of niet moeten doen. Hoe de kinderen kunnen reageren. Wat de valkuilen zijn. Waarmee rekening te houden en hoe om te gaan met de ex. Maar ik ben die ex. En nergens wordt verteld hoe als ex om te gaan met het andere gezin, waar onze kinderen wel, maar ik geen deel van uitmaak. Er zijn workshops voor stiefgezinnen, speciale stiefmoederdagen, stiefcoaches en heeeeel veel sites over samengestelde gezinnen, maar voor zover ik heb gezien niets voor ‘de ex’.

Dit is mijn eerste scheiding en ik weet ook niet zo heel goed wat er van me verwacht wordt. Is het normaal dat de nieuwe vriendin van mijn ex een rol speelt in de opvoeding? Waar trek ik de grens? Waar bemoei ik me wel mee en vooral waar bemoei ik me niet mee? Wat beslis ik? Hoe gaan anderen om met zaken als ouderavonden, open dagen, verjaardagen en kerst? Ik vind het lastig. En ik blijf het ook lastig vinden. Ik heb voor mijn gevoel het wiel zelf uitgevonden. En ik heb die grens heel scherp gesteld. Ik en mijn ex zijn de ouders. Wij voeden op. Wij nemen de beslissingen, als het gaat over huis overschrijdende beslissingen, de praktische zaken dus, zoals school, bijles en therapie. Verder neem ik in mijn huis de beslissingen. En hij (samen met zijn partner) in hun huis. Want het was al heel snel duidelijk dat wij daarin geen overeenstemming konden vinden. Geen overeenstemming over dagelijkse zaken, zoals bedtijden en kleding. En misschien is dat helemaal niet nodig. Maar ook daar had ik graag gehoord of gelezen hoe anderen dat aangepakt hebben.

Het is zoeken naar een nieuw evenwicht met de man die eerst mijn partner was en nu in mijn leven alleen een rol speelt als vader van onze kinderen. Wat ik als ex-partner ook van hem vind, hij is en blijft de vader van de kinderen. Bij ons is er sprake van een fragiel evenwicht. Wel een goed evenwicht. Hoe wij momenteel de zaken regelen is op een respectvolle manier en met begrip voor de ander. Maar het blijft wel fragiel. Ik vind communiceren met een ex zoveel moeilijker dan communiceren met een partner. Of misschien is het wel: als het niet lukte tijdens het huwelijk dan is er een grote kans dat het in die na-huwelijkse periode ook niet gaat lukken. Er zijn geen natuurlijke gesprekmomenten meer. Er wordt niet meer samen gegeten, we gaan nergens samen heen, we zitten niet samen op de bank.

Al die momenten waar het voorheen “even over de kinderen ging”, die zijn er niet meer.

 

 

REACTIES

Profielfoto van Angelique

Angelique - 8 apr 2014

Wow Thera, bedankt voor je blog. Ik herken mezelf in je verhaal. Fijn dat je dit hebt toevertrouwd aan ons. Ik heb op een gegeven moment mijn eigen gevoel gevolgd en ook de conclusie getrokken: in mijn huis gelden mijn regels. Ik heb toch geen invloed op mijn ex. Hij deed en doet toch waar hij zelf zin in heeft. En ik kan dan gaan trekken, maar dat koste mij zoveel energie en die had ik niet. Het communiceren met je ex is in mijn geval ook het moeilijkste. Ik kan het zelf gewoon niet meer. Mijn enorme boosheid verdriet en pijn blokkeren de boel. Voor ons kind moet ik wel en doe ik het ook, maar beperkt tot een minimum. Ik ga ervan uit dat dit ooit beter zal gaan, maar laat het nu voor wat het is. Ik kies nu eerst voor mezelf dan volgt de rest wel.

Thera - 8 apr 2014

Hoi Angelique Dank je wel voor je reactie. Fijn dat mijn blog zo herkenbaar voor je is. Ik wens je veel sterkte en wijsheid. grt

Glenda - 9 apr 2014

Grappig ik ben ook aan het zoeken geweest maar kon ook niets vinden voor de exen. Mijn kinderen zijn ook meteen met een andere partner geconfronteerd. Wij hebben co ouderschap en ik heb ook zo iets van wat hij doet zijn zijn zaken en wat ik doe zijn mijn zaken maar ik vind het lang niet altijd makkelijk wanneer zij of opa en oma voor de kinderen zorgen. Wel druk ik nu door dat ik hulp heb gezocht voor de kinderen. Ik hoop dat wanneer de scheiding achter de rug is(inmiddels 18 maanden verder, maar kan nog lang gaan duren) dat de communicatie misschien minder lading heeft maar inderdaad wanneer er geen goede communicatie was tijdens het huwelijk kan ik dit nu na het huwelijk ook niet verwachten.

Sandra de Koning - vd Pol - 11 apr 2014

Lieve Thera, Wat mooi dat dit zo op je pad komt, ik herken nog altijd van alles in je verhaal ondanks de verschillen. Fijn vooral om je weer te kunnen lezen... Liefs San

Thera - 15 apr 2014

Hoi Glenda. Toch fijn om te lezen dat jij ook aan het zoeken bent geweest. Is misschien een gat in de markt? Succes met de afhandeling van de scheiding. Dank je wel Sandra. Mooi en eng tegelijk die nieuwe stap. Groetjes

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× zeven = 63
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.