Menu

Eenzaam na scheiding, blog van Femke

7 reacties
eenzaam na scheiding

#weektegendeeenzaamheid

Een reactie op ‘de week tegen de eenzaamheid’ en het bericht van RTL nieuws dat 1 op de 5 alleenstaande ouders zich eenzaam voelt. Best heftig om te lezen, vond ik dat. Bovenop, waar je dan direct aan denkt; al die ouderen die ‘wegkwijnen’ in verzorgingstehuizen, waar ook (bijna) niemand meer komt; geen familie, geen kennissen, geen vrienden. Die dus écht eenzaam zijn.

Als ik voor mezelf mag spreken, als alleenstaande vrouw, denk ik dat ‘je eenzaam voelen’ in/na een scheiding  ‘zwaar beladen’ is geformuleerd. Hoewel het net na de breuk best zo kan voelen. Maar het woord: ‘eenzaam’ omvat zoveel meer.

Het zit ‘m in het gevoel

Het zit ‘m meer in het gevoel. En het betreft ook niet alleen ouderen, maar een veel grotere groep, helaas, waar je niet direct aan denkt.

Na heel wat jaren samen als gezin ineens alléén(staand). Ook dát geeft gevoelens van eenzaamheid; alleen zijn na scheiding. Alleen al de eenzaamheid van alle emoties, gevoelens, verhalen die je met iederéén kunt delen, maar je moet er toch zélf door heen.

Of de eenzaamheid die je kunt voelen, dat je jezelf helemaal kwijt bent. Dan kun je je zelfs eenzaam voelen in je eigen lijf, omdat je niet meer weet wie je nu eigenlijk bent en waarvoor je staat.

Je leven verandert door omstandigheden, dus ook door een scheiding of uit elkaar gaan.

Eenzaam na scheiding, niks is meer vanzelfsprekend!

Niet de verjaardagen van (gezamenlijke) familie en vrienden waar altijd samen heen werd gegaan. Met de kinderen, dus ook automatisch contact met neefjes, nichtjes, opa’s en oma’s. Ook díe dimensie tussen (ex) familieleden verandert bij uit elkaar gaan. Niet altijd, maar in de meeste gevallen ga je niet meer samen naar opa en oma of is er ineens een ander die met jouw kinderen daar heen gaat en jij… je komt er nog wel, maar dan alleen of komt er niet meer. En, niet te vergeten, ook eigen verjaardagen of die van de kinderen.

Zo ook alle feestdagen en feestelijkheden, maar ook droeve gebeurtenissen, waar je niet meer als volledig gezin deel van uitmaakt, waar je je soms meer 5e wiel aan de wagen voelt, want jouw situatie is ineens anders. Je bent niet meer met z’n tweeën maar alleen.

Je hoeft niet eenzaam na scheiding de Kerst of Pasen door te komen maar, toch voelt het soms ‘alleen’ en anders. En dan de uitjes, afspraken en verjaardagen met (gezamenlijke) vrienden en familie, waar jullie jarenlang samen kwamen en dan ineens niet meer. Of het contact blijft wel en je gaat er apart van elkaar heen of gezamenlijk, eventueel met nieuwe partners. Of er vallen ineens heel wat verjaardagen weg, want ook dat gebeurt.

Alléén op je fietsje naar een feestje, verjaardag of festival. Alleen weer terug, of misschien in de hoop op een gezellige nacht met iemand, een beetje intimiteit.., maar zelfs dát kan eenzaam voelen als het daarbij blijft en in de meeste gevallen lig je toch wéér alleen in je bed.

Vaak het weekend dat de kinderen bij vaders zijn en het dus echt ‘alleen’/’eenzaam na scheiding’ is.

Soms is alleen heerlijk

Soms is ‘alleen’ natuurlijk ook heerlijk, omdat je het zo nodig hebt, omdat je op moet laden, je je even op jezelf moet richten. Maar toch kan dan alleen óók eenzaam en verdrietig voelen.

Eenzaam kun je je soms ook voelen in het scheidingsproces waarin je zit. Hopelijk heb je mensen om je heen die ook een scheiding hebben meegemaakt of erin zitten en die begrijpen wat je bedoelt en hoe het voelt als je het hebt over ‘alleen en eenzaam na scheiding’.

Dat het vaak ook heel dubbel voelt, dat ‘alleen’. Bijvoorbeeld tijdens de zo welverdiende vakantie met de kinderen, waar je dan uiteindelijk ook weer alleen de reis maakt, alleen op je strandstoel zit, alleen geniet en leuke dingen doet met of zonder kinderen. Dat je dan ondanks dat je er enorm van geniet, je ook een gevoel van eenzaamheid en verdriet kan overvallen.

Hoewel het gevoel met het verstrijken van de tijd wel af gaat zwakken, gelukkig.

Eenzaam is een groot woord

Eenzaam en alleen kun je je ook voelen als je altijd of heel vaak zelf overal voor moet ploeteren. Voor de (zorgen van de) kinderen, voor het huishouden, de klussen in huis, de kinderen op tijd in bed, uit bed, op school, eigenlijk met alles alleen ‘die boontjes doppen’.

Ook dát voelt wel eens alleen.

Eenzaam is een heel groot woord, maar het gevoel van eenzaamheid kan je dan ineens wel overvallen.

Tenslotte wil niemand zich alleen en eenzaam voelen. Wil iedereen vriendschap, contact, liefde, erkenning, intimiteit, aandacht, gezelschap, gezelligheid en blijkbaar is dat toch niet zo eenvoudig voor iedereen, gezien de cijfers van eenzaamheid.

Het is ook soms lastig uit te leggen want men voelt het blijkbaar toch dat er niet over gezeurd mag worden als je je eenzaam voelt.

Er rust een taboe op eenzaamheid

Eenzaam en onbegrepen ook in het proces dat ieders leven doorgaat, maar jij soms het idee hebt dat je in alles weer een weg moet vinden. Een weg die anderen vaak niet begrijpen, want het is toch klaar/afgerond? Je woont toch weer? Je hebt toch alles geregeld? Je redt je toch? Je bent toch weer (voor de buitenkant) happy single? En je hebt het op de rit met jezelf en de kinderen?

Eenzaamheid is een soms moeilijk te omschrijven ‘begrip’, het is een gevoel, wat je plots kan overvallen, ondanks dat je óók gelukkig bent, je het voor elkaar hebt, je gezond bent, voldoende familie en vrienden om je heen,  je je zegeningen telt.

De ene keer zit het meer in het gevoel/je emoties en de andere keer is het meer het sociale aspect.

Ik zeg maar zo: alleen is niet altijd eenzaam en eenzaam is niet altijd alleen.

Ik ben Femke (45), ongeveer 2 ½ jaar geleden zijn mijn partner en ik uit elkaar gegaan. We waren niet getrouwd, maar hebben wel 2 schatten van kinderen, inmiddels 16 en 13. Momenteel alleenwonend met de kinderen in een fijn huisje, een om-en-om-weekend-regeling met vader voor de kinderen. In mijn blogs (en gedichten) schrijf ik over mijn scheiding en het proces van ‘heling’ en de (toch ook wel) leuke kanten aan het weer single zijn. Mijn lijfspreuk: bij jezelf blijven en wees eerlijk en oprecht!

 

Yolanda geeft je in de blog: “Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen” tips hoe je het beste om kan gaan met je gevoel van eenzaamheid

REACTIES

Marthijn - 9 okt 2018

Spot on! (Ook als man kun je je eenzaam voelen na een scheiding, hoe fijn het ook kan zijn op jezelf te zijn. Zeker als je voormalige partner vrij snel na de scheiding een nieuwe liefde heeft gevonden en vol gas geeft op haar nieuwe geluk -waarbij onze kinderen ook nu deel van uitmaken.)

  Corina - 25 okt 2018

  Beste Marthijn, En dat is heel zuur. Ik herken het! Maak hetzelfde mee. Net als jullie verleden niet heeft bestaan, alsof het niets heeft betekend.. Het doet zo een pijn.. En dan dat alleen en soms eenzaam zijn. Het is wat het is... zegt men. Sterkte!

  Erwin - 26 nov 2019

  Hoi Corina Heel herkenbaar.. Hoe gaat het nu met je?

Lk - 17 mrt 2019

Zo raak geschreven, Femke! Na een jaar heb ik mijn leven weer aardig op de rit. Ik kan goed alleen zijn en me in mijn eentje prima vermaken. Maar er zijn zeker ook momenten dat ik er moeite mee heb of me eenzaam voel.

Wil - 18 jul 2020

Zo waar, eenzaam na 31 jaar, het voelt leeg en verlaten. Ik ben nu 4 maanden verder en het lijkt alsof de pijn iedere dag heftiger wordt. Door zijn ontevredenheid kan ik gewoon weer helemaal oonieuw beginnen. We hebben geen kinderen, dus is de eenzaamheid nog erger. Terwijl hij (56 jaar) nu in een gezin met kinderen leeft. Hij heeft ze zelf nooit gewild. Maar ja als je nieuwe vriendin kinderen heeft van 14 en 9 jaar zal je ze wel moeten accepteren. Ooit hoop ik me weer gelukkig te voelen met of zonder nieuwe partner.

Dave - 26 dec 2020

Momenteel maak ik het zelfde mee. Na relatie van 14 jaar, waarvan 10 jaar getrouwd. Voel me mee eenzaam verdrietig, opgekropte gevoelens, nergens meer zin in, zoveel vragen. Samen 3 kids, 6, 9 en 12 jaar. Ze heeft al een andere vriend, terwijl ze zei, dat ze er niet aan toewas. Alles doet me denken aan alle mooie momenten die we samen en als gezin mee maakten. Doet mee zovéél pijn. Elke dag als ik wakker word hoop ik dat hét maar een slechte droom was.. maar helaas. Ik kijk er dan zo tégen op om weer hét verdriet/pijn te voelen. Hoop dat hét een keer stopt.

  Amy - 21 jan 2021

  Jeetje Dave, zo herkenbaar je verhaal, behalve dat er, voor zover ik weet, (nog) geen ander is. Wel dat het nogal onverwachts kwam na relatie van 15 jaar waarvan 10 jaar getrouwd met kids van 9 en 11. Het voelt als een nachtmerrie waar ik niet uit wakker word. Ben boos, voel me machteloos en bedonderd doordat het zo opeens was, hij gedraagd zich opgelucht en leeft in een Disney wereld, ik in een puinzooi van verdriet, onzekerheid en ongeloof. Wens je veel kracht en liefde, en het wordt ooit minder de pijn, daar ga ik maar vanuit.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


1 × = acht
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Krijg jij al de bibbers bij het idee dat je met de andere ouder moet overleggen hoe de gewijzigde plannen voor de lockdown periode eruit gaan zien? Vind jij het heel ingewikkeld om te communiceren met je ex partner? Renata Vermeulen geeft je in onderstaande vlog tips hoe je makkelijker kan communiceren met je ex. Lees verder > wijzigen de kerstplannen door de lockdown?
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.