Menu

Einde van het schooljaar, 5 tips voor gescheiden ouders

einde schooljaar

Het einde van het schooljaar 2019/2020 is in zicht. Niet bepaald een schooljaar zoals andere jaren. Door het Corona virus is ons leven compleet op z’n kop gezet. Vanaf half maart kregen de kinderen online les en zijn nu een aantal weken parttime naar school geweest. Voor alle eindexamenkandidaten was het helemaal een bijzonder einde. Geen centraal schriftelijk eindexamen en nauwelijks nog naar school geweest na half maart.  

Mijlpalen

De gebruikelijke mijlpalen zoals het kamp en de musical in groep 8, het eindexamen, feestjes en de diploma-uitreiking vinden niet of op een andere manier plaats. Mijn zoon heeft eindexamen gedaan. Het is nog onbekend hoe en wanneer zijn diploma-uitreiking plaats zal vinden. Dat het niet zal gaan als andere jaren is zeker. Veel te veel mensen in een te warme aula is geen optie. De anderhalve meter afstand houden is niet mogelijk.

Samen ouders zijn

De kans dat je de vader of moeder van je kind de komende weken bij het afsluiten van het schooljaar tegenkomt is groot. Voor jullie kind is het fijn als dit contact stressvrij verloopt. Het zijn belangrijke gebeurtenissen in het leven van een kind. Daar wil het kind beide ouders bij hebben.

5 Tips voor gescheiden ouders

Hoe zorg je ervoor dat het contact bij een musical of diploma-uitreiking goed verloopt?

1. Gun het je kind samen

Neem voor de musicalavond/diploma-uitreiking contact op met de andere ouder. Vertel dat je jullie kind een mooie avond gunt en daar je best voor wilt doen. Vraag of hij/zij er ook zo over denkt en maak afspraken. Op deze manier kom je, op de avond zelf, niet voor vervelende verrassingen te staan en kun je er ontspannen zitten.

2. Wat was er leuk aan hem/haar

Maak in de week voor de heuglijke avond eens een briefje met 5 positieve eigenschappen/kenmerken van je ex-partner. Ooit werd je verliefd op deze persoon, de andere ouder van jullie kind. Denk eens aan de dingen die je toen zo leuk vond aan hem/haar. Als je met zo’n bril op de avond in gaat, zit je daar veel milder en zachter.

3. Ga bij elkaar in de buurt zitten

Ga bij elkaar in de buurt zitten. Het liefst naast elkaar, evt. met andere broers/zusjes tussen jullie in of anders achter elkaar. Als je kind op het podium staat en het moet links in de zaal zoeken naar z’n vader en rechts naar z’n moeder… Iets ergers is er niet voor een kind. Zorg ervoor dat je kind in 1 blik de mensen van wie hij het meest houdt, kan zien.

4. Ouders, geen partners

Bedenk dat jullie daar zitten als ouders van dit kind. Niet als ex-partners.

Iedere ouder wil het beste voor z’n kind. Conflicten spelen even geen rol. Je mag samen trots zijn. Al heeft jullie relatie het niet gered, dit kind is een geweldig mooi product van wat er ooit tussen jullie was. Als je zo, samen met je ex, die avond naar je kind kunt kijken… Je kunt je kind geen groter cadeau geven.

5. Doe vriendelijk

Doe vriendelijk tegen elkaar op het schoolplein of bij de borrel. Elkaar een hand geven gaat nu niet maar je kunt elkaar wel feliciteren. Wees samen trots op dit kind en op jezelf.

Gun je kind een hoogtepunt in het leven waar het met een goed gevoel op terug kan kijken. Stap over je eigen ego heen en laat dit moment om het kind draaien.

Veel plezier!

Wil jij stressvrij contact met de vader of moeder van je kinderen? Wil jij je zeker voelen als jullie onderhandelen over afspraken? Bel of mail me voor een vrijblijvend gesprek. Ik kan je vertellen hoe jij dit kunt bereiken.

Carolien Roobol

Scheidingscoach bij Succesvol Scheiden Rijnmond

Lees ook de andere blogs van Carolien.

Andere blogs over scheiden en het Coronavirus:

Door Corona minder inkomsten? Wat is de invloed op kinderalimentatie en partneralimentatie?

Heb je vragen over je scheiding tijdens Corona?

Heeft het coronavirus invloed op de afspraken in het ouderschapsplan?

Deze ontspanningsoefeningen maken rustig, bij Corona, bij narcisme en bij meer…

Corona en nakoming omgangsregeling! Help, waar doe ik goed aan?

Kan corona tot stopzetten van alimentatie leiden?

Coronatijd in een samengesteld gezin

Hoe werkt online mediation tijdens Corona?

Met je kind praten over Corona, tips van Nellie

Scheiden of blijven

De alimentatie wordt niet op tijd betaald. Wat nu?

Scheiden als ondernemer in tijden van corona

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


een × 4 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Op het ene moment ben je nog samen partners en op het andere moment ben je alleen nog maar samen ouders. Roos kan zich dat moment ook nog goed herinneren. Wat doet dat met je? Heb je het gevoel dat de ander het gezin in de steek laat? Dan kan je je op een hellend Lees verder > samen ouders
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.