Menu

Een verslaafde vader, wat zou jij doen?

verslaafde vader

Een lastig dilemma

Wat doe je als de vader van je baby zegt dat hij graag omgang met zijn baby wil, maar als je als moeder niet het vertrouwen hebt dat hij voor hem kan zorgen. Als vader verslaafd is aan cocaïne en het spul op de sleutels zit die op tafel liggen. Als hij zich niet aan de afspraken houdt? Als hij in een huis woont waar het een grote bende is, met een trap zonder traphekje?

Dit is wat ik tegenkom in mijn praktijk:

Een jong stel heeft een relatie gehad van een jaar of 7. De moeder heeft al een zoontje uit een eerdere relatie. Ik noem hem Luuk. Luuk gaat ieder weekend naar zijn vader en hij is gehecht aan zijn stiefvader. Als hun zoontje, ik noem hem Alex, een paar maanden oud is, maakt de moeder een einde aan de relatie. Ze is vader’s verslaving aan cocaïne en zijn uitzichtloze psychische problemen zat.

Alex is 10 maanden oud als vader vertrekt en in een andere stad gaat wonen. Alex kent zijn vader. Hij is blij als hij hem ziet. Tot groot verdriet van Luuk laat vader hem vervolgens links liggen. Niet omdat hij een slechte man is en niet van Luuk houdt. Het lukt hem eenvoudigweg niet om over de gevoelens van schaamte, faalangst en zelfhaat heen te stappen. Het lukt hem niet om Luuk op de eerste plaats te zetten.

Niet bij hem in huis

Moeder wil niet dat Alex zonder haar in het huis van zijn vader is en ze nodigt hem uit om in haar huis op Alex te passen op tijden dat zij er niet is. Vader houdt zich voortdurend niet aan de afspraken en komt op het laatste nippertje niet opdagen, terwijl zij moet werken. Als moeder ’s avonds thuiskomt ligt Alex vredig op de bank te slapen met zijn kleren aan terwijl vader ernaast zit te gamen.

De verhouding tussen de ouders verslechtert en vader weigert nog langer naar het huis van moeder te komen. Hij wil dat Alex bij hem thuis komt.

Ze gunt haar kind een vader

Moeder belt mij wanhopig. Ze gunt Alex een vader, maar ze weet dat hij niet voor hem kan zorgen. Hij kan al niet voor zichzelf zorgen: er liggen stapels ongeopende brieven van de belastingdienst op de mat en zijn huis is een vuilnisbelt aan het worden. Ze weet dat hij onbetrouwbaar is en dat Alex in de toekomst voortdurend teleurgesteld gaat worden omdat zijn vader zich niet aan de afspraken houdt. Als hij een kater heeft of in een van zijn regelmatig terugkerende depressies zit kan alles en iedereen neervallen, dan doet hij wat hij wil en komt hij geen enkele afspraak na.

Als zelfs oma (de moeder van de vader) zegt dat het beter is als Alex zijn vader helemaal niet kent, belt moeder mij.

Welk advies is hier gepast?

Moet de moeder alles doen om de band tussen Alex en zijn vader te verbeteren, zodat Alex zich aan hem kan hechten? Ook al weet ze dat ze haar zoon blootstelt aan een onbetrouwbare, verslaafde vader die altijd voor zichzelf zal kiezen?

Of het alternatief: het contact verbreken zodat Alex zich niet aan zijn vader hecht? Als Alex naar zijn vader vraagt als hij ouder is, zou ze zoveel mogelijk uitleg kunnen geven (zonder de vader onnodig zwart te maken). Als hij oud genoeg is om zelf te beslissen om zijn vader te zien, moet ze daar niet tussen gaan staan.

Ik ben benieuwd naar reacties van mensen die dit zelf hebben meegemaakt, als ouder of als kind: welk van de twee scenario’s is het beste voor Alex?

Marianne Laarakker

Scheiden met baby

Lees ook de andere blogs van Marianne.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen − 7 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wanneer er iemand vreemdgaat, heeft dat een heel groot effect op je relatie. Er is veel pijn en verdriet bij de verwerking van het vreemdgaan. En gaat je relatie dit overleven? Maar ongeacht of je relatie het overleeft, is het heel belangrijk om samen de pijn en het verdriet onder ogen te zien en aan Lees verder > vreemdgaan wat doet dat met je relatie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.