Menu

De struggle die liefde heet

8 reacties

Ik krijg soms het idee dat alles om de liefde draait. Bijna ieder liedje wat je hoort gaat erover. Hoe geweldig de liefde is of hoeveel pijn een gebroken hart doet. Sinds ik werk als scheidingscoach zie ik ook wat mensen elkaar allemaal voor vreselijke dingen aandoen. In de naam der liefde… Na een verbroken relatie gaan de meeste mensen ervan uit dat je weer een nieuwe relatie krijgt. En als dat niet zo is krijg je opmerkingen als “je bent toch zo’n leuke meid, waarom heb je nog geen nieuwe relatie?”

Mijn familie

Ik ben opgegroeid in een protestants christelijk gezin. Alle ooms en tantes waren getrouwd, de meesten hadden kinderen. Mijn oma was alleen. Niet omdat ze weduwe was maar omdat ze gescheiden was. Dat was bijzonder en hier werd niet zoveel over gesproken. Homoseksualiteit heb ik niet van dichtbij meegemaakt. Een tante, die eerst 10 mannen versleet voor ze trouwde met een weduwnaar met 3 kinderen, ging over de tong. In dit veilige wereldje kwam de schok hard aan toen mijn ouders uit elkaar gingen. Ik was 12 jaar. Het heeft me gevormd.

Mijn pad

Uiteindelijk leek het pad wat ik liep erg op dat van de generatie voor mij. Ondanks de scheiding van mijn ouders geloofde ik nog in de liefde. We gingen samenwonen (dat was nieuw), trouwden, kregen kinderen en ik ging parttime werken (ook nieuw, mijn moeder was fulltime huisvrouw). Mijn man en ik zouden samen blijven tot de dood ons zou scheiden.

Het liep anders. Na een relatie van 18 jaar gingen mijn man en ik 8 jaar geleden uit elkaar. Ons beider leven schudde op z’n grondvesten. Hij beet me nog toe “Ik heb jaren naar het gezeik over de scheiding van jouw ouders moeten luisteren en nu doe je het zelf!” Nu snap ik dat hij dit in zijn emotie zei. Achteraf denk ik wel eens dat hem dit zekerheid gaf. De last die ik van de scheiding van mijn ouders had, gaf hem misschien het gevoel dat ik dit onze kinderen, én hem, nooit zou aandoen.

Niet gelukt?

Na mijn scheiding heb ik een relatie gehad die ruim 2 jaar duurde. In het begin van deze relatie streefde ik een samengesteld gezin na, hij bij mij en mijn 2 kinderen in huis. Daar kwam ik al snel op terug. Een latrelatie was prima zolang de kinderen thuis woonden. Daarna zouden we wel willen samenwonen was het plan. Toen deze relatie eindigde zei een vriendin tegen me “jammer dat het weer niet gelukt is”. Deze opmerking maakte me boos. Wat was niet gelukt? Een partner vinden waarmee ik samenblijf totdat 1 van de 2 overlijdt? Wie zegt dat ik dat nog wil? Tijdens deze relatie heb ik een grote persoonlijke groei doorgemaakt. Ik had het nooit willen missen. Maar na 2 jaar voelde het of het tijd was om verder te gaan.

Er volgde een periode van daten, nare ervaringen, eenzaamheid en weer persoonlijke groei. Ik voel me alleen zonder relatie. Dat durf ik nu toe te geven. Daar vind ik zelf van alles van. Ik ben streng voor mezelf. Ondertussen is mijn kijk op de liefde in de loop der jaren flink veranderd. Van“een liefde voor eeuwig” tot “zo lang het leuk is”.

Relatie

Durf ik nog wel een “grote-mensen-relatie” aan te gaan? vraag ik me regelmatig af. Ik heb nu weer een latrelatie. Gezien de afstand en thuiswonende kinderen beiderzijds is dit momenteel het hoogst haalbare. Maar durf ik ooit nog wel te gaan samenwonen? Als het mis gaat, faal ik dan? Dus toch weer niet gelukt? Anderzijds zijn er zoveel leuke mensen op deze wereld, waarom moet ik me beperken tot 1? Seriële monogamie trekt me wel. Tijdens het grootste gedeelte van mijn huwelijk dacht ik nooit “dit bevalt me niet, ik trek de stekker eruit”. We hadden voor elkaar gekozen en moesten er samen uitkomen. Maar heb je eenmaal die stekker er een keer uitgetrokken en blijk je dat te overleven dan denk je veel sneller bij dingen die niet bevallen “ik stop ermee”. Is dat erg dat ik dat denk? Moet ik doorzetten? Maar waarom moet ik doorzetten?

De struggle die liefde heet

Mijn grootste liefde zijn mijn kinderen. Mijn relatie komt daarna. Toen ik nog getrouwd was, was dit één pakketje.  Is anno 2019 één persoon voor het leven nog de standaard? Voor veel mensen wel. Ik vind het nog steeds iets moois: mensen die hun hele leven samen blijven. Maar voor mezelf streef ik dit niet meer na. Of durf ik niet?

Herken je iets in deze liefdesstruggle? Laat gerust een reactie achter. Dat vind ik leuk!

Carolien Roobol, scheidingscoach

www.succesvolscheidenrijnmond.nl

06-36054971

REACTIES

Yvonne - 19 aug 2019

Ik dacht bijna dat ik fit stuk geschreven had. Zo herkenbaar. Ook het stukje als het niet leuk meer is dan doorgaan. Maar eigenlijk ook worstelen met het alleen zijn momenteel. Ik zit precies er tussenin momenteel. Ben wat aan het rommelen met iemand waarbij we elkaar niet los kunnen laten maar een klassieke relatie blijkbaar ook niet werkt zoals gebleken is de afgelopen 8 maanden. Ik weet dat ik hier van ga groeien en ik weet dat ik er sterker ga uitkomen maar de vlagen van onzekerheid en rotgevoel dat ik gefaald heb zijn er ook met grote regelmaat.. fijn dat de vakantie afgelopen is en ik iig terug kan vallen op het oude vertrouwde ritme van werk, kids om de week en eigen tijd. De rest zal volgen. Ik heb er vertrouwen in. ☘

  Carolien Roobol, scheidingscoach bij Succesvol Scheiden Rijnmond - 27 aug 2019

  Ha Yvonne, leuk dat je reageert en fijn dat je dit herkend. In een wereld waarin er een verwachting is dat je met 1 iemand oud wordt voelt het voor mij prettig dat er meerdere mensen waarbij het anders loopt. En dat je dan dus niet faalt! Succes met de stappen die er te nemen zijn. Liefs, Carolien Roobol, Succesvol Scheiden Rijnmond

Lin - 19 aug 2019

Hoi hoi, Nou idd, ik kan dit stuk wel geschreven hebben.... Voelt hier net zo...

  Carolien Roobol, scheidingscoach bij Succesvol Scheiden Rijnmond - 27 aug 2019

  Fijn hé dat je niet de enige bent;-) Liefs, Carolien

Profielfoto van Eline

Eline Stap - 19 aug 2019

Ook hier herkenning. Na vier jaar daten met vooral veel teleurstellingen, heb ik het boek van Carla Ketelaar gelezen: www.laatsteliefde.nl/boek 'Vind je eindman'. Uiteindelijk heb ik dankzij haar coaching nu een fijne, gelijkwaardige relatie aan kunnen gaan. Carla is hier ergens op deze site ook te vinden met een artikel. Ik kan haar boek en haar coaching van harte aanbevelen.

  Carolien Roobol, scheidingscoach bij Succesvol Scheiden Rijnmond - 27 aug 2019

  Goeie tip Eline! Heel veel geluk gewenst. lieve groet, Carolien

Lk - 19 aug 2019

Tot de dood ons scheidt. Dat dacht ik ook toen we gingen trouwen. Door allerlei omstandigheden liep het anders. Nu ben ik alleen en voor nu vind ik het wel prima zo. Ik zie wel wat er verder nog op mijn pad komt.

  Carolien Roobol, scheidingscoach bij Succesvol Scheiden Rijnmond - 27 aug 2019

  Fijn dat je rust voelt in het alleen zijn LK. Wie weet wat het (liefdes)leven nog voor je in petto heeft! Lieve groet, Carolien

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zes + 7 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.