Menu

Einde van het schooljaar, 5 tips voor gescheiden ouders

3 reacties
einde schooljaar

Het einde van het schooljaar 2020/2021 is in zicht. Weer niet bepaald een schooljaar zoals andere jaren, een jaar met veel beperkingen door Corona en voor een groot deel thuis onderwijs.

Samen ouders zijn

Het is nu de tijd van de mijlpalen; eindmusical, diploma-uitreiking… De kans dat je de vader of moeder van je kind de komende weken bij het afsluiten van het schooljaar tegenkomt is groot. Voor jullie kind is het fijn als dit contact stressvrij verloopt. Het zijn belangrijke gebeurtenissen in het leven van een kind. Daar wil het kind beide ouders bij hebben.

5 Tips voor gescheiden ouders

Hoe zorg je ervoor dat het contact bij een musical of diploma-uitreiking goed verloopt?

1. Gun het je kind samen

Neem voor de musicalavond/diploma-uitreiking contact op met de andere ouder. Vertel dat je jullie kind een mooie avond gunt en daar je best voor wilt doen. Vraag of hij/zij er ook zo over denkt en maak afspraken. Op deze manier kom je, op de avond zelf, niet voor vervelende verrassingen te staan en kun je er ontspannen zitten.

2. Wat was er leuk aan hem/haar

Maak in de week voor de heuglijke avond eens een briefje met 5 positieve eigenschappen/kenmerken van je ex-partner. Ooit werd je verliefd op deze persoon, de andere ouder van jullie kind. Denk eens aan de dingen die je toen zo leuk vond aan hem/haar. Als je met zo’n bril op de avond in gaat, zit je daar veel milder en zachter.

3. Ga bij elkaar in de buurt zitten

Ga bij elkaar in de buurt zitten. Het liefst naast elkaar, evt. met andere broers/zusjes tussen jullie in of anders achter elkaar. Als je kind op het podium staat en het moet links in de zaal zoeken naar z’n vader en rechts naar z’n moeder… Iets ergers is er niet voor een kind. Zorg ervoor dat je kind in 1 blik de mensen van wie hij het meest houdt, kan zien.

4. Ouders, geen partners

Bedenk dat jullie daar zitten als ouders van dit kind. Niet als ex-partners.

Iedere ouder wil het beste voor z’n kind. Conflicten spelen even geen rol. Je mag samen trots zijn. Al heeft jullie relatie het niet gered, dit kind is een geweldig mooi product van wat er ooit tussen jullie was. Als je zo, samen met je ex, die avond naar je kind kunt kijken… Je kunt je kind geen groter cadeau geven.

5. Doe vriendelijk

Doe vriendelijk tegen elkaar op het schoolplein of bij de borrel. Elkaar een hand geven gaat nu niet maar je kunt elkaar wel feliciteren. Wees samen trots op dit kind en op jezelf.

Gun je kind een hoogtepunt in het leven waar het met een goed gevoel op terug kan kijken. Stap over je eigen ego heen en laat dit moment om het kind draaien.

Veel plezier!

Wil jij stressvrij contact met de vader of moeder van je kinderen? Wil jij je zeker voelen als jullie onderhandelen over afspraken? Bel of mail me voor een vrijblijvend gesprek. Ik kan je vertellen hoe jij dit kunt bereiken.

Carolien Roobol

Scheidingscoach bij Succesvol Scheiden Rijnmond

Lees ook de andere blogs van Carolien.

REACTIES

Fien - 24 jun 2021

Hoi Caroline, Ik ben benieuwd: stiefouders zijn vaak ook betrokken bij dit soort momenten. Wat is jouw advies wat hun letterlijke plek in de zaal is ten opzicht van de bio-ouders.

Puck - 30 jun 2021

Mijn ex en ik zijn op een vervelende manier uit elkaar gegaan. Zijn huidige partner is een oude "vriendin" van mij en daar heb ik hele intense dingen met meegemaakt. Mijn ex wil haar meenemen maar ik heb mijn kind laten weten (echt met veel pijn in mijn hart) dat ik niet aanwezig zal zijn bij de musical. Soms zijn er te ernstige dingen gebeurd die onvergeeflijk zijn. Ik wil mijn kind niet met die last opzadelen maar met haar in 1 zaal zitten? Ik pleeg nog liever zelfmoord dan met een hypocriet onmens naar mijn prachtige zoon te kijken. Ik heb het mijn zoon uitgelegd maar wel met heel veel verdriet. Terwijl ik dit schrijf biggelen de tranen over mijn wangen want ik neem het de vader ook zeer kwalijk dat hij geen respect voor mijn mening kan hebben. Ik wil naar de musical met alleen zijn vader en ik zelf, wat is daar nu zo moeilijk aan? Ja ik heb zelf ook weer een nieuwe partner maar die heeft wel het respect om zich hier niet in te mengen.....

    nikkie - 1 jul 2021

    Wat jammer om te lezen puck dat je de beslissing hebt genomen om niet bij de musical van je zoon te zijn. Helaas zadel je met deze beslissing je zoon wel op met "grote mensen" problemen. Je snijd jezelf wel in de vingers met deze beslissing want jij maakt nu dit belangrijke moment voor zoon nu niet mee. Die "lol" gun je je ex en partner toch niet? Wat verwacht je van je zoon nu je deze beslissing hebt genomen en het hem uitgelegd hebt? Zelf zal ik in geen miljoen jaar een ander tussen mij en de band met mijn kinderen laten komen, wat voor onrecht mij ook aangedaan is, ik zal er zijn voor hen op belangrijke momenten in hun leven. Is er echt geen mogelijkheid dat je voor je zoon wel bij de musical zal zijn?

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ 2 = zes
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.