Menu

Echtscheiding Mediation: in goed overleg uit elkaar

echtscheiding mediation

Als je eenmaal de keuze hebt gemaakt om te gaan scheiden, komt er een heleboel op jou en je ex-partner af. Jullie zullen afspraken moeten maken over bijvoorbeeld alimentatie en omgang met de kinderen. De meeste mensen nemen hiervoor een advocaat in de arm. Er is echter nog een andere mogelijkheid, die vaak sneller en goedkoper is: mediation.

Met elkaar in gesprek

Echtscheiding Mediation (oftewel: bemiddeling) houdt in dat je ex-partner en jij onder begeleiding van een mediator met elkaar in gesprek gaan. De afspraken maken jullie zelf, maar de mediator biedt juridische en emotionele ondersteuning. Hij is erin gespecialiseerd om een gesprek in goede banen te leiden, geeft tips over de communicatie en denkt mee over het vinden van oplossingen voor problemen.

De voordelen van echtscheiding mediation

Een groot voordeel van mediation is dat de scheidende partners de mogelijkheid krijgen om hun zaken zelf te regelen. Als de scheiding via de rechter verloopt, is die mogelijkheid er niet. De rechter neemt dan uiteindelijk alle beslissingen. Bij mediation maak je alle afspraken zelf. Je hebt de uitkomst van de procedure dus veel meer in eigen hand. De mediator zorgt ervoor dat alles volgens de regels verloopt, zodat je later niet voor vervelende verrassingen komt te staan.
Daarnaast blijkt in de praktijk dat mediation ervoor zorgt dat er minder snel ruzie tussen ex-partners ontstaat. Je gaat namelijk direct met je ex in gesprek. De lijntjes zijn dus kort. Hierdoor kun je snel en duidelijk met elkaar communiceren. De kans dat er misverstanden ontstaan, die tot ruzie kunnen leiden, is daardoor veel kleiner. Tijdens de mediationgesprekken kun je wat je scheiding betreft alles met elkaar uitpraten. Hierdoor creëer je een goede basis om in de toekomst met elkaar verder te gaan.

Mediator ↔ advocaat

Dit is ook een belangrijk verschil tussen het inschakelen van een mediator of een gezamenlijke advocaat. Een advocaat richt zich alleen op de juridische gevolgen van de scheiding. Een mediator probeert daarnaast om ervoor te zorgen dat de ex-partners in de toekomst nog samen door één deur kunnen. Zeker als er kinderen in het spel zijn, is mediation daarom een goed idee. Je zult dan, of je wilt of niet, nog regelmatig contact met je ex moeten hebben. Jullie moeten dan immers samen beslissingen nemen over de opvoeding. Het is daarom fijn als jullie in goede verstandhouding uit elkaar gaan.
Mediation is in de praktijk ook goedkoper dan scheiden met allebei een eigen advocaat via een gerechtelijke procedure. In veel gevallen krijgen scheidende partners tijdens een echtscheidingsprocedure ruzie en nemen ze allebei een advocaat in de arm. Daarna zullen zij voor de rechter moeten verschijnen. Zo’n procedure kan erg lang duren (soms zelfs meerdere jaren!), waardoor de kosten flink kunnen oplopen. Een mediationprocedure verloopt veel sneller en kan binnen een paar maanden worden afgerond. Dit hangt er natuurlijk wel vanaf hoe goed het contact verloopt.

Is mediation geschikt voor jullie?

Deelname aan mediation gebeurt op basis van vrijwilligheid. Je kunt je ex-partner dus niet dwingen om deel te nemen aan een mediationgesprek. Omdat mediation veel voordelen heeft, kun je natuurlijk wel proberen je ex-partner te overtuigen. De meeste mensen vinden het immers veel fijner om in goed overleg afspraken te maken, dan naar de rechter te gaan. Na verloop van tijd ziet ook een in eerste instantie onwillige ex-partner soms in dat dit een betere oplossing is. Je kunt natuurlijk alvast contact opnemen met een mediator om je situatie uit te leggen. De mediator zal niet inhoudelijk op de scheiding in gaan, maar kan je misschien adviseren over hoe je je ex-partner zo ver krijgt dat hij wil deelnemen.

Auteur: Luc Bartholomee

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


3 + drie =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.