Menu

De nieuwe vorm van de flitsscheiding

flitsscheiding

Tot 1 maart 2009 kon je in Nederland supersnel scheiden buiten de rechter om door middel van een flitsscheiding. Hoe dat in zijn werk ging? Je ging als getrouwd paar naar het gemeentehuis en liet een gemeenteambtenaar jullie huwelijk omzetten naar een geregistreerd partnerschap. Dit geregistreerd partnerschap kon je daarna snel laten ontbinden worden door bijvoorbeeld een notaris. Maar door een wetswijziging is het niet meer mogelijk om een huwelijk om te zetten in een geregistreerd partnerschap en bestaat de flitsscheiding nu al ruim 10 jaar niet meer. Wel is er nog een andere mogelijkheid je scheiding versneld te laten verlopen. 

Online Scheiden is de nieuwe flitsscheiding

De flitsscheiding was de snelste en makkelijkste manier van scheiden zonder betrokkenheid van een rechter. Het was erg makkelijk, op voorwaarde dat je samen geen minderjarige kinderen had. Want in dat geval moet er altijd een ouderschapsplan worden opgesteld die beoordeeld en bekrachtigd moet worden door een rechter. Maar wat is nu het beste alternatief voor de flitsscheiding? Dat is tegenwoordig de online echtscheiding, ook wel het nieuwe flitsscheiden genoemd.

Bij online scheiden regel je alles zelf samen met je aanstaande ex-partner. Gezamenlijk heb je dus de controle over de scheiding. Bij de online dienstverlener kies je voor een bepaald scheidingspakket, afhankelijk van de hoeveelheid hulp en begeleiding je wilt. Je ontvangt digitaal de benodigde documenten die je samen moet invullen. In deze documenten leg je in feite alle afspraken vast over onder andere de woning (en hypotheek indien van toepassing), al jullie bezittingen en/of schulden, verzekeringen, pensioenen en mogelijk een ouderschapsplan waarin de afspraken over de minderjarige kinderen zijn vastgelegd.

Daarna stuur je de documenten terug, samen met een aantal andere benodigde documenten zoals een uittreksel van de burgerlijke stand, en een juridisch expert zal alles beoordelen. Daarna dient de juridisch expert voor jullie het verzoek tot echtscheiding in bij de rechtbank. Jullie hoeven dus zelf niet naar de rechtbank toe. Als de rechter de scheiding heeft uitgesproken, ontvang je vanzelf de beschikking. De scheiding is pas officieel als de beschikking is ingeschreven bij de gemeente. Ook dat wordt voor jullie geregeld door de juridisch expert en hoef je zelf niets voor te doen.

Flitsscheiding

Voor wie is online scheiden geschikt

Online scheiden is niet voor iedereen geschikt. Het kan alleen als je nog goed met elkaar kunt communiceren, bereid bent naar elkaar te luisteren en als het moet, compromissen te sluiten. Samen moet je tot goede afspraken komen. Zeker voor ouders met minderjarige kinderen kan deze manier van scheiden erg prettig zijn, omdat je na de scheiding nog goed met elkaar overweg te kunnen in verband met de kinderen.

Voor- en nadelen online scheiden

Een online scheiding kent zowel voor- als nadelen die we voor je op een rij hebben gezet. 

De drie grote voordelen zijn:

  • Snelheid: binnen 4 tot 5 weken kan de scheiding geregeld zijn;
  • Goedkoop: je betaalt enkel een vast bedrag en er komen geen extra kosten achteraf;
  • Gemak: je maakt samen alle afspraken en legt deze vast, precies zoals jullie dat willen.

De nadelen van online scheiden zijn:

  • Het kan alleen als je op goede voet uit elkaar gaat. Met ruzie of discussie gaat het niet lukken;
  • Je zult niet alles alleen kunnen en bereid zijn hulp te zoeken voor bepaalde zaken, zoals een makelaar of taxateur voor als het woonhuis verkocht moet worden. 

Via Judex is het mogelijk snel en gemakkelijk online te scheiden. Omdat iedere scheiding anders is, kan je bij Judex kiezen uit een online scheidingspakket dat het beste past bij jullie persoonlijke situatie. In principe regelen jullie alles samen zelf. Je maakt samen alle benodigde afspraken. Je wordt geholpen door een juridisch specialist bij het opstellen van de documenten, hij of zij beoordeelt alles en controleert het dossier nauwkeurig voor het verzoek tot echtscheiding wordt ingediend bij de rechtbank. Hierna hoeven jullie niets meer te doen. Jullie hoeven zelf niet naar de rechtbank. Zodra de rechter de scheiding heeft uitgesproken, zorgt de juridisch expert er ook voor dat de inschrijving bij de burgerlijke stand geregeld wordt. Daarna ben je officieel gescheiden. Je krijgt hier vanzelf bericht van. REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


2 + drie =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.