Menu

De juridische aspecten van een scheiding

juridische aspecten van een scheiding

De juridische aspecten van een scheiding

We zien het helaas steeds vaker voorkomen, scheidingen. Het liefst denk je er niet aan, maar als het zover komt is het vaak wel de beste keuze voor beide partijen. Bij elke vorm van scheiden moet er een verzoek ingediend worden bij de rechter. Je kan niet zelf bij de rechtbank aankloppen, dus zal de procedure gevoerd moeten worden bij een advocaat. Er komen dus een aantal juridische aspecten om de hoek kijken. Weet je niet waar je moet beginnen? Het is altijd verstandig om eerst juridisch advies in te winnen.

Verschillende vormen van scheiden

Er zijn verschillende vormen van scheiden. De meest bekende vorm is de echtscheiding. Als je hiervoor kiest dan beëindig je het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Je verbreekt hiermee ook alle juridische banden met je partner. Je kan ook nog getrouwd blijven maar wel uit elkaar zijn, dit wordt ook wel scheiding van tafel en bed genoemd. Dit is een oplossing als er vanwege geloofsovertuiging niet gescheiden mag worden of als dit vanwege financiële redenen niet verstandig is. Een andere optie is ontbinding van het huwelijk na scheiding van tafel en bed. Hiervoor wordt gekozen als je na scheiding van tafel en bed tóch het huwelijk wilt ontbinden. Enige voorwaarde hiervan is dat de partners minimaal 3 jaar gescheiden zijn van tafel en bed. 

Financiële aspecten bij een scheiding

Er komen veel financiële zaken kijken bij een scheiding. Je kan bijvoorbeeld samen een huis hebben gekocht en veel roerende zaken hebben samen. Vaak is het dan verstandig om dit te verkopen en de opbrengsten te verdelen. Als er kinderen betrokken zijn dan is er ook sprake van alimentatie. Het wil wel eens voorkomen dat niet iedereen zich aan de afspraken houdt. Als er dan een alimentatieschuld is ontstaan, heeft dit altijd de hoogste prioriteit en is dit direct opeisbaar. Als dit niet onderling op te lossen is kan er altijd een partij als Juristu ingeschakeld worden. Zij verzorgen het gehele traject en zorgen ervoor dat de schuld geïnd wordt. 

Uitspraak van de rechtbank

Een rechter doet uiteindelijk een uitspraak over de scheiding. De duur hiervan is afhankelijk van de inhoud van de scheiding. Het kan voorkomen dat de rechter de verdeling van het vermogen moet maken, maar ook over de kinderen. De uiteindelijke beslissing van de rechter wordt de echtscheidingsbeschikking genoemd. Deze wordt gedeeld met de advocaat en vervolgens met beide partijen.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


9 − twee =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.