Menu

Erfenis verdelen bij scheiding?

erfenis

Heb je bij een echtscheiding, na een huwelijk in gemeenschap van goederen, recht op de hele erfenis van je ouders die je met uitsluiting hebt ontvangen?

Testament met uitsluiting

Volgens het testament van uw ouders hebt u recht op dat wat zij u nagelaten hebben. In de praktijk is dat minder eenvoudig dan het lijkt. Hebt u de netto erfenis op een aparte rekening gezet en er daarna niets mee gedaan, dan is het duidelijk dat dit het geld is dat afkomstig is van uw ouders. Bestond de erfenis uit spullen die er nog steeds zijn, dan zullen daarover waarschijnlijk geen problemen ontstaan. Ook niet als u het geld van uw ouders hebt gebruikt voor de aankoop van een (nieuwe) eigen woning.

En/of rekening

Moeilijker wordt het als u het op een en/of-rekening hebt gestort en nog lastiger als u van die rekening ook nog eens de grote en kleine uitgaven hebt gedaan. Kortom hoe moeilijker de erfenis van uw ouders nog te traceren is, hoe moeilijker het is om de erfenis van uw ouders bij de echtscheiding in zijn geheel op te eisen.

Vermenging

De meeste problemen met schenkingen en erfenissen met uitsluiting ontstaan als het geld vermengd wordt met ander geld of als de erfenis gebruikt wordt voor grote uitgaven zoals een auto of dure vakantie. Het is dan moeilijk om vol te houden dat u de netto erfenis van uw ouders nog steeds in zijn geheel claimt.

Administratie

Daarnaast is er de factor tijd, hoe meer tijd er over heen gaat, des te lastiger het is om de erfenis of schenking die met uitsluiting is gedaan te claimen. Vermenging van vermogens is bijna niet te voorkomen, tenzij u jaarlijks met elkaar verrekent. Het bijhouden van een goede administratie is daarmee onvermijdelijk. Helaas wordt dat maar weinig gedaan. Met uw aanstaande ex-echtgenoot zult u dus moeten nagaan wat in alle redelijkheid van u is en dus afkomstig van de erfenis van uw ouders en wat tot de gemeenschap behoort.

Bron: Plusonline.nl

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 1 = twee

Vlog

Marloes van Succesvol Scheiden Brabant bespreekt vandaag met je de keuze Scheiden of Blijven? Wanneer je denkt aan scheiden maar je bent niet zeker of het de juiste stap is, is het al heel belangrijk om met elkaar in gesprek te gaan. Marloes denkt met jLees verder > Scheiden of blijven?
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.