Menu

De bonusmoeder is mijn vriendin!

2 reacties
bonusmoeder

Je krijgt wat je verdient: “Ik heb er nu een vriendin bij

Jaren geleden begeleidde ik een stel wat net gescheiden was. Hij had op dat moment al een nieuwe vriendin, hetgeen kwaad bloed zette bij de Mariëlle, de ex-vrouw. Weinig stellen hebben geen conflicten als ze scheiden, bij hen was het ook zo. Hoewel men zich had voorgenomen niet te blijven vechten, waren er toch steeds terugkerende problemen, bv. rondom de omgangsregeling met de kinderen.

Uiteindelijk is dat goed gekomen en heeft Mariëlle nog enkele gesprekken gehad met mij om haar boosheid over de nieuwe vriendin van haar ex-man een plekje te kunnen geven. Het ging er bij haar niet in dat deze vrouw stief- of bonusmoeder van haar kinderen werd. Nou was deze vriendin ook niet bepaald wat je voor je kinderen zou wensen. Maar ja, daar valt weinig aan te doen.

Onlangs kwam ik Mariëlle tegen en zij vertelde dat vader een nieuwe vriendin had. Ook hier had Mariëlle wel weer even moeten slikken want het valt niet mee om je kinderen uit handen te geven aan iemand waar jij niet voor kiest.  Mariëlle had deze keer zelf een heel andere opstelling gekozen. En deze vrouw was wel een andere type dan Mariëlle maar bleek toch een heel aardige vrouw te zijn.

De opstelling van Mariëlle was vooral: ik wil jou leren kennen!!  Het was in het begin niet echt gemakkelijk, omdat bonusmoeder zich nogal bekeken voelde. Maar geleidelijk had men geleerd om de gesprekken goed voor te bereiden, zeker als er feedback gegeven moest worden. Mariëlle was er op bedacht om vooral de positieve intenties te zien (en te benoemen!) waardoor de dames een steeds betere band kregen.

De band tussen Mariëlle en de vader van de kinderen was inmiddels goed en nu konden ook de bonusmoeder en Mariëlle goed met elkaar overweg. Dat maakte het voor de kinderen nog gemakkelijker om met iedereen om te gaan. Ze hoefden niet op hun woorden te letten, konden ieder een eigen plekje in hun hart geven.

Mariëlle gaf aan dat ze blij was destijds met mij hierover in gesprek te gaan, maar dat ze nooit verwacht had om ooit eens te zeggen: de bonusmoeder is mijn vriendin!

Nellie Timmermans

stief-gezin.nl

REACTIES

Astrid - 23 aug 2018

Bonusmoeder.... ik weet niet welke term ik erger vind; bonusmoeder of stiefmoeder. Maar kunnen we de term moeder niet gewoon bewaren voor de moeder? Lijkt me wel zo overzichtelijk. Een kind heeft maar één moeder en dat is haar moeder.

Gina - 11 mei 2019

Dat een kind maar één moeder heeft ben ik het niet mee eens. Als je stelt dat ze maar één biologische moeder heeft dan wel. Op Wikipedia staat te lezen: In de meeste gevallen heeft de vrouw het nageslacht zelf gebaard, waarbij ook wel wordt gesproken van de biologische moeder. Als het kind biologisch gezien een andere moeder heeft dan de vrouw die als zodanig wordt beschouwd, dan wordt al naargelang de specifieke situatie gesproken van een adoptiemoeder, pleegmoeder of stiefmoeder, meer in het algemeen ook wel van een juridische of wettelijke moeder. In de praktijk wordt deze vrouw echter doorgaans gewoon 'moeder' genoemd. Dus, ook al heb je ze niet gebaard dan verdien je als nog de titel "moeder"!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 9 = vierenvijftig




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.