Menu

Dit is dan parallel ouderschap… blog van Emma

parallel ouderschap

Het is een jaar na de officiële scheiding. Voor mij tijd om een bewuste stap verder te gaan in het weer (vast)houden van mezelf. Een uitgebreidere omgangsregeling past daar voor mij bij, waarbij mijn ex de kinderen dus meer ‘heeft’ dan de afgesproken paar dagen in de maand en ik ze dus iets meer moet (of mag?) loslaten.

Geen reden voor conflict

We hebben niet voor niets parallel ouderschap, dat is alleen omdat de communicatie zo moeizaam verloopt. Altijd eigenlijk al. We zijn beiden conflictvermijdend en nu we gescheiden zijn is juist alles potentieel voer voor conflict.

Een vechtscheiding willen we beiden niet, dus ontwijken we elkaar zo veel mogelijk en lopen op eieren als het niet anders kan. Eigenlijk net als in ons huwelijk.

Dit is dan parallel ouderschap: zo weinig mogelijk redenen geven voor conflict en oplossen wat je zelf kan en mag regelen.

Maar goed, de omgangsregeling wilde ik dus wel graag anders. Dus moest ik met stress in mijn lijf aangeven wat ik in gedachten had en de week erop bellen, ‘er over nadenken’ en weer bellen op tijden die hem uitkwamen en mij minder. We deden allebei ons best en het is gelukt: de omgangsregeling is uitgebreid. Goed voor iedereen. Denk ik.

Je kinderen ‘te leen’

De eerste keer dat de kinderen de avond voor een schooldag niet bij mij waren voelde het echt als falen. De ‘tijd voor mezelf’ vond ik opeens niet meer zo nodig en zelfs egoïstisch. Wat voor moeder ben ik als ik de kinderen niet bij me wil hebben…

De dag erna had ik het er met mijn moeder over. Ze begon over een artikel dat ze had gelezen waarin stond dat je je kinderen eigenlijk ‘te leen’ hebt. Dat je ze helpt om zelfstandig in de wereld te kunnen staan, in goede verbinding met de mensen die hen daar ook bij helpen. Mijn kinderen zijn inderdaad niet van mij alleen. Ze hebben het ook nodig dat hun vader betrokken kan zijn bij hun leven.

Help, vrije tijd!

Inmiddels zijn we een aantal weken verder. Ik zie mijn ex door de nieuwe regeling veel minder door de wisselingen voor of na school. Dit is een groot pluspunt en logistiek is het ook voor de kinderen goed te doen.

Van de wereld om ons heen en van de kinderen zelf horen we dat het toch mooi is dat we nog zo goed met elkaar om kunnen gaan. Mooi dat we de schone schijn nog steeds kunnen ophouden.

De weekenden zijn voor mij nog wat zoeken. Voor het eerst in jaren is er echte vrije tijd die ik zelf kan invullen. Zonder dat ik gebeld word omdat er een kind huilt en of ik even wil troosten en wanneer ik dan weer thuis kom. Maar oef, wat doe ik dan met die tijd? Eerst maar eens bijslapen dacht ik. En af en toe langs een vriendin. Maar nu kriebelt het voor een hobby of een verdieping of misschien zelfs uitbreiding van mijn sociale netwerk. Oe, het kan zo fijn zijn, maar het is nog even zoeken en doorpakken.

Ik ben Emma, 39 jaar en moeder van drie kinderen in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar. Het is inmiddels een jaar na de ‘scheidingsmelding’ van mijn ex. Communiceren zonder spanning en strijd werd al snel onmogelijk. We doen daardoor aan parallel ouderschap ‘light’ (zonder mediator ter ondersteuning in het contact) om de kinderen niet extra te belasten. Communiceren doen we alleen als het echt noodzakelijk is en op een korte en zakelijke manier, dit weten we allebei. Alles voor de kinderen. Hoe dit het beste kan leer ik al doende, maar we merken nu allemaal al meer rust en vrijheid in ons leven dan in alle voorgaande jaren ‘samen’.

Lees ook de andere blogs van Emma.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vier − 2 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.