Menu

Echt loslaten

de wortels blijven verbonden

‘Ik moet ineens weer zo aan mijn ex denken’ vertelt de vrouw aan de telefoon. Ze belt naar mijn praktijk en klinkt een tikje wanhopig. ‘Ik snap er niks van, ik had hem losgelaten. Al ruim een jaar geen contact meer en pas toen ik zeker wist dat ik over hem heen was, ben ik kort gaan daten. Dat daten werd niks, liep trouwens best naar af, maar ik heb er wel veel van geleerd. En sindsdien mis ik mijn ex weer. Heel erg. Idioot toch?!’

Ze wil graag een afspraak maken, want ze heeft gehoord van de nieuwe methode die ik toepas in mijn praktijk. Dit is de soul-roots techniek, waarbij je de verbindingen tussen jou en een ander niet alleen kunt bekijken, maar ook in harmonie kunt brengen of verbreken.

Een relatie zou je kunnen zien als een boom, die een tijd heeft gegroeid, op welke manier dan ook. Wanneer de relatie verbroken wordt, zaag je als het ware die boom af. De stam is weg en de takken ook. Maar een boom is zo groot geweest als zijn wortels diep zijn. Die wortels blijven in de grond en leiden nog een tijd hun eigen leven. En daar kun je nog wel eens last van hebben nadat die stam en die takken allang weg zijn.

Dan kun je het in je hoofd wel op een rijtje hebben zoals deze cliënte, maar die wortels, zeg maar je verbindingen en de gevoelens die daarbij horen, halen je soms toch onderuit.

Wanneer ze bij me is vertelt ze ‘De relatie met mijn ex was eigenlijk vaak helemaal niet goed. De hoogtepunten waren geweldig, maar kort, en de dieptepunten waren heel ellendig. Het is dus beter dat het over is. Dus ik snap niet waarom ik die man ineens zo mis? Ik kan er niks aan doen, ineens zoek ik dagelijks op wat hij op zijn facebook profiel zet, ik schaam me daar gewoon voor. En komend jaar kom ik hem waarschijnlijk bij een event weer tegen, ik weet nu al dat we best weer samen kunnen komen. Terwijl we al ruim een jaar geen contact meer hebben. En ik was al over hem heen! En hij heeft allang een nieuwe vriendin..’

Het blijkt dat toen een paar maanden geleden het daten niet prettig afliep, ze haar kracht moest aanspreken om duidelijk te zijn tegen de date-meneer. Het ging niet vlekkeloos, maar ze had wel van deze situatie geleerd. Zo had ze zich weer verder ontwikkeld. En soms gebeurt het dan, dat door een ontwikkeling in je leven, je een oude laag aanboort in jezelf waar nu aan gewerkt mag worden. En in het geval van deze cliënte gaat het om loslaten.

Tijdens de sessie blijkt dat de vrouw nog een grote en diepliggende verbinding heeft met haar ex. Ze stopt er veel aandacht en energie in, tot nu toe onbewust. Wanneer ik haar vraag of ze dat wat kan verminderen, barst ze prompt in snikken uit. ‘Als ik hem niet ondersteun, gaat het niet goed met hem..’ Ze schrikt zelf van wat ze zegt. Kennelijk heeft ze tijdens hun relatie haar ex vaak moeten ondersteunen. En ongemerkt is ze daar gewoon mee doorgegaan na hun relatie. Pas toen ze stappen in haar ontwikkeling zette en haar kracht goed hervond, merkte ze de effecten van deze verbinding.

En nu is het tijd om daar verandering in te brengen. Een verbinding veranderen gaat altijd in overleg met de cliënt en haar of zijn ziel. Zo ga je nooit te snel of rigoureus te werk. Ze geeft zelf aan dat de verbinding verbroken mag worden, het dient haar niet meer. En vrij snel gebeurt dat ook heel soepeltjes en liefdevol. Meteen voelt ze de verandering. Het lijkt rustiger, of ze meer aandacht voor zichzelf kan hebben. Meer ruimte voor zichzelf. Enorm opgelucht verlaat ze de praktijk.

Ze houdt me een tijdje op de hoogte van hoe het verder gaat. De eerste week voelde een beetje raar, alsof dingen een nieuwe plek moesten krijgen, vertelt ze. Daarna leek het of ze meer energie had, of ze zich groter en ruimer voelde. ‘En ineens kwam ik erachter dat ik helemaal niet meer op facebook zijn profiel had opgezocht. Ook hoefde ik niet meer aan hem te denken, en het mooie is, ik kan voor het eerst goed terugkijken op wat we gedeeld hebben. Nu is het prima dat het voorbij is. Het is ongelofelijk wat een verschil die sessie met jou heeft gemaakt. Ik dacht eerst echt dat het in mijn hoofd zat, het leek wel of ik soms gek werd, dat ik hem niet kon loslaten. Nu snap ik ook dat ik die verbinding gewoon niet in de gaten had, hoe moest ik dat weten? Het is nu echt over en ik kan me weer op mijn eigen leven richten. Heerlijk!’

Saskia Chatillon

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


9 + = vijftien
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.