Menu

Een samengesteld gezin, Loes heeft er haar twijfels bij

4 reacties
samengesteld gezin

Zullen we de rekening vragen? Mijn vriendin en ik zitten in de kroeg. Met een ingehouden ongeduldigheid wenkt ze de ober. Ze wilde graag weer huiswaarts naar manlief, want die had ze weinig gezien deze week. Begrijpelijk.

Mijn vriendin heeft het wél. Dat perfecte plaatje van een vader en een moeder die van elkaar houden, kinderen en een lieve hond. Sterker nog; ze heeft een samengesteld gezin met 3 honden. Met haar tweede man kreeg ze nog een dochter, nadat ze met haar eerste man 2 zoons kreeg. De lijm tussen haar 1ste en haar 2de gezin.

Die tijd ben ik fysiek wel voorbij. Het resultaat van een te late scheiding. Maar ieder nadeel hep z’n voordeel. Alleen zie ik nu de voordelen even nog niet.

Onze levens lijken redelijke overeenkomsten te hebben, mijn vriendin en ik. Gescheiden ouders. Moeizame contacten in de familie. Exen die narcisten zijn. Alleen heeft zij een samengesteld, maar gelukkig gezin en ben ik een alleenstaande moeder. Al weet ik dat zij heel veel hobbels heeft moeten nemen met haar nieuwe gezin om tot dit resultaat te komen. Mede door het contact met ex, haar stiefkinderen en de ex van haar tweede man. Ik weet niet of ik dat zou hebben doorstaan. Ze is een bikkel. Dat is me wel duidelijk in elk geval!

Het succes van haar huidige gezin lijkt momenteel vooral overeind te staan door het feit dat zij leven als een authentiek gezin. Haar zonen hebben geen contact meer met hun biologische vader en haar stiefkinderen komen amper nog langs. De exen zijn exit zeg maar. Misschien is dat wel een voorwaarde voor een gelukkig en stabiel samengesteld gezinsleven.

Anderzijds was dat in mijn jeugd niet veel anders. De exen waren exit. Maar dat resulteerde niet in een stabiel gezinsleven. Mede doordat het gezin uit 4 pubers bestond, waarvan 1 moeilijk opvoedbaar was vanwege ADHD. Geen ideale combi.

Het samengestelde gezin… Het blijft een intrigerend gebeuren.

Wat ik me persoonlijk afvraag is of je de betrokken kinderen er wel zo’n plezier mee doet. Ik vond het een hel in elk geval. Al is dat vást niet in alle gevallen zo. Maar ik denk dat in heel veel gevallen de kinderen zich maar (ongevraagd) moeten  schikken. En misschien zijn er wel heel veel mensen jaloers op mijn latlief op nog geen 400 meter afstand.

Want ik zie ook heus minder gunstige gevallen van samengestelde gezinnen voorbij komen, waarbij stiefpubers zich structureel afzonderen op zolderkamertjes. Stiefmoeders en -vaders gevoelsmatig te kort schieten en er meer hobbels zijn dan vlakke wegen. Het is maar waar je de voorkeur aan geeft.

Een normaal gezinsleven is al hard werken, laat staan een samengesteld gezinsleven. Misschien is dat wel de reden dat feitelijk een nieuwe relatie na een huwelijk nóg minder kans van slagen heeft dan een 1ste huwelijk.

Reden te meer om me gelukkig te prijzen met mijn latlief zo dichtbij huis, mijn 2 jongens en mijn konijnentrio…. En misschien ooit toch nog een hondje…

Ik ben Loes, bijna 43. Status: Na 22 jaar relatie, waarvan ruim 16 jaar getrouwd, in september 2016 gescheiden. En inmiddels zelfs weer verliefd. Kinderen: Ik heb twee zonen van 8 en 12 en co-ouderschap, ook met mijn twee honden. Dus soms heel stil in huis en dan weer een levendige boel. Werk: Ik werk 32 uur per week in 5 dagen. Heb een oud huis gekocht waarin geklust moet worden en ik loop dus standaard achter de feiten aan in mijn huishouden. #opgevenisgeenoptie Kernwoorden: accepteren wat is, loslaten (daar is ie weer), humor, liefde, respect.

 

Vind je deze blog waardevol? Doe ons een plezier en deel hem op social media!

REACTIES

Fleur - 8 feb 2019

Samengesteld gezin is moeilijk en harder werken dan een traditioneel gezin. Zelf ook gescheiden in sept 2016. 3 eigen kinderen en 1 stiefkind. Het gaat alles behalve makkelijk. Ik zou er een boek ooft kunnen schrijven, maar word al moe bij de gedachte.

Profielfoto van Karin

Karin - 8 feb 2019

Überhaupt een nieuwe relatie vormgeven na een scheiding vraagt veel! Van jezelf maar ook van je nieuwe partner. Juist ook wanneer degene geen kinderen heeft. Het lijkt makkelijker, maar daar komen weer andere probleempjes en uitdagingen om de hoek kijken. Hoewel ik mijn vriend erg mis door de weeks, is een latrelatie op dit moment het beste voor ons!

Papa - 8 feb 2019

Loes, Karin en Fleur . Ik zie mijn 3 dochters ELKE DAG worstelen met het nieuwe grote samengestelde gezin bij hun moeder met haar nieuwe partner . Elke week als ze weer naar mij toe komen krijg ik weer allemaal klagende opmerkingen van mijn meiden dat ze rekening moeten houden met de kleine kindjes van de vriend van moeder , ze zich niet gehoord voelen door mama , haar nieuwe vriend die constant de stiefvader rol wil spelen.... en elke maandag dat ze bij me thuis komen verzuchten ze dat ze EINDELIJK WEER THUIS ZIJN zonder vreemde kinderen en zonder vreemde nieuwe partner . Dan ben ik , ondanks mijn enorme eenzaamheid , toch blij dat ik er NIET voor heb gekozen om meteen op zoek te gaan naar een nieuwe partner na mijn pijnlijke scheiding , mijn kinderen zijn me er elke dag dankbaar voor . Dus JA , een hartgrondig JA , samengesteld gezinnen vergt enorm veel van zowel kinderen , als ouders als stiefouders.

Astrid - 14 feb 2019

Het klinkt raar maar ik ben als een kind zo blij dat ik niet kan samenwonen vanwege co-ouderschap en verschillende woonplaatsen. Als mijn dochter bij mij is, ben ik er 100% voor haar. Hetzelfde geldt voor mijn vriend en zijn kinderen. Zijn we beide 'kindvrij' dan zijn we weer 2 verliefde pubers met 100% aandacht voor elkaar. De knoop in m'n maag als ik hem niet zie moet ik alleen nog mee zie te leren leven......

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


9 − drie =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

De scheiding raakt alle facetten van je leven. Hoe lukt het om in de periode met zoveel emoties, veranderingen en pijnlijke situaties, een conflict met de andere ouder Lees verder > Hoe voorkom ik conflict met de andere ouder?
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.