Menu

Een echtscheidingsadvocaat of mediator?

echtscheidingsadvocaat of mediator

Een echtscheidingsadvocaat of mediator?

Welke hulp bij scheiding past het beste bij jouw situatie?

Een echtscheiding moet officieel uitgesproken worden door de rechtbank. Hiervoor moet een verzoek tot echtscheiding worden ingediend door een juridisch expert, zoals bijvoorbeeld een echtscheidingsadvocaat of een mediator. Maar voor wie kies je als degene die je juridisch bij staat tijdens het scheidingsproces?

Kies welke hulp bij echtscheiding het beste bij jou past

Of je voor een echtscheidingsadvocaat of mediator moet kiezen, hangt af van jouw persoonlijke situatie af. Komt de scheiding niet van beide kanten? Hebben jullie inmiddels ruzie waardoor praten met elkaar niet lukt? Is het wel een gezamenlijk besluit en willen jullie de zaken goed regelen? Of zijn er een paar punten waar je niet uit komt? Als je die vragen kunt beantwoorden en je weet het verschil tussen scheiden met een advocaat en een mediator, kan je kiezen welke hulp bij echtscheiding het best bij jullie past.

echtscheidingsadvocaat of mediator?

Verschillen tussen een advocaat en een mediator

Een advocaat en een mediator zijn beiden juridisch specialisten die bevoegd zijn cliënten die gaan scheiden te begeleiden, een verzoekschrift tot echtscheiding in te dienen bij de rechtbank en de afhandeling van een echtscheiding te voltooien. Ze verschillen echter wel van aanpak en werkwijze. Het belangrijkste verschil is dat een advocaat meestal vaak voor één partij werkt en een mediator voor beiden. We gaan hieronder wat dieper in op de verschillen in aanpak en werkwijze.

De echtscheidingsadvocaat

De echtscheidingsadvocaat is de belangenbehartiger van zijn cliënt en regelt de juridische afhandeling van de scheiding. Je schakelt altijd een eigen advocaat in als jij en je aanstaande ex niet op goede voet uit elkaar gaan. De communicatie verloopt via jouw advocaat en in feite staan jij en je aanstaande ex tegenover elkaar. Je advocaat probeert het maximale voor jou als zijn of haar cliënt eruit te halen, stelt jouw belang voorop en staat dus altijd aan jouw kant. De scheidingsprocedure kan best vervelend zijn en een langdurig traject worden, zeker als jullie na de scheiding nog met elkaar om moeten gaan, omdat jullie bijvoorbeeld samen kinderen hebben. Een advocaat is relatief duur omdat je in je eentje de kosten moet dragen. 

De mediator

De mediator wordt ingeschakeld wanneer beiden partijen zonder ruzie uit elkaar willen gaan en de scheiding voor beiden zo goed mogelijk willen regelen. Over de meeste dingen ben je het met elkaar eens, maar er zijn een paar punten waar je samen niet uitkomt. Zeker als er jonge kinderen zijn waar je het als ouders goed voor wilt doen, is een mediator een hele goede optie. Wanneer je een mediator inschakelt, worden alle afspraken omtrent de scheiding gemaakt onder begeleiding van de mediator. Hij of zij is altijd neutraal en onpartijdig. Het hele proces wordt gefaciliteerd door de mediator. Jullie gaan samen naar de gesprekken bij de mediator toe.

Een mediator richt zich enkel op het proces en bemoeit zich niet met inhoud, dat is aan jullie. Hij of zij kan bijsturen als dat nodig is of helpt jullie op een andere manier naar iets te kijken. Belangrijk bij scheiden met een mediator is dat je meewerkt, open staat voor de wensen van de ander en altijd eerlijk bent. Een van de nadelen van een mediator is dat het emotioneel wel zwaar kan zijn, omdat je samen naar de afspraken gaat, je moet denken aan elkaars welzijn en beiden je uiterste best doen om tot oplossingen te komen. Want anders eindig je alsnog bij de rechter. Maar loopt alles soepel, dan kan je snel gescheiden zijn. Een ander bijkomend voordeel is dat je de kosten van de mediator deelt.

De hulp die je kiest is dus niet altijd het een of het ander, het hangt van jouw situatie en de manier waarop jullie uit elkaar gaan.

Via Judex kan je een onpartijdige juridisch professional vinden die je helpt bij de gehele afhandeling of slechts een onderdeel van je scheiding. Van convenant tot inschrijving in het bevolkingsregister.Omdat iedere scheiding anders is, kan je bij Judex, op zoek naar de meest geschikte juridisch expert voor jouw persoonlijke situatie, zoals een echtscheidingsadvocaat of mediator. Bij Judex is het tevens mogelijk snel en gemakkelijk te scheiden met een online echtscheiding Omdat iedere scheiding anders is, kan je bij Judex kiezen uit een online scheidingspakket dat het beste bij jullie past. Judex begeleidt jullie gedurende het gehele traject, welke vorm van scheiden je ook kiest. Dat is wel zo fijn en vertrouwd.  REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen − = 7
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.