Menu

Erfenis verdelen bij scheiding?

erfenis

Heb je bij een echtscheiding, na een huwelijk in gemeenschap van goederen, recht op de hele erfenis van je ouders die je met uitsluiting hebt ontvangen?

Testament met uitsluiting

Volgens het testament van uw ouders hebt u recht op dat wat zij u nagelaten hebben. In de praktijk is dat minder eenvoudig dan het lijkt. Hebt u de netto erfenis op een aparte rekening gezet en er daarna niets mee gedaan, dan is het duidelijk dat dit het geld is dat afkomstig is van uw ouders. Bestond de erfenis uit spullen die er nog steeds zijn, dan zullen daarover waarschijnlijk geen problemen ontstaan. Ook niet als u het geld van uw ouders hebt gebruikt voor de aankoop van een (nieuwe) eigen woning.

En/of rekening

Moeilijker wordt het als u het op een en/of-rekening hebt gestort en nog lastiger als u van die rekening ook nog eens de grote en kleine uitgaven hebt gedaan. Kortom hoe moeilijker de erfenis van uw ouders nog te traceren is, hoe moeilijker het is om de erfenis van uw ouders bij de echtscheiding in zijn geheel op te eisen.

Vermenging

De meeste problemen met schenkingen en erfenissen met uitsluiting ontstaan als het geld vermengd wordt met ander geld of als de erfenis gebruikt wordt voor grote uitgaven zoals een auto of dure vakantie. Het is dan moeilijk om vol te houden dat u de netto erfenis van uw ouders nog steeds in zijn geheel claimt.

Administratie

Daarnaast is er de factor tijd, hoe meer tijd er over heen gaat, des te lastiger het is om de erfenis of schenking die met uitsluiting is gedaan te claimen. Vermenging van vermogens is bijna niet te voorkomen, tenzij u jaarlijks met elkaar verrekent. Het bijhouden van een goede administratie is daarmee onvermijdelijk. Helaas wordt dat maar weinig gedaan. Met uw aanstaande ex-echtgenoot zult u dus moeten nagaan wat in alle redelijkheid van u is en dus afkomstig van de erfenis van uw ouders en wat tot de gemeenschap behoort.

Bron: Plusonline.nl

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 6 = vierentwintig




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.