Menu

Loes 1 jaar na de scheiding: ik weet wat verdriet met je lijf doet

6 reacties
1 jaar na de scheiding

Vandaag mijn 1e werkdag gehad, waarbij ik spontaan begon te huilen toen me werd gevraagd hoe mijn vakantie was geweest. Wat voelde ik me een loser. Want voor de buitenwereld is het “al” bijna 1 jaar geleden, terwijl het voor jezelf nog vaak zo “vers” voelt.

Collega’s die met hun gezin op vakantie zijn geweest vertellen hun verhalen. Complete, gelukkige gezinnetjes. Hen is het wel gelukt. Mij niet. Mijn gezin is kapot. Voor altijd …..Ik voel me een buitenbeentje. Alsof ik niet meer mee mag doen met de anderen. Steeds weer die pijnlijke confrontaties waarvan je niet voelde hoeveel pijn het precies doet totdat je op een onverwacht moment in huilen uitbarst en je het niet meer kunt tegenhouden. Dan pas voel je de schrijnende pijn in je maag. De harde klont in je keel. De warme branderigheid in je ogen. De verstijfde lippen die je continue net iets te hard op elkaar perst. Het strakke gevoel in je nek dat opkruipt naar je achterhoofd. Als je er echt bij stil staat dan voel je pas wat verdriet met je lijf doet. Wat dat betreft was 3 weken vakantie veel te kort.

Na mijn scheiding was het al gauw weer over tot de orde van de dag, zodat de drempel om weer naar kantoor te gaan niet al te hoog zou worden. Na een paar dagen was het alweer “doorgaan”. Al was het maar voor spek en bonen. Ik werd enorm begripvol opgevangen en heb de eerste 2 dagen alleen maar gehuild en gepraat. Dat was een klein jaartje geleden na een vreselijke zomervakantie. En nu. Nu is het weer zomervakantie (geweest). Hoelang zou het duren voordat ik weer zonder verdriet of rotgevoel van een zomervakantie kan genieten.

Ik heb een nieuwe liefde gevonden. Het kwam spontaan op m’n pad. Voor de hokjesdenkers “te snel”. Al zou ik zelf vroeger (!) ook niet adviseren om binnen afzienbare tijd aan een nieuwe relatie te beginnen. Eerst maar eens even een flinke time-out zou ik zeggen. Ja, dat zou ik gezegd kunnen hebben…. Maar dat was voordat ik een enorm leuke man tegen kwam en inmiddels beter weet; ware liefde komt op het moment dat je het keihard nodig hebt. We hadden direct een enorme klik. We konden uren praten; letterlijk. En hij had humor. En hij wist hoe het voelde om je gezin te verliezen. In de steek gelaten te worden. Getrouwd te zijn. Teleurgesteld te worden. Je eenzaam te voelen. Je kinderen te moeten missen omdat ze naar je ex moeten. Ruzies met je ex over de afwikkeling van de scheiding. Alles had hij meegemaakt waar ik doorheen ging. En waar een andere man waarschijnlijk allang had gedacht “Ik ga wel een deurtje verder”, was juist hij mijn grote steun en toeverlaat in de verdrietigste periode van mijn leven. Om vervolgens mijn grote liefde te worden…. Wat was (en ben!) ik dankbaar dat ik deze man op mijn pad had gekregen.

Maar het voelde allemaal zo dubbel. Gescheiden, verhuisd en een nieuwe liefde in mijn leven. En dat alles in een half jaar tijd. Wie had ooit kunnen bedenken dat, toen ik nog zo hard wilde vechten voor mijn gezin en huwelijk, dit zo zou lopen. Enerzijds verliefd en blij met de liefde die ik vond en anderzijds nog zoveel verdriet nog te verwerken.

Tijd is maar relatief. Sommige eenzame avonden lijken eindeloos te duren, terwijl het eerste jaar na mijn scheiding is omgevlogen in een roes die gevoelsmatig amper 4 maanden heeft geduurd.

Mijn lief is nu op vakantie met zijn kinderen. En mijn kinderen zijn bij hun vader voor 3 weken. Over eenzaamheid gesproken… het is nu volop afzien. Anderzijds kom ik aan delen van verwerking toe waar ik wel doorheen MOET en niet meer voor weg kan lopen nu iedereen “de deur uit is”. En dat weet ik, dat snap ik. En net als iedereen wil ik het niet; dat rauwe gevoel van verdriet. Je wilt er klaar mee zijn. Het uit je systeem hebben. Je ontspannen en vol energie voelen.

Daarom ben ik ook blij en dankbaar dat ik een leuke baan heb vol afleiding en lieve collega’s. Tijd heelt alle wonden alleen hoeveel tijd zoiets kost daar hoor je niemand over. Ik ben dan ook benieuwd hoe mijn volgende zomer eruit zal zien. De zomer van 2016 was één grote crisisperiode vol wanhoop, verdriet, onzekerheid en stress. De zomer van 2017 was dus eigenlijk al een stuk beter achteraf bekeken, ondanks dat ik het zwaarder vond dan gedacht. Op naar 2018, want die kan alleen maar meevallen is mijn conclusie!

Ik ben Loes, bijna 43. Status: Na 22 jaar relatie, waarvan ruim 16 jaar getrouwd, in september 2016 gescheiden. En inmiddels zelfs weer verliefd. Kinderen: Ik heb twee zonen van 8 en 12 en co-ouderschap, ook met mijn twee honden. Dus soms heel stil in huis en dan weer een levendige boel. Werk: Ik werk 32 uur per week in 5 dagen. Heb een oud huis gekocht waarin geklust moet worden en ik loop dus standaard achter de feiten aan in mijn huishouden. #opgevenisgeenoptie Kernwoorden: accepteren wat is, loslaten (daar is ie weer), humor, liefde, respect.

 

REACTIES

Tessa - 11 sep 2017

Heel herkenbaar het gevoel dat mensen hebben dat we weer over naar de orde van de dag gaan.....er is geen termijn aan te hangen hoelang je nog verdriet hebt. Het werkt hetzelfde als rouwverwerking......sommige momenten gaat het goed, en dan weer niet....je hebt dat niet in de hand.....ook niet na 1 jaar of 10 jaar....

Amsterdam - Brabant - 11 sep 2017

Herkenbare emoties. Gelukkig heb jij iets voor elkaar gekregen wat velen niet lukt , meteen een nieuwe relatie na een lang huwelijk . Hopelijk zijn jullie over een paar jaar nog steeds zo verliefd en positief over elkaar. Samengestelde gezinnen met kinderen van verschillende vaders en moeders , het is en blijft een zware opgave. Hopelijk blijft het goed gaan met jullie. Ps, waarom ben je een hokjesdenker als je sceptisch bent over een supersnelle nieuwe relatie ? Only time will tell of jullie bij de 4 % van de samengestelde gezinnen zullen behoren die nog bij elkaar zijn na 5 jaar. SUCCES IN IEDER GEVAL ;)

M.E. - 12 sep 2017

Jij bent nu waar ik drie jaar geleden was. Incl leeftijden van de kinderen en incl nieuwe liefde die ook weg was met zijn kids. En incl hond(al heb ik er maar 1) en co-parenting. Dat alleen voelen op zn tijd: dat blijft. Liefde is er nog steeds, al ging het niet van n leien dakje. Wat we iig nooit hebben overwogen is gaan samenwonen met alle kids. Hou je eigen leven met je kids. Je gezin is niet gebroken, je gezin voert het leven gewoon anders uit. Geniet van de tijd met je kids. Laat ze zien dat je een sterke mama bent. Die van mij zijn nu 3 jr ouder en gaan nu allebei naar de middelbare. Zijn super zelfstandig, gaan zelfstandig op en neer tussen ex en mij en zien vriend en zijn kids ook af en toe. Blijf positief, ook al lijkt het soms shit, want frankly? Je hebt het enorm goed voor elkaar: twee fantastische kids, economisch zelfstandig èn liefde in je leven! Ga er van genieten en maak je niet druk om die paar dagen per maand dat je wel kunt janken. Als dat gebeurt (en geloof me: ook over 3 jaar gebeurt dat nog): jank dan. En kijk vervolgens weer vooruit en wat je allemaal hebt! Succes! Je komt er wel!

Amsterdam - Brabant - 12 sep 2017

M.E : wat een prachtige reactie van je, en vooral deze zinnen spreken mij enorm aan --- Wat we iig nooit hebben overwogen is gaan samenwonen met alle kids. Hou je eigen leven met je kids. Je gezin is niet gebroken, je gezin voert het leven gewoon anders uit. Geniet van de tijd met je kids . Wat was de reden dat jij en je nieuwe partner niet wilden samenwonen met alle kinderen erbij ? Ik vraag dat omdat mijn ex vrouw , die binnen 5 maanden na onze scheiding alweer een andere man had gevonden, woont al bijna een jaar samen met die nieuwe vriend. Onze 2 jongste dochters vinden dat vreselijk. Nu heb ik gehoord dat mijn ex vrouw een nieuw huis wil gaan kopen met haar nieuwe vriend en dan zouden zijn 2 dochtertjes van 3 en 5 ook om de week gaan wonen bij hun. Mijn ex en ik hebben 3 dochters samen , en ze had ook nog een andere dochter van een eerdere relatie , die inmiddels 20 jaar oud is. Zie je het voor je ? Een samengesteld gezin met 6 dochters van 3 verschillende relaties, variërend van 3 tot 20 jaar oud. En mijn ex en haar familie vinden het doodnormaal allemaal . Onze oudste dochter van 12 vind alles best , onze 2 jongste dochters van 9 en 10 willen graag bij mij komen wonen maar zijn veels te jong om dat te mogen beslissen.... enorme huilbuien en boze buien tot gevolg hebbende bij onze kinderen, en mijn ex maar doordrammen dat iedereen wel went. Ik ga er kapot aan eerlijk gezegd, al die haast, al dat opgefokte gedoe van meteen allemaal kinderen bij elkaar willen zetten van 3 verschillende vaders . Wat mij betreft gedoemd te mislukken. Maar ja, wie ben ik ?

Marie - 14 sep 2017

Inderdaad enorm herkenbaar. Ook 1 jaar weg na huwelijk van 21 jaar. Alles achtergelaten : mijn huis , bedrijf , job Mijn 5 kinders full time bij mij. Komt er nog bovenop zoeken naar huis en job. Ik heb geen nieuwe liefde , ook totaal geen zin in dus veel respect dat je dit kan !! Na zoveel jaar met narcist ben ik mezelf terug aan het zoeken en mijn dromen. Ik doe het alleen allemaal maar de stress is mij soms teveel.... Mijn lijf protesteert zoals geblokkeerde nek en rug , weinig slapen, maagproblemen. Je doet het gewoon goed, volg je gevoel maar en je mag best verdriet hebben. Ja zenne komt goed , ik blijf er in geloven 😊😊

Profielfoto van christien

christien - 14 sep 2017

dat buitenbeentje is zo herkenbaar. het gezinnetje is nog steeds de hoeksteen van de samenleving. ook ik voelde me een buitenbeentje, had gefaald. voor mezelf, voor de kinderen. ook mijn collega's praten over vakantie met hun gezin. dat deed flink pijn. de grond zakte onder me weg. ik heb bewust niet gekozen voor een nieuwe relatie. was geen ruimte voor.[emotioneel] en ik wilde op mijn eigen benen staan en mijn eigen nieuwe leven gaan leven. ik ben nu 3 jaar nog steeds alleen en ....gelukkig. [echt waar] die verhalen van collega's over hun man. dat ze moeten overleggen, het aanpassen, de discussies waar ze naar toegaan. nu denk ik, ik heb daar geen "last "van. ik heb vrijheid. en dat is voor mij een groot goed. dat tijd alle wonden heelt daar ben ik het niet helemaal mee eens. het word wel makkelijker het went om met de nieuwe situatie om te gaan. maar bepaalde momenten wanneer je weer geconfronteerd word met het verleden dat moet geheeld worden.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


acht − 1 =

Vlog

Wat komt er bij jou op als je denkt aan de zomervakantie? Waar denk je aan als je denkt aan de zomervakantie? Zon, ontspanning en gezellig met je kinderen? Je kinderen lang niet zien? Als je gescheiden bent en je kinderen gaan 3 weken op vakantie zijn met de andere ouder kun je ze heel Lees verder > gescheiden ouders
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.

Download de Gratis Checklist Scheiden en maak je scheiding overzichtelijk