Menu

Het goede voorbeeld geven, eerste blog van Emma

parallel ouderschap

Geen respect meer

Op onze tiende trouwdag kreeg ik een gouden sieraad van mijn man. De dag erna vertelde hij dat hij wilde scheiden. Het respect voor elkaar was weg. Hij vertrok meteen (“papa moet weg voor zijn werk”). In de daaropvolgende weekenden kwam hij langs om onze kinderen te zien. Drie weken later vertelden we het de kinderen pas, want “dat was beter”.

Ik leefde in die drie weken op bananen van de stress, maar sliep als een baby. De kinderen leefden op. Onze dochter die onverklaarbare woede-aanvallen had en daarvoor bij een kindercoach liep zei al in de eerste week dat papa weg was: “mama, het is zo rustig in huis nu papa weg is, hij heeft iets geks om zich heen en dat voel ik nu niet”.

Moed

Het respect voor elkaar was al jaren weg. Ik had niet de moed om te gaan. Vond dat ik door moest zetten en wilde eraan werken. Voor de kinderen.

Therapie was geen optie voor hem. En dus ging ik aan mezelf werken en groeide, maar ik ontgroeide hem nog meer. Tegen mijn ouders zei hij als uitleg: “ze is nu sterk genoeg, daardoor kon ik het doen”.

Ik wilde het zo graag laten werken voor de kinderen, maar oh als ik toen wist hoe het nu is, had ik dat excuus niet gebruikt. Ik had de moed juist voor de kinderen moeten hebben.

Het goede voorbeeld

Het is nu een jaar na de ‘scheidingsmelding’. De kinderen zijn grotendeels bij mij en we hebben parallel ouderschap. Zo had ik jaren eerder willen durven opvoeden. Vanuit mijn kracht, vanuit mijn gevoel.

Ik kan nu (al!) meer het goede voorbeeld geven van hoe je betrokken en vanuit wat jij belangrijk vindt kunt leven. Toen kon het niet, vond ik dat ik me moest aanpassen omdat ik hem anders buiten zou sluiten omdat hij dat niveau van verbinding niet kon bereiken. Dat vond ik zielig, maar eigenlijk was het zielig voor de kinderen. Zie ik nu in.

Het goede voorbeeld is er niet 24/7, maar wel heel erg veel meer dan het was. En daar groeien we hier in huis allemaal van.

Ik ben Emma, 39 jaar en moeder van drie kinderen in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar. Het is inmiddels een jaar na de ‘scheidingsmelding’ van mijn ex. Communiceren zonder spanning en strijd werd al snel onmogelijk. We doen daardoor aan parallel ouderschap ‘light’ (zonder mediator ter ondersteuning in het contact) om de kinderen niet extra te belasten. Communiceren doen we alleen als het echt noodzakelijk is en op een korte en zakelijke manier, dit weten we allebei. Alles voor de kinderen. Hoe dit het beste kan leer ik al doende, maar we merken nu allemaal al meer rust en vrijheid in ons leven dan in alle voorgaande jaren ‘samen’.

Ken jij parallel ouderschap? We hebben er een hele heldere blog over. Is het iets voor jou?

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× twee = 18
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.